VinNytt.se

Rippon Vineyard & Winery


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN
Vingårdar & Resor

VinNytts VINRESOR
  Australien
- Resa 1
  Australien
- Resa 2
  Australien - Resa 3
  Hawaii & Sonoma
  Italien
  Sydafrika - Resa 1
  Sydafrika - Resa 2
  Sydafrika - Resa 3
  Sydafrika - Resa 4
  Mauritius
  Nya Zeeland
  Japan
  USA
  Sydamerika
  Påskön
  Portugal
  Danmark
  Kanada & USA

VINGÅRDAR
EUROPA
Bulgarien
  FRANKRIKE
 
Bordeaux - Del 1
  Bordeaux - Del 2
  Bourgogne
  Övriga Frankrike
England
Grekland
Italien
Portugal
Spanien
Sverige
Tyskland
Ungern
Österrike
NORDAMERIKA
Kanada
  USA
  Napa Valley
  Sonoma
  Övriga Kalifornien
  Västkusten övriga
  USA övriga
ÖVRIGA LÄNDER
Argentina
Australien
Chile
Israel
Kuba
Libanon
Nya Zeeland
Sydafrika
Uruguay
Övriga länder 

 

 

 

 

 

 

 

En resa med vin och underbara vyer på Greklands fastland
Att köpa en flygstol till Athen och ge sig av mot Peleponessos, på egen hand, är en upplevelse. Landa på Athens flygplats, ta flygbussen som går precis utanför dörrarna. Den tar dig med till metron, som tar dig vidare mot Athens city. Jag rekommenderar att du stannar några dagar i Athen, bara för att uppleva historiens vingslag, promenera i Plaka, se utsikten från Likavitos och ät en god bit mat på någon trevlig taverna. Tavernorna finns fortfarande kvar, föredrar du lyx, flärd och dyra viner finns även det.

Efter några härliga dagar i Athen, tar du bussen mot Korintkanalen och Peleponessos. Bussen stannar oftast vid Korint så du har möjlighet att se denna handurgrävda kanal. Resan tar ca två timmar, sen är du framme i Egio.

Strax utanför staden, högt beläget på bergsluttningen ligger Oenoforos vingård. Utsikten är fantastisk och huset är byggt i etapper nedåt sluttningen.
Efter avtalad tid, blir du väl mottagen, guidad genom vinifieringsanläggningen och buteljeringen. Har du tur, öppnar Angelos sin vinkällare, fylld av stora ekfat, med underbara viner. Produktionen består av en del viner gjorda på inhemska druvor, såsom Agiorgitiko och Roditis men också internationella druvor. Som enda vinproducent i Grekland, produceras det ett Riesling-vin på gården. En spännande upplevelse, prova och njut.

Chardonnayn är den bästa ekade Chardonnay jag någonsin provat (är väl bevandrad i Chardonnay-vinets värld ) och de vita vinerna, framställda på deras inhemska druvor håller väldigt hör kvalitet. Jag utgår från att du hittar en favorit. Naturligtvis finns även röda viner av hög kvalitet. Pröva Oenoforos kraftfulla Cabernet Sauvignon-vin, ekat innan buteljering, fyllt med aromer av kanel, kaffe, kakao och ett behagligt avslut med toner av vanilj. Smaken är delad, men jag rekommenderar att du dricker vinet till mat. En härlig lammstek, en baconlindad tournedos eller gös med chokladsås - resten får du uppleva själv. Ha en underbar dag hos Angelos och Tasos. Båda vinerna finns att beställa från Systembolagets ”Beställningssortiment”.

Har du kraft och ork när du lämnat vingården, tycker jag du tar en promenad på Egios gator och torg. Längst ner på huvudgatan, mot vattnet, hittar du ett urmysigt hotell. Det finns även en hel del mysiga tavernor och kaféer, slakteributik, bageri, grönsakshandlare - Egio är mysigt.

Vill du vidare mot nya vingårdar - ta bussen till Patra, möt en pulserande storstad och slå en signal till familjen Parparoussis. Har de möjlighet att ta emot dig kommer du att uppleva kontrasternas vingård. Men Athanasse har en hemlighet, möjligen är det den och familjens stora hjärta som gör att de är en av Greklands främsta vinproducenter.

Avsluta gärna din resa med en avkopplande vistelse i Tolo, en mysig liten stad med smala gränder, vänliga människor och utmärkta tavernor.
Du finner troligen inte de viner jag just berättat om, men dock viner du kan förknippa med en underbar resa ”bland vin och vyer” i Grekland.

Mer information om grekiska viner hittar du på sajten Greek Winemakers.

Telefonnummer till vingårdarna:
Oenoforos +30 26910 294 61 (besöket kostar ca 45:-/pers) Selinous, Egio.
Parparoussis +30 61 420 334 (inget aktuellt pris) Proastio, Patra

     

Hälsar Ulrika Wallin

Upp

© Copyright 2003
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB