VinNytt.se

Rippon Vineyard & Winery


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN
Vingårdar & Resor

VinNytts VINRESOR
  Australien
- Resa 1
  Australien
- Resa 2
  Australien - Resa 3
  Hawaii & Sonoma
  Italien
  Sydafrika - Resa 1
  Sydafrika - Resa 2
  Sydafrika - Resa 3
  Sydafrika - Resa 4
  Mauritius
  Nya Zeeland
  Japan
  USA
  Sydamerika
  Påskön
  Portugal
  Danmark
  Kanada & USA

VINGÅRDAR
EUROPA
Bulgarien
  FRANKRIKE
 
Bordeaux - Del 1
  Bordeaux - Del 2
  Bourgogne
  Övriga Frankrike
England
Grekland
Italien
Portugal
Spanien
Sverige
Tyskland
Ungern
Österrike
NORDAMERIKA
Kanada
  USA
  Napa Valley
  Sonoma
  Övriga Kalifornien
  Västkusten övriga
  USA övriga
ÖVRIGA LÄNDER
Argentina
Australien
Chile
Israel
Kuba
Libanon
Nya Zeeland
Sydafrika
Uruguay
Övriga länder 

 

 

 

 

 

 

 

VinNytts förslag på vinresa till Mauritius på egen hand
Finns det vingårdar i paradiset?
Nej inte riktigt, men Oxenham E.C. & Co är en vinfirma som ligger på paradisön Mauritius i den Indiska Oceanen. Firman har specialiserat sig på att importera viner som man säljer till de restauranger och hotell som finns på ön. Priserna för importerat vin på Mauritius är förhållandevis låga. Man kan säga att ett vin på en bra restaurang kostar ungefär samma som när vi köper motsvarande flaska vin på Systembolaget.

Firman framställer även flera egna viner som man främst säljer till lokalbefolkningen på Mauritius. Man importerar druvjuice från Argentina, Chile, Italien och Sydafrika. Juicerna är en blandning av olika druvor från respektive land och av dessa framställer man röda, vita, rosé och mousserande viner.

VinNytt hade nöjet att få en privat visning av vinföretagets ägare Clifford Oxenham som driver firman tillsammans med sina två bröder Alan och Edward.

Vinfirman Oxenham är ett familjeföretag som startades 1932 av Clifford Oxenhams farfar. 1948 tog Cliffords far över firman och han drev firman fram till 1974 då Clifford och hans båda bröder tog över. På vineriet tillverkar man totalt 3,5 millioner liter eget vin per år. Med det vin man importerar har man nära 40% av vinmarknaden på Mauritius. Firman har 180 anställda och man levererar vin med 16 egna lastbilar.

Företaget ligger intill Mauritius enda motorväg i St Jean, Quatre Bornes, någon mil söder om Mauritius huvudstad Port Louis. Huvudkontoret består av en reception och ett utställningsrum där man visar upp samtliga sina egenproducerade och importerade viner. Man har agenturen för ett stort antal kända producenter från Argentina, Chile, Frankrike, Italien, Sydafrika och USA som vi hittar på vårt svenska Systembolag.

Tidigare var sydafrikanska viner de mest populära på Mauritius. Mycket beroende på att ca 70 % av alla turister som kommer till Mauritius kommer från Sydafrika, men även beroende på att välbärgade Mauritier sedan många år tillbaka skickat sina barn till Sydafrika för att studera. Väl tillbaka på Mauritius tog man med sig bruket att dricka sydafrikanskt vin. Idag är framförallt franska och italienska viner på stark frammars. Mycket beroende på att det numera är många engelska, franska och tyska turister som hittar till ön.

Clifford visar oss vidare och till en angränsande byggnad där man buteljerar sina egna viner. För det billigaste vinet som i butik kostar 8-10 svenska kronor, och i ärlighetens namn inte är speciellt gott, använder man begagnade tvättade flaskor. För sina finare viner använder man nya importerade vinflaskor.

Man tillsätter jäst till den importerade druvjuicen och jäser den i stora ståltankar. I byggnaden finns det femton stora ståltankar där man framställer de 3,5 millioner liter vin som man producerar varje år.
 

Vi går vidare till en tredje byggnad. Här tillverkar firman även sin egen konjak, rom, whisky samt vinäger. Lite av hembränneri säger Clifford och skrattar.

Innan vi skiljs åt berättar Clifford att han brukar besöka VinExpo i Frankrike vartannat år för att få kontakt med andra vinmakare och att man nyligen kvalitetscertifierat företaget enligt ISO-9002.

 

 

Upp

© Copyright 2006
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB