VinNytt.se

Rippon Vineyard & Winery


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN
Vingårdar & Resor

VinNytts VINRESOR
  Australien
- Resa 1
  Australien
- Resa 2
  Australien - Resa 3
  Hawaii & Sonoma
  Italien
  Sydafrika - Resa 1
  Sydafrika - Resa 2
  Sydafrika - Resa 3
  Sydafrika - Resa 4
  Mauritius
  Nya Zeeland
  Japan
  USA
  Sydamerika
  Påskön
  Portugal
  Danmark
  Kanada & USA

VINGÅRDAR
EUROPA
Bulgarien
  FRANKRIKE
 
Bordeaux - Del 1
  Bordeaux - Del 2
  Bourgogne
  Övriga Frankrike
England
Grekland
Italien
Portugal
Spanien
Sverige
Tyskland
Ungern
Österrike
NORDAMERIKA
Kanada
  USA
  Napa Valley
  Sonoma
  Övriga Kalifornien
  Västkusten övriga
  USA övriga
ÖVRIGA LÄNDER
Argentina
Australien
Chile
Israel
Kuba
Libanon
Nya Zeeland
Sydafrika
Uruguay
Övriga länder 

 

 

 

 

 

 

 

Ett besök i St Christoly
Det finns en liten vingård (det finns oändligt många av de mest varierande storlekar och grader av förnämlighet) i en liten stad vid floden Gironde som heter St Christoly. Den lilla vingården ägs och drivs av Ghislaine och Gérard Monfoulet Pillault.

             

 

Deras gård heter Clos de Grange Veielle och kan möjligtvis betyda något i stil med "Den gamla omgärdade ladugården".

Det är en stor fördel att MME Ghislaine talar mycket bra engelska och Gérard ganska rolig sådan. Detta oerhört vänliga par är inte endast vinproducenter utan hyr även ut tre stycken utmärkta hus (varav två stycken tillhör Ghislaines föräldrar) och dessa ligger nära själva vinfälten. Som inom parentes sagt är det enda som finns så långt ögat når om man bortser från floden.

Dessutom kan man äta med familjen, så kallad Table d´hôte. Och detta även under tiden som själva vinskördandet pågår! Kostar just inte mycket (annat än eventuell huvudvärk) för en trerätters med obegränsat med vin.

 

Gérard bryter bröd med Bruno.

 

 

Vi har besökt denna plats
4 eller 5 gånger och totalt fallit för stans totala brist på turistisk charm. Nästan uppe vid kyrkan ligger en restaurant som man kan äta på någon gång.
Nere vid floden finns en utmärkt restaurant. Som man också kan äta på någon gång. Att det inte blir så ofta är mest av ekonomiska skäl.


Denna orienteringskarta är det mest turistiska vi har funnit. Det finns inte ens några supertjusiga slott (vad vi i gemen tycker att slott ska se ut som) men ändå kryllar staden av Chateau:er. Vistas man där under skördeperioden är vinlukten nästan svår att bära, vin verkar produceras i nästan varje hus. Gatorna är kletiga av druvor som fallit ner från de skramlande skördetröskorna och traktorerna som hela tiden kör mellan fälten och slutdestinationerna, som ju mestadels ligger mitt i stan. De gigantiska maskiner som man använder för maskinell plockning av druvor ser ut som något hämtat från en science fictionrulle.

Vår gård använder sig dock av mänskliga plockare. Sådär en 15 studenter från alla möjliga orter i Frankrike får chansen att jobba med detta mycket påfrestande arbete i ur och skur men med väldigt gott humör och många skratt. Gissar att det knyts många vänskapsband under de ca 2 veckor som skörden tar.

Vi hade i alla fall väldigt trevligt och roligt tillsammans med alla dessa ungdomar. Jag talar inte ett ord franska, men vad gör det? Skämt kan vara universala.
             
                  
              Just de här dagarna mest i skur.

 

 Det är inte alltid som Picasso (hunden) tycker att det är kul i Frankrike!

 

 


 

Vintillverkningen är verkligen inte alls så ruskigt romantiskt som man skulle kunna tro.

Det här ser ju faktiskt ganska läbbigt ut och jag kommer inte riktigt ihåg varför man gör så här men det gör man. Den här sörjan kommer från någon av tankarna intill. Underliga gester herrarna har på bilden.

 

 

 

I vilket fall som helst, så småningom blir vinet klart för att tappas på tunnorna. Här kollar Gerhard och Ghislaine om vinet har en trevlig färg etc.

 

 

 

 

 

 

Och nästa process är att sälja det till oss, t ex. Här är familjens försäljningsställe och inom parentes kan sägas att ett uthyrningshus ligger precis mitt emot, vilket ju kan vara praktiskt.

 

 

 

 

När solen skiner och man vill vila sig lite från allt vingårdsbesökande kan man på ca en halvtimme nå Atlantkusten som är oändlig och folktom.

Man kör i princip rakt västerut genom det som en gång var en enorm pinjeskog men som tyvärr nästan helt ödelades i samband med de rubbiga höststormarna under 1999 eller 2000. Att bada i havet kan vara farligt om man inte känner till strömmar etc. men under badsäsongen (som vi nogsamt missat) finns nog badvakter.

Vill man fega finns det en sorts halvnaturliga bassänger nästan längst upp på halvön.

Där är vattnet varmare och definitivt lugnare och grundare och man behöver inte bry sig om ebb eller flod. Och känner man för ett sötvattensbad, så finns det en insjö.


Skönt med ett bad!!

 

Hälsningar från Ulla, Bruno & Picasso

 

Upp

© Copyright 2004
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB