VinNytt.se

Rippon Vineyard & Winery


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN
Vingårdar & Resor

VinNytts VINRESOR
  Australien
- Resa 1
  Australien
- Resa 2
  Australien - Resa 3
  Hawaii & Sonoma
  Italien
  Sydafrika - Resa 1
  Sydafrika - Resa 2
  Sydafrika - Resa 3
  Sydafrika - Resa 4
  Mauritius
  Nya Zeeland
  Japan
  USA
  Sydamerika
  Påskön
  Portugal
  Danmark
  Kanada & USA

VINGÅRDAR
EUROPA
Bulgarien
  FRANKRIKE
 
Bordeaux - Del 1
  Bordeaux - Del 2
  Bourgogne
  Övriga Frankrike
England
Grekland
Italien
Portugal
Spanien
Sverige
Tyskland
Ungern
Österrike
NORDAMERIKA
Kanada
  USA
  Napa Valley
  Sonoma
  Övriga Kalifornien
  Västkusten övriga
  USA övriga
ÖVRIGA LÄNDER
Argentina
Australien
Chile
Israel
Kuba
Libanon
Nya Zeeland
Sydafrika
Uruguay
Övriga länder 

 

 

 

 

 

 

 

VinNytts förslag på vinresa till Japan på egen hand
VinNytt tog flyget till Tokyo för att besöka Tokyo och det japanska vindistriktet Katsunuma som ligger ca 10 mil sydväst om Tokyo i närheten av berget Fuji. Vi anlände till Narita Airport klockan 9 på morgonen efter en lång flygresa från Köpenhamn. I ankomsthallen är det enkelt att hitta till disken för Airport Limousine-bussarna som tar 3000 yen (ca 200 kronor) för att köra dig till ditt hotell alternativt till den stora Tokyo Station inne i Tokyo där man kan byta till andra bussar, tåg eller tunnelbana. Man kan också ta tåget från flygplatsen in till Tokyo. Det går betydligt snabbare i rusningstid.

Vi bodde först på Tokyo Prince Hotel som ligger alldeles intill Tokyo Tower, Tokyos eget Eiffeltorn, där man kan beskåda Tokyo från 250 meters höjd. Väl däruppe konstaterar man att Tokyo är stort - staden aldrig tar slut. Det är hus i alla riktningar ända bort till horisonten. Har man tur så kan man en riktigt klar dag se den snötäckta toppen på vulkanen Fuji. Från hotellet tar det ungefär 5 minuter att promenera till nöjesdistriket i Roppongi och man behöver inte känna sig det minsta rädd även om man är ute sent om natten i Tokyos nattliv. I Roppongi finns allt från nattklubbar, karaokebarer till fina restauranger och vinbutiker.

Vi provade ett antal japanska matställen. Förutom öl och saké så blev vi flera gånger bjudna på Kome Sho-Chu, Mugi Sho-Chu och IMO Sho-Chu. Kome Sho-Chu är ett barly-vin som passar utmärkt till sushi. Mugi Sho-Chu är ett risvin som också passar bra till sushi. IMO Sho-Chu är ett sötpotatisvin som vi aldrig riktigt förstod vad man äter till.

Efter alla bra japanska matställen så hittade vi en mycket bra italiensk restaurang, Antonio’s, som startade 1944. Där drack vi ett fantastiskt gott Amarone-vin Duca Bortini di Montebello som restaurang Antonio’s privatimporterade från Italien. Restaurangen har varit i familjens ägo sedan starten och verksamheten sköts idag av grundarens sonson som studerat i San Francisco och därför pratar bra engelska.

Historien om Antonio’s går tillbaka till 1943 och andra världskriget då Antonio Cancemi, toppstudent vid kulinariska institutet i Rom, som Commander-in-Chief Grand Chef för den italienska flottan kom till Japan för första gången. Vid samma tidpunkt gav Italien upp och drog sig ur andra världskriget. Antonio blev då utsedd till USA generalen Douglas MacArthurs personlige kock under dennes rundresa i Japan i samband med krigsslutet. Antonio fattade tycke för Japan och japanerna och beslöt sig för att stanna i landet. 1957 flyttade han sitt huvudkontor till Roppongi i Tokyo och det markerade starten för dagens Antonio & Co. I en tid när italiensk mat i Japan bestod av makaroner och ost blev Antonio’s dagsfärska ravioli och ugnsbakade pizzor ett kulturellt fenomen. Idag hittar man Antonio’s på mer än 40 ställen och då ingår restauranger, delikatessbutiker, kaféer och dessutom en stor import av italienska produkter.

Vi åker vidare söderut i Tokyo och tar inpå Radisson Miyako Hotel Tokyo. Här åt vi den fantastiska Kobebiffen, det möraste och mest välsmakande kött vi har ätit. Vi får även hjälp med vägbeskrivningar till både Tokyos stora fiskmarknad och till en sumobrottarklubb. Fiskmarknaden började vid sextiden på morgonen och det ösregnade ute så vi tog en taxi från hotellet. Av hotellet hade vi fått adresserna både på engelska och på japanska. Taxichaufförerna pratar inte engelska så en beskrivning på japanska är nödvändig. Väl inne i taxin så slår chauffören på sin GPS som sedan beskriver färden till fiskmarknaden. Den dagliga auktionen var i full gång när vi anlände och vi har aldrig sett så många olika fiskar och andra fascinerande djur från havet på en gång. Man förstår att det äts mycket sushi i det här landet.

Efter en timmes hektisk fiskhandel åker vi vidare till en sumobrottarklubb, Hakkaku Beya, där några av de största män vi har sett tränar sumobrottning under ett tre timmars intensivt pass mellan 07-10 på förmiddagen. Ungefär 20 män i olika ålder och storlekar tränar olika grepp och kastar varandra enligt ett som det verkar intränat schema. Några tränar lårmusklerna genom att under ca 20 minuter gå fram och tillbaka sittande på huk. Vi som trodde att sumobrottare var feta män som knuffade på varandra i en liten ring under 30 sekunder – det är ju det man ser på tv. Även den fetaste mannen som säkert vägde över 200 kg körde hårt under 3 timmar och var vig och gjorde strechingövningar som vi aldrig skulle klara av. Tyvärr kom vi aldrig på någon riktig sumomatch då sumosäsongen inte hade börjat i Tokyo ännu.

Vi provade även ett traditionellt Ryokan där ägaren pratar engelska och det kan verkligen rekommenderas.

Nu var det dags att ta sig ut till vindistriktet från Tokyo – en riktig prövning då i stort sett inga japaner talar engelska. Vi tog i alla fall hjälp av nedritade japanska tecken med namnen på de stationer där vi skulle byta tåg och gav oss iväg. Först åker man från Tokyo Station med JR Chuo Line Kaisoku  i 14 minuter till Shinjuku Station. Där byter man till JR Express Super Azusa som man åker med i 58 minuter till Otsuki Station. Ytterligare ett byte till JR Chuo Honsen som man åker med i 23 minuter. Då kommer man fram till Katsunuma Budo Kyo Sta. Därifrån är det 15 minuters promenad till det enda hotellet.

Vi hade bestämt oss för att bo på Budo-no-Oka. Hotellet ligger mycket vackert med utsikt över vindalen och visade sig vara ett fantastiskt ställe där ingen pratade engelska och alla menyer var på japanska. Som tur var fanns det bilder på maten. Man hade en fantastisk vinkällare med de bästa europeiska vinerna, men även många lokala viner.

Vi besökte några av de större vinhusen, men det finns även många lokala mindre vinodlare i denna vindal. Flera av de större vinhusen som Suntory, Chateau Mercian har utländska ägare inblandade och man har vunnit en del priser för sina viner.

För att slippa Tokyos morgonrusning avslutar vi vår resa med att bo ute vid flygplatsen på Radisson Hotel Narita Airport.

Japansk vinhistoria
Enligt legenden så började man odla druvor i distriktet Yamanshi som ligger ca 100 km sydväst om Tokyo. Idag är det den främsta vin- och druvproducerande regionen.  Det faller mycket regn här, dock inte i sådana mängder som på andra ställen i Japan, därför växer ris inte så bra just här. Troligen var det därför som människorna här började dricka vin framställt på druvor istället för risvinet ”Sake” som annars är en mer populär dryck i Japan.

1875 etablerades den första kommersiella vingården i Katsunuma, Yamanashi. Idag är denna vingård en del av Mercian Winery som är den näst största vintillverkaren i Japan.

Japan är inte helt lämpat för vinodling och att framställa bra viner har alltid varit en kamp. Det finns tre stora problem som man ställs inför i japansk vinodling:
Hög luftfuktighet och mycket regn under växtsäsongen
Försurad och bördig jordmån
Begränsad tillgång på odlingsbar mark

De japanska vinodlingsregionerna har monsunklimat. Men eftersom mycket av regnet faller på den stora vulkanen Mount Fuji har vindistriktet Yamanashi minst nederbörd av alla ställen i Japan. Trots det så faller det i medeltal 1000 mm regn per år varav 800 mm kommer under själva odlingssäsongen som infaller under juni till augusti. Av dessa 800 mm kommer det mesta regnet under blomstersäsongen som varar från juni och en bit in i juli. Sen uppstår nästa problem - vid skördetid i september kommer tyfonerna med starka vindar som ibland kan orsaka stora problem.

Vattnet och de bördiga jordarna skapar alltför livskraftiga vinrankor och druvkvalitén kan snabbt försämras om man inte har tillräcklig kontroll. Det stora antalet regniga dagar under odlingssäsongen kan innebära att druvorna inte får tillräckligt med sol. Stora säsongs och stora dagliga temperaturskillnader innebär ändå att man kan utveckla fullt mogna druvor. Den japanska vinlagen tillåter att man chaptaliserar vinerna, vilket innebär att det är vanligt att man tillsätter socker i druvmusten för att höja alkoholhalten vid vinframställningen.

De flesta av de 80 000 druvodlare som finns i Japan odlar sina druvor på spaljé. Vingårdarna är mycket små och medelstorleken på en vingård i Yamanashi är 0,25 hektar. I dalen Hokkaido där de flesta vinodlarna finns är storleken inte större än 0,5 hektar.  Många av druvodlarna är gamla och vill inte förnya sig. Sen en tid försöker man dock att uppmuntra nya idéer och man börjar nu se resultat i form av bättre viner från små ”garageproducenter”.

De flesta druvsorter som finns i Japan kommer från Europa och USA.  Då druvorna från USA visade sig tåla regn och sjukdomar bättre än de europeiska har dessa druvor ökat i antal. Hybrider av amerikanska och europeiska druvor har också testats. 1995 producerade Japan 250 000 ton druvor, men bara 8% av dessa användes för vinframställning. Den vanligaste druvan heter Kosyo och tros vara den första odlade druvan i Japan. Den har stora rosa druvor och av den framställer man ett halvtorrt till torrt vitt vin som är aromatiskt men utan eklagring. En annan vitvinsdruva är Delaware på vilken man framställer ett aromatiskt sött vin som finns i butiker redan ett par månader efter skörden.

Av de röda druvorna så använder man traditionellt Muscat Bailey för att framställa lätta, fruktiga och halvsöta viner som bör konsumeras direkt. Under de senaste 20 åren har man även planterat Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot i de japanska vingårdarna. Både Cabernet Franc och Merlot har visat goda resultat med bra balans i fruktighet och tanninstruktur. I Hokkaido har man även fått fram bra torra vita viner på Muller-Thurgau och Riesling.

För att få odla vin i Japan så måste man ha en licens utfärdad av finansdepartementet. Det finns ungefär 250-300 vinerier i Japan idag. De tre största är Mercian, Suntory och Sapporo. Sedan 1980-talet har vinkonsumtionen i Japan ökat snabbt. Flera av de största vinproducenterna arbetar hårt med att förbättra det inhemska vinets kvalitet, så att det kan konkurrera med importerade viner. Man har investerat i modern vinteknik och utbildad sina vinmakare i de senaste framställningsmetoderna. Suntory har bland annat köpt Bordeaux-slottet Chateau Lagrange i St Julien. Andra producenter har köpt kaliforniska vingårdar.

Även om flera utländska producenter börjat intressera sig för att investera i japanska vingårdar lär det nog dröja innan vi ser det första japanska vinet på Systembolaget.

 

Upp

© Copyright 2004
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB