VinNytt.se

 


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN

Vinandelar
Vinauktioner
Vinbloggar
Vinbutiker www
Vincommunities
Vininvestering
Vingårdar & Resor

Vin & Foto
Vin & Mat
Vin & Restaurang

Vindruvor blåa
Vindruvor gröna

Vindoft & Smak
Vinetiketter
Vinflaskor
Vinforum
Vinhistoria
Vinklassificering
Vinklubbar
Vinkonsulter
Vinkällare
Vinlagring
Vinlexikon
Vinluftning
Vinodling
Vinpris
Vinprovning
Vintemperatur
Vinutbildningar

Vinimportörer
Vinpublikationer

Vinmuseer
Vinmässor
Vintillbehör

Vinbetyg
Vindistrikt

Portvin

Kontakta oss

Annonsera
IT-tjänster
Referenser

Om VinNytt






























































 

 

 

 

Vingårdar och Resor
VinNytt har varit i Argentina, Chile samt Uruguay och rest runt bland vinbutiker och vingårdar. Vi har tittat på utbudet av vinbutiker samt tipsar om vingårdar som du kan besöka och om länkar till boende, kartor, vinbutiker, vingårdar och restauranger.

Under rubriken Vingårdar & Resor ger VinNytt förslag på resor till vingårdar i Argentina, Australien - Resa 1, Australien - Resa 2, Australien - Resa 3, Chile, Hawaii & Sonoma, Japan, Italien, Mauritius, Nya Zeeland, Portugal, Påskön, Sydafrika - Resa 1, Sydafrika - Resa 2, Sydafrika - Resa 3, Sydafrika - Resa 4, Uruguay, USA, Danmark och Kanada och USA som du kan göra på egen hand. Visste du till exempel att det finns vingårdar på Hawaii?

Under Vingårdar & Resor har vi även samlat länkar till svenska researrangörer som anordnar gruppresor till olika vinresmål samt datum och tid för resorna.

Läs mer här >>>


Provat vin
VinNytt har provat en ekologisk Châteauneuf-du-Pape från producenten André Brunel som vi verkligen kan rekommendera. André Brunel jobbar enligt ekologiska principer och använder varken bekämpningsmedel eller konstgödning.

Druvor: 70 % grenache, 17 % mourvèdre, 10 % syrah och 3 % övriga
Vinplantorna är 60 år gamla, och skördeuttaget 30 hl/ha.

Importör är BraVin och vinet finns idag i närmare 70 systembolagsbutiker och kostar 299 kronor. Vissa butiker har kvar årgång 2012 och andra har fått in den nya årgången 2013. Årgång 2012 är ett bättre lagringsvin och årgång 2013 är mer tillgänglig redan idag.

Några vinjournalisters omdömen av kvalitetsvinet Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape 2012:

Tidningen Munskänken, nr 8/2014: 17 poäng – FYND!
Det tillhör ovanligheten att få fynd-stämpel för ett rött vin i den här prisklassen. Tidningen klassar vinet som typiskt for distriktet.
”Fruktig, ännu ung doft med bra djup och inslag av plommon, hallon, mogna röda körsbär, jordgubbar, ek, låder och lätta örttonerer. Rätt fyllig, varm, fruktig och koncentrerad smak med tät textur av mogna tanniner, bra syra, rejäl längd och lång, varm och väl samlad avslutning med röda bär, choklad och tydlig mineralsälta. Chateauneuf med densitet, god nu men kan gott lagras."

Livets Goda, 3/12 2014: 93 poäng.
”Kraftfull Châteauneuf elegans från André Brunel”, skriver Livets Goda i rubriken. ”Vi har sedan tidigare provat 2010 och 2011 men 2012 tar ett kliv uppåt i poängskalan. Doften är fruktigt juicy med en stor och komplex koncentration. Mogna röda bär med hallon och jordgubbar hintas tillsammans med örter, sälta och fat. Smaken fortsätter i samma stil på ett rent, kraftfullt och elegant koncentrerat vis. Fatkrydda och örter lieras med mineralitet bakom de röda, mogna bären, plommon, lakrits och svarta vinbär. Efterspelet är långt och balanserat, precis som vinet i övrigt. En juicy, god och balanserad ”chatte” helt enkelt som kan ligga till sig om man nu så vill, men som vanligt föredrar vi oftast att inta vinet idag eftersom det är så gott. En rejäl dekantering krävs dock och servera gärna vinet svalt. I vårt fall fick flaskan stå öppen i kylskåpet i sju timmar, men den kunde stått någon timme till."

                                                                                           Läs mer här >>>


Välkommen till en exklusiv vinklubb
Michel Jamais har i många år rest i Kalifornien och besökt flera hundra vingårdar och producenter. Utbudet av kaliforniska viner har i Sverige varit måttligt, men har på senare år blivit allt bättre. Det finns idag många små importörer som tar hem flera av de bästa vinerna, men kvantiteten är alltjämt så liten att de bästa vinerna går förbi de flesta kunder. Resultatet är en begränsad kunskap om Kalifornien och den enorma kvalitetsutveckling som kontinuerligt sker i detta världens fjärde största vinland.

Med California Wine Experience vill Michel Jamais skapa en seriös plattform för de personer som är intresserade av att utöka sina kunskaper om kaliforniska viner, eller bara njuta av det bästa som erbjuds från The Golden State. Provningarna kommer att vara exklusiva, innehålla 10 högklassiga viner på ett givet tema, samt en måltid och något gott vin att prova därtill. I de flesta fall kommer provningarna att äga rum på Villa Källhagen i Stockholm. Priset för varje aktivitet påverkas såklart av digniteten på vinerna, men det kommer att pendla från ungefär 1 900 kronor till 5 000 kronor per person (vinerna kostar allt från 500 till 13 000 kronor per flaska, och många viner är ytterst sällsynta).

Aktiviteterna bygger på kunskap, och varje aktivitet bygger på ett givet tema kring vilket Michel Jamais delar med sig av sina kunskaper.

Det kommer också bli provningar på temat Pinot Noir, Syrah och Rhônedruvor samt olika  producentporträtt, kanske också en och annan aktivitet tillsammans med importörer.

Att vara medlem i California Wine Experience kostar inget – du betalar bara för de provningar och aktiviteter du anmäler dig till. Du anmäler ditt intresse genom att skicka ett mail till michel@mvg.nu med uppgift om ditt namn och telefonnummer. Ange att det rör sig om California Wine Experience. Du läggs då in i ett register och får sedan inbjudan till 1-2 aktiviteter per termin.


Lill-Pröjsarns vinklubb
Hockeylegenden Ulf ”Lill-Pröjsarn” Nilsson med vänner har en vinkällare och vinklubben Vin-Pröjsarn på Södermalm i Stockholm. Vin-Pröjsarn erbjuder alla vinintresserade att lagra sina viner i ett för vinlagring specialinrett bergrum på Tjärhovsgatan. Idén är att kombinera enkel lagring à-la Shuregard-princip med vinklubb, utbildningar och andra medlemsaktiviteter. Vin-Pröjsarn riktar sig till den som inte är vinsnobb men ratar bag-in-box. Vin-Pröjsarn ger nu denna eftersatta grupp en möjlighet att lagra vin och träffa vänner.

Läs mer här >>>


Vinbloggar
Det har under senare år dykt upp flera roliga och mycket initierade bloggar om vin. Några av de bästa tycker vi är Finare Vinare och Frankofilen. Båda handlar i huvudsak om franska viner och är mycket läsvärda. Finare Vinare recenserar och poängsätter även sina viner på Cellartracker.

Läs mer här >>>


Vinpris
Vad är det egentligen för kostnader som döljer sig bakom priset på en flaska vin.

Läs mer här >>>


Goda Drycker
Goda Drycker är en guide till utbudet av vin, sprit och öl på den svenska marknaden, med tyngdpunkt på mindre kända produkter. Med detta avses drycker som inte ingår i Systembolagets ordinarie sortiment, men som ändå erbjuds av svenska importörer och producenter.

Dryckesleverantörerna lägger själva ut information om sina produkter på Goda Drycker, och alla uppgifter samlas i en gemensam databas.

God Drycker vänder sig till dryckesintresserade konsumenter samt professionella dryckesköpare.

Goda Drycker drivs av Cold Marketing and Media Solutions HB. Detta är en neutral part, som inte är bunden till något annat företag. Samtliga leverantörer av vin, sprit och öl är välkomna att vara med på Goda Drycker.

 


Vinfrågan
Vilken av druvorna har färgat fruktkött?

1) Alicante Bouschet.

X) Cinsaut.

2) Duriff.

4Se svar här!


Resetips från St Christoly Médoc
Vi fick ett restips från en av våra läsare som varit i St Christoly.

Läs mer här >>>


Resetips från Grekland
Vi fick ett restips från en av våra läsare som varit i Grekland.

Läs mer här >>>


Resetips från Bordeaux
Vi fick ett restips från en av våra läsare som varit i Bordeaux.

Läs mer här >>>


Spännande vingårdar på Nya Zeeland
Läs mer om när VinNytt besöker Nya Zeelands vingårdar.

 Läs mer här >>>


Finns det vingårdar i paradiset?
Läs mer om när VinNytt besöker det lilla vineriet Oxenham på paradisön Mauritius i den Indiska Oceanen. 

 Läs mer här >>>


Vin och Mat i kombination
Här kommer vi att skriva om olika maträtter och smaker i kombination med vin. Vi på VinNytt har till exempel kommit fram till att limejuice och den sydafrikanska druvan Pinotage passar väldigt bra ihop i olika matrecept.

Under denna rubrik har vi även samlat länkar till böcker, tidningar och internetsajter som publicerar artiklar om vin och mat.

Tipsa oss om din favoritkombination av vin & mat
Dela gärna med dig till info@vinnytt.se om du har någon favoritkombination av vin och mat, så publicerar vi ditt bidrag här. Det kan vara kombinationen av ett visst vin som passar till ett visst matrecept eller så kan det vara en viss druva från ett visst land som passar till en viss krydda eller smak.

Läs mer här >>>


Upp

© Copyright 2016
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB

John Platters
South African
Wine Guide


 


Besök Sydamerikaviner!


Besök Wosa!

Allt om syd-afrikanska viner
på svenska


Besök ChileViner!
chileviner.com

 Allt om chilenska
 viner på svenska


Paulson Rare Wine

Svenske vin-handlaren Jan-Erik Paulsson


Munskänkarna i Spanien

Svensk sajt om golf kombinerat med vinprovning & resor


Munskänkarna

Världens största vinprovarförening


BKWine

Svensk sajt om franska viner


 
Svensk sajt om spanska viner



Allt om franska viner på svenska
 




Vinglas



5 Annons 5



5
Annons 5