VinNytt.se

Rippon Vineyard & Winery


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN
Vingårdar & Resor

VinNytts VINRESOR
  Australien
- Resa 1
  Australien
- Resa 2
  Australien - Resa 3
  Hawaii & Sonoma
  Italien
  Sydafrika - Resa 1
  Sydafrika - Resa 2
  Sydafrika - Resa 3
  Sydafrika - Resa 4
  Mauritius
  Nya Zeeland
  Japan
  USA
  Sydamerika
  Påskön
  Portugal
  Danmark
  Kanada & USA

VINGÅRDAR
EUROPA
Bulgarien
  FRANKRIKE
 
Bordeaux - Del 1
  Bordeaux - Del 2
  Bourgogne
  Övriga Frankrike
England
Grekland
Italien
Portugal
Spanien
Sverige
Tyskland
Ungern
Österrike
NORDAMERIKA
Kanada
  USA
  Napa Valley
  Sonoma
  Övriga Kalifornien
  Västkusten övriga
  USA övriga
ÖVRIGA LÄNDER
Argentina
Australien
Chile
Israel
Kuba
Libanon
Nya Zeeland
Sydafrika
Uruguay
Övriga länder



 

 

 

 

 

 

 

 

VinNytts förslag på vinresa till Australien på egen hand
Avresa till Köpenhamn, sen vidare med Singapore Airlines till Singapore för byte av plan till Perth där man landar påföljande dag.

Det är i mitten av oktober och vi anländer samtidigt med våren till Perth. Det är 20 grader varmt och vi hyr en bil på flygplatsen och kör till Mercure Hotel som ligger mitt inne i Perth.

Perth är kanske den större stad som ligger längst från någon annan stor stad. Staden påminner en del om hur San Francisco en gång var. Här finns en blandad befolkning med en avslappnad livsstil. Norr om järnvägsstationen ligger Perths största restaurangdistrikt, Northbridge. Här finns många caféer, pubar, restauranger och rockklubbar. Vi äter bra på Villa Italia och Don Nino Café. I Perth finns även Miss Maud som kommer från Sverige. Hon driver ett antal brödaffärer och även en svenskinspirerad restaurang som serverar smörgåsbord. Till restaurangen hör även en hotelldel.

Perth byggdes där floden Swan River breddar sig innan den rinner ut i Indiska oceanen, och ligger skyddat en bit från kusten. Vi tar en båttur med Captain Cook Cruises från hamnen i Perth längs med Swan River ut till den lilla staden Fremantle vid kusten. Här, liksom i Perth, finns det massor av restauranger. Vi äter nere vid vattnet på Joe's Fish Schack, sen tar vi tåget tillbaka till Perth.

Vi kör söderut från Perth till vindistriktet Margaret River. Här började man producera vin så sent som 1966 och anses nu vara ett av de bästa vindistrikten. På vägen dit stannar vi till vid turistbyrån i Dunsborough och bokar vårt boende på Gazebo Lake som ligger mitt i vindistriktet. Under ett par dagar besökte vi ett flertal vingårdar och de bästa tyckte vi var Evans & Tate, Sandalford och Vasse Felix som även har en mycket bra restaurang.

Från Margaret River åkte vi tillbaka norrut igen upp och förbi Perth. Strax norr om Perth passerade vi vindistriktet Swan Valley och fortsatte sen på Highway 1 upp mot Exmouth och Ningaloo Reef. Den första staden vi stannade till i heter Geraldton. Vi bodde nere vid stranden på Geraldton Motor Inn och åt på Skeetas Garden Restaurant som är känd för sin mat- och vinlista.

Nästa stopp var den lilla staden Denham som ligger på vägen ut mot naturreservatet Monkey Mia Reserve och Shark Bay Marine Park. I Denham handlade vi vin och frukost innan vi fortsatte ut till Monkey Mia Dolphin Resort som är det enda stället man får bo på i Monkey Mia Reserve. Här finns olika boendealternativ från färdiguppsatta tält till små hus vid vattnet. I området finns en restaurang som serverar mat och vin. Till Monkey Mia har folk kommit i mer än 40 år för att mata delfinerna som kommer in till stranden varje morgon. Det hela sker under stor kontroll av parkens vakter och man tilldelas lite fisk som man sen får gå ut i vattnet och mata delfinerna med.

Vi fortsätter norrut på något som känns som en oändlig raksträcka. Vi möter knappt en enda bil och kommer till slut fram till Carnarvon. Här varnar skyltar oss för att vi måste se till att ha dricksvatten i bilen för den fortsatta färden. Vi är på väg mot Coral Bay och korallrevet Ningaloo Reef som är västkustens motsvarighet till Stora Barriärrevet på östkusten om än inte lika stort, men ändå 260 km långt. I Coral Bay bor vi på Ningaloo Reef Resort och här finns en restaurang och en affär och det är mycket varmt trots att det bara är oktober.

Nästa vindistrikt vi ska besöka är Barossa Valley, men på vägen dit måste vi först tillbaka till Perth där vi bor på ParkRoyal och sen ska vi även besöka Uluru/Ayers Rock innan vi kommer fram till Barossa. Från Perth flyger vi vidare till Alice Springs. Vi hyr en bil och bor på Lasseters Casino där vi lyckas spela ihop lite pengar. I Alice Springs bor många aboriginals som är Australiens urinnevånare. Vi besöker Aboriginal Art & Culture Centre. Här kan man prova på att spela och även köpa musikinstrumentet didgeridoo. Didgeridoo konserter anordnas på flera ställen bland annat på Sounds of Starlight Theatre.

Vi kör vidare mot det röda berget Uluru/Ayers Rock som reser sig 348 meter över det platta ökenlandskapet. Berget är över 600 miljoner gammalt, 3 km långt och 9 km i omkrets och bildar världens största monolit. Det innebär att berget består av ett enda stenblock. Klippan som är av sandsten innehåller mycket järn. Bergets röda färg kommer sig av att järnet har rostat då det angripits av vatten och syre. I Uluru/Ayers Rock är man hänvisad till att bo inom området Ayers Rock Resort. Här finns allt man behöver såsom campingplatser, hotell, restauranger och affärer. Vi bodde på Spinifex Lodge och åt en mycket bra middag på Restaurang White Gums.

Från Uluru/Ayers Rock kör vi tillbaka till Alice Springs och flyger vidare till Adelaide där vi hyr en ny bil och tar in på Hotel Centra. Vi äter middag på La Trattoria.

Från Adelaide kör vi norrut upp till den mycket vackra vindalen Barossa Valley och tar in på vingården Kaesler Estate som ligger i Nuriootpa mitt i vindalen. Närmaste granne till Kaesler Estate är den stora firman Penfolds som producerar det vin som enligt många anses som Australiens bästa vin - Grange. Kaesler Estate har en mycket bra restaurang. En annan mycket bra restaurang med ett trevligt läge i vindalen är The Wild Olive Restaurant. I Barossa mittemot vingården Yalumba driver svenskan Sandra Boman ett charmerande Bed & Breakfast.

På vägen upp till Barossa stannar vi till vid flera intressanta vingårdar. Chateau Yaldara Estate har en mycket vacker huvudbyggnad och Rockford Wines producerar vin enligt gamla metoder, bland annat en mycket fyllig Basket Press Shiraz samt en Old Vine Shiraz som är ett mousserande rödvin som är populärt i Australien. Andra välkända vinproducenter som finns i Barossa Valley är till exempel Henschke Wines, Orlando Wines, Peter Lehmann WinesSeppelt Winery och Wolf Blass Wines. Det finns även en producent med svensk anknytning Viking Wines. Ett av de mest sceniska vinerierna är Bethany Wines som ligger på en höjd i närheten av Mengler Hill Look med utsikt över hela vindalen.

Fortsätter man norrut från Barossa Valley kommer man till ytterligare ett välkänt vindistrikt nämligen Clare Valley där man bland annat hittar Jim Barry. Vi kör söderut och passerar Adelaide och vindistriktet MacLaren Vale. Vi kör ut på Highway 8 och kör till Keith där vi tar av mot Coonawarra och Mount Gambier. Coonawarra känns som en enda lång raksträcka med vingårdar på var sida om vägen. Vi besöker Rymill Winery, Wynns, Penfolds Coonawarra, Mildara Wines och Lindemans innan vi fortsätter längs Highway 1 mot Warrnambool på sydkusten.

I Warrnambool, där man för övrigt kan titta på valar på nära håll, tar vi in på Central Court Motel. Nästa dag åker vi vidare längs kusten på The Great Ocean Road. Vägen är en av de vackraste kustvägarna i Australien och längs vägen ligger en rad semesterorter. Vi passerar London Bridge och Dom Tolv Apostlarna som står på rad ute i havet. Vi kör igenom Cape Otaway som är ett kuperat och mycket vackert bergsparti bevuxet med regnskog. När vi kommer ut ur regnskogen ser vi kusten uppe från berget. Vi kör vidare ner mot de små kuststäderna Marengo och Apollo Bay. Apollo Bay ligger i en vik och har gått om uteserveringar och vi sätter oss på en av dom och beställer in vitt vin och en fiskrätt. I närheten finns några av de bästa surfstränderna.

Färden går vidare mot Lorne som har en av de säkraste stränderna längs kusten och därför är en av de största semesterorterna. Vi gör en avstickare för att titta på vattenfallet Erskine Falls innan vi åker vidare mot Melbourne.

I Melbourne tar vi in på Hotell Centra som ligger med utsikt över Yarra River och nära Melbournes stora kasino. Från Melbourne åker vi vidare längs Highway 31 mot Sydney.

Sydney har förändrats en hel del sedan VinNytt var här senast 1983. Många av skyskraporna har byggts på inför OS 2000 och blivit ännu högre och hamnkvarteren har byggts ut med massor av nya restauranger och pubar. Vi tar in på IBIS Hotel i Darling Harbour. Vi åker upp i AMP Tower för att få en överblick över staden och går sen till botaniska trädgården vid operahuset. Vi promenerar via Woolloomooloo bort till Kings Cross  där vi konstaterar att vårt gamla stamhak, Manzil Room, numera är ett hotell och att Bourbon Beefsteak Bar fortfarande serverar lika stora och möra biffar som 1983. För övrigt verkar Bourbon Beefsteak Bar vara en av de få restaurangerna som fortfarande finns kvar sedan 1983.

Vi åker ut till Watsons Bay och tar ett par öl på restaurangen och vandrar ut på klipporna. På vägen ut passerar vi Rose Bay där några nya hus har uppförts intill The Moorings. Vi åker vidare till Bondi Beach.

Nästa stopp blir Brisbane. Vi flyger från Sydney och tar en buss från flygplatsen i Brisbane till Hotel Park Royal i Surfers Paradise. Några bra restauranger är Volare, Copperpan, La Strada och Restaurant Kairo. Vi bodde även några dagar på Hotel Grand Mercure.

Hemresan går via Singapore och naturligtvis så blir det en Singapore Sling på Raffles Hotel.

Upp

© Copyright 2003
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB