En resa
med vin och underbara vyer på Greklands fastland
Att köpa en
flygstol till Athen och ge sig av mot Peleponessos, på egen hand, är en
upplevelse. Landa på Athens flygplats, ta flygbussen som går precis utanför
dörrarna. Den tar dig med till metron, som tar dig vidare mot Athens city.
Jag rekommenderar att du stannar några dagar i Athen, bara för att uppleva
historiens vingslag, promenera i Plaka, se utsikten från Likavitos och ät en
god bit mat på någon trevlig taverna. Tavernorna finns fortfarande kvar,
föredrar du lyx, flärd och dyra viner finns även det.
Efter
några härliga dagar i Athen, tar du bussen mot Korintkanalen och
Peleponessos. Bussen stannar oftast vid Korint så du har möjlighet att se
denna handurgrävda kanal. Resan tar ca två timmar, sen är du framme i Egio.
Strax
utanför staden, högt beläget på bergsluttningen ligger
Oenoforos vingård. Utsikten är fantastisk och huset är byggt i etapper
nedåt sluttningen.
Efter avtalad tid, blir du väl mottagen, guidad genom
vinifieringsanläggningen och buteljeringen. Har du tur, öppnar Angelos sin
vinkällare, fylld av stora ekfat, med underbara viner. Produktionen består
av en del viner gjorda på inhemska druvor, såsom Agiorgitiko och Roditis men
också internationella druvor. Som enda vinproducent i Grekland, produceras
det ett Riesling-vin på gården. En spännande upplevelse, prova och njut.
Chardonnayn är den bästa ekade Chardonnay jag någonsin provat (är väl
bevandrad i Chardonnay-vinets värld ) och de vita vinerna, framställda på
deras inhemska druvor håller väldigt hör kvalitet. Jag utgår från att du
hittar en favorit. Naturligtvis finns även röda viner av hög kvalitet. Pröva
Oenoforos kraftfulla Cabernet Sauvignon-vin, ekat innan buteljering, fyllt
med aromer av kanel, kaffe, kakao och ett behagligt avslut med toner av
vanilj. Smaken är delad, men jag rekommenderar att du dricker vinet till
mat. En härlig lammstek, en baconlindad tournedos eller gös med chokladsås -
resten får du uppleva själv. Ha en underbar dag hos Angelos och Tasos. Båda
vinerna finns att beställa från Systembolagets ”Beställningssortiment”.
Har
du kraft och ork när du lämnat vingården, tycker jag du tar en promenad på
Egios gator och torg. Längst ner på huvudgatan, mot vattnet, hittar du ett
urmysigt hotell. Det finns även en hel del mysiga tavernor och kaféer,
slakteributik, bageri, grönsakshandlare - Egio är mysigt.
Vill
du vidare mot nya vingårdar - ta bussen till Patra, möt en pulserande
storstad och slå en signal till familjen
Parparoussis. Har de möjlighet att ta emot dig kommer du att uppleva
kontrasternas vingård. Men Athanasse har en hemlighet, möjligen är det den
och familjens stora hjärta som gör att de är en av Greklands främsta
vinproducenter.
Avsluta gärna din resa med en avkopplande vistelse i Tolo, en mysig liten
stad med smala gränder, vänliga människor och utmärkta tavernor.
Du finner troligen inte de viner jag just berättat om, men dock viner du kan
förknippa med en underbar resa ”bland vin och vyer” i Grekland.
Mer
information om grekiska viner hittar du på sajten
Greek Winemakers.
Telefonnummer till vingårdarna:
Oenoforos +30 26910 294 61 (besöket kostar ca 45:-/pers) Selinous, Egio.
Parparoussis +30
61 420 334 (inget aktuellt pris) Proastio, Patra
![](Chardonnay.jpg)
Hälsar Ulrika Wallin
Upp
© Copyright 2003
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB
|