VinNytt.se

Rippon Vineyard & Winery


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN
Vingårdar & Resor

VinNytts VINRESOR
  Australien
- Resa 1
  Australien
- Resa 2
  Australien - Resa 3
  Hawaii & Sonoma
  Italien
  Sydafrika - Resa 1
  Sydafrika - Resa 2
  Sydafrika - Resa 3
  Sydafrika - Resa 4
  Mauritius
  Nya Zeeland
  Japan
  USA
  Sydamerika
  Påskön
  Portugal
  Danmark
  Kanada & USA

VINGÅRDAR
EUROPA
Bulgarien
  FRANKRIKE
 
Bordeaux - Del 1
  Bordeaux - Del 2
  Bourgogne
  Övriga Frankrike
England
Grekland
Italien
Portugal
Spanien
Sverige
Tyskland
Ungern
Österrike
NORDAMERIKA
Kanada
  USA
  Napa Valley
  Sonoma
  Övriga Kalifornien
  Västkusten övriga
  USA övriga
ÖVRIGA LÄNDER
Argentina
Australien
Chile
Israel
Kuba
Libanon
Nya Zeeland
Sydafrika
Uruguay
Övriga länder



 

 

 

 

 

 

 

 

VinNytts förslag på vinresa till Nya Zeeland på egen hand
Nya Zeeland har ju fram tills nu mest varit känt för sina vita viner, främst då från vindistriktet Marlborough. Även vindistrikten Martinborough och Hawke´s Bay har producerat bra röda och vita viner, men man har sen ett par år börjat framställa sensationellt bra Pinot Noir viner i världens sydligaste vindistrikt Central Otago. De flesta av Nya Zeelands vingårdar är små och man får väldigt lätt kontakt med producenterna. De flesta framhåller att man satsar på kvalitet i stället för kvantitet. Många av de bästa vinerna dricker nya zeeländarna upp själva, sen går en del på export till Australien och England. Det är därför vi inte har så många nya zeeländska vinproducenter representerade på Systembolaget.

En annan stor diskussion som förs i Nya Zeeland nu är om vinflaskorna ska förslutas med vanlig kork kontra skruvkork. Många av de bästa vinhusen har börjat försluta sina viner med skruvkork av metall. Mer om detta finns att läsa på Screewcaps for wine.

Fler kartor över Nya Zeeland 




VinNytt har besökt närmare 35 vingårdar på både sydön och nordön. Vissa vingårdsbesök har vi recenserat under rubriken Vingårdar/Nya Zeeland. De flesta vingårdar är mycket enkla att besöka. Som regel har man öppet för allmänheten under dagtid och de flesta erbjuder gratis provning. Många har restaurang i anslutning till vinprovningen och vissa erbjuder boende på vingården. Allt om vingårdar, vinrecensioner, kartor, tips på restauranger och boende i samtliga vindistrikt och vingårdar hittar du på www.cuisine.co.nz  En annan mycket användbar sajt för nya zeeländsk vin är www.tizwine.com. Dessutom har flera av vindistrikten egna länkar på Internet. Ytterligare en bra sajt för boende på Nya Zeeland är Friars.

Avresa med Air New Zealand från London på eftermiddagen till Los Angeles. Efter en övernattning i Los Angeles flyger vi vidare med Air New Zealand till Auckland via stopp på Tahiti och Rarotonga. Flyget landar i Auckland på förmiddagen och vi flyger direkt vidare till sydön och den lilla staden Blenheim som ligger i vindistriktet Marlborough Blenheim är känd som världens huvudstad för Sauvignon Blanc viner.

Hyr bil på Blenheims flygplats och kör in till staden och ta in på Hotel d´Urville där man förslagsvis bor den första kvällen. Middag äter man på hotellets restaurang The Wine Bar & Brasserie som har en mycket bra vinlista med inhemska viner. Nästa dag besöker vi David på Marlborough Wine Market som har många lokala viner på hyllorna. Därefter lämnar vi Blenheim för att åka ut till Marlboroughs vingårdar som ligger någon mil utanför staden och bor på Vintners Retreat. Det är ett av de få ställen som man kan bo på här i vindistriktet, alla hus har sin egen uteplats med en rejäl gasolgrill och köket har allt man behöver. Härifrån är det nära till många av de bästa och mest spännande vingårdarna. Här finns några av Nya Zeelands största vinproducenter bland annat Cloudy Bay och Montana. Montana
Det finns många mindre, mycket trevliga vingårdar väl värda att besöka som Forrest Wines, Saint Clair och Huia
Vineyards. En av Nya Zeelands bästa restauranger ligger dessutom mitt i vindistriktet på vingården Herzog.

Efter några dagar bland Marlboroughs vingårdar åker vi vidare söderut mot det relativt nyupptäckta vindistriktet Waipara som ligger några mil innan man kommer fram till Christchurch. På vägen passerar vi Kaikoura Wines där man om man har tur kan se valar från vineriets utsiktsplats. Många av vingårdarna i Waipara är relativt små och de flesta tar bara emot besök efter överenskommelse, men några större som den mycket vackra vingården Pegasus Bay erbjuder provning av dess viner. Pegasus Bay har mycket bra Pinot Noir-, Chardonnay- och Rieslingviner och dessutom en bra restaurang.

AkaroaFrån Waipara åker vi vidare mot och genom Christchurch och fortsätter på väldigt slingriga och kuperade vägar över ett mycket vackert bergspass ut till vingårdarna vid den franskinspirerade och pittoreska staden Akaroa som ligger längst in i en lång vik ca 80 km utanför Christchurch. Här bor vi på Criterion. I Akaroa odlar man mycket lax och en mycket bra liten restaurang vid piren i hamnen är Ma Maison som har många lokala viner.

Nästa vindistrikt är Central Otago som ligger runt den mycket vackert belägna staden Queenstown. Här har man på mycket kort tid börjat producera fantastiska Pinot Noir viner, däribland de redan kultförklarade vinerna från vingården Felton Road. Felton Road På vägen mot Queenstown passerar vi Nya Zeelands högsta berg, Mount Cook, och några mil senare i Omarama provar vi vin på Clay Cliffs. Nya Zeelands högst belägna vingård. I Alexandra ca 7 mil från Queentown besöker vi Black Ridge Vineyard som startades 1981 och är en av Central Otagos äldsta vingårdar samt dessutom världens sydligast belägna vingård och vinodling. En annan vingård som är värd ett besök är Chard Farm. Vägen ut till vingården är mycket spektakulär. Det är den gamla huvudvägen (hur någon nu vågade köra där), en grusväg som slingrar sig fram längs en otroligt brant ravin med berg på ena sidan och branta stup på den andra sidan, där man nedanför sig ser bron som bungy jumpet startade från. Det är bara att hålla tummarna för att man inte möter någon som är på väg tillbaka från en vinprovning på gården och tuta i varje kurva är ett måste.

Queenstown har många bra hotel och lägenheter. Vi rekommenderar The Waterfront med utsikt över sjön Lake Wakatipu och bergen. Det finns många restauranger med suveräna vinlistor och mycket bra mat. De bästa är The Bunker, The Copper Club och Solera Vino. Queenstown har även flera bra vinbutiker där den med överlägset bästa sortimentet av både inhemska och utländska viner heter Wine Deli.

Från Queenstown passerar vi många av inspelningsplatserna för filmen Sagan om Ringen och kör vi på slingriga och kuperade vägar norrut mot staden Wanaka och ytterligare en spektakulärt belägen vingård, Rippon Vineyard & Winery. Av många ansedd som den vackrast belägna vingården på Nya Zeeland. Vingården ligger vid stranden av sjön Lake Wanaka och på andra sidan sjön ser man de snöklädda bergstopparna.

Rippon Vineyard & Winery

Färden fortsätter längs sydöns västkust upp till Greymouth där det alltid regnar. Vi bor på Quality Hotel och äter en mycket god middag på hotellets restaurant, Alberts, vars kock vunnit pris som Nya Zeelands bästa viltkock. Nästa dag kör vidare mot vindistriktet runt staden Nelson på norra delen av sydön. Nelson ligger inte så långt från vindistrikten i Wakefield Quay HouseMarlborough där vi började resan på sydön. Staden Nelson är en trevlig småstad som ligger precis vid havet. Många Nya Zeeländare som bor på nordön i huvudstaden Wellington på andra sidan sundet kommer till Nelson och dess vindistrikt över helgerna. I Nelson bodde vi på Wakefield Quay House. Ett mycket trevligt Bed & Breakfast som ligger precis vid hamnpromenaden med en stor altan mot havet. Värdparet Woodi och John Moore gör att man stortrivs! En av dom bästa fiskrestaurangerna är Harbour Light Dining Room & Bar som även den ligger vid hamnpromenaden.

Havelock

När man lämnar vindistriktet i Nelson för färden mot färjelägret i Picton, där man tar färjan över till Wellington på nordön, får man inte missa restaurangen The Mussel Boys i Havelock där man specialicerat sig på att servera musslor och vin i olika kombinationer.

Mellan Picton på sydön och huvudstaden Wellington på nordön är det ca två timmars mycket vacker färjetur. För att nå öppet hav passerar färjan först genom ett antal olika vikar i Queen Charlotte Sound. Vi ankom Wellington på eftermiddagen och åkte direkt till den lilla staden och vindistriktet Martinborough som ligger ca en timme nordost om Wellington. Vi tog in och åt middag på det charmiga hotellet Martinborough Hotel. Hotellets restaurang har specialiserat sig på att kombinera vin och mat och har en imponerande vinlista som blivit omskriven i den ansedda vintidningen Wine Spectator. Vinlistan är specialiserad på inhemska Pinot Noir och man har närmare 200 stycken olika viner. Mitt i Martinborough finns även Martinborough Wine Center som erbjuder vinprovning och olika kombinationer av vin och mat. Martinborough har varit/är ansett som det bästa vindistriktet för Pinot Noir på Nya Zeeland, men på Pinot Noir har vindistriktet Central Otago verkligen tagit upp konkurrensen. Martinborough har dock en av Nya Zeelands absolut bästa och trevligaste vingårdar som heter Ata Rangi. Många anser att Ata Rangi gör Nya Zeelands bästa Pinot Noir vin.

Upp

Från Martinborough är det drygt 25 mil till vindistriktet Hawke's Bay där man gör en del väldigt bra röda viner. I staden Hastings ligger ett stort antal vingårdar, bland annat vingården C J Pask Winery som på sina vinodlingar i Gimblett Gravels producerar ett mycket bra Merlot vin. Mellan vindistriktet i Hastings och vindistriktet runt den väldigt vackra kust- och Art Deco staden Napier ligger ännu ett vindistrikt, Havelock North, som producerar mycket bra viner till exempel vingården Te Mata. Även norr om Napier på vägen mot de vulkaniska aktiviteterna i Rotorua ligger ett par riktigt bra vingårdar bland annat Esk Valley Estate.  I Napier bodde vi på Cliffview House. Staden förstördes i en jordbävning 1931 och många av husen byggdes därefter upp i Art Deco stil efter inspiration av staden Santa Barbara i Kalifornien som också förstördes i en jordbävning.

Någon timmes bilfärd sydost om Auckland ligger det nya lilla vindistriktet Clevedon Valley. Här finns vineriet Vin Alto som är Nya Zeelands enda vingård som producerar vin i italiensk Amarone stil.

Vi åker vidare mot ytterligare än ny vinregion, Matakana, som ligger ca 1 timmes bilfärd norr om Auckland. Besök gärna vingården Heron´s Flight som specialiserat sig på att kombinera sina viner med olika sorters mat.

Från Matakana åker vi vidare till vindistriktet Northland. Vi stannar i kuststaden Paihia som ligger i distriktet Bay of Islands och bor på Paihia Beach Resort. Från hotellet är det inte långt med bil till färjan som tar oss till den berömda vingården Omata Estate. Vingården ligger mycket idylliskt på halvön Russell med utsikt över Bay of Islands och har mycket bra viner samt en restaurang av världsklass. I Paihia finns några bra restauranger. Bistro 40 och Only Seafood som ligger i samma byggnad är väl värda ett besök.

Från Paihia är det inte så långt kvar till Nya Zeelands nordligaste vingård som ligger längst ut på halvön Karikari och heter Carrington Club. Det är en helt nyplanterad vingård där man även har byggt en helt ny golfbana. Man samarbetar med en av Nya Zeelands främsta vinmakare för att få fram bra viner.

Vi åker vidare via det lilla kustsamhället Coppers Beach mot 90 mile beach för att sen fortsätta mot staden Kaitaia och vingården Okahu Estate Vineyard & Winery. Från Okahu Estate kör vi på slingriga vägar vidare bland böljande gröna kullar och möter knappt en enda bil på flera timmar. Till slut kommer vi till färjeläget i Kohukohu där färjan tar oss över till det lilla samhället Rawene. Vi är på väg mot vårt sista vindistrikt, West Auckland, som ligger någon timmes bilfärd väster om Auckland. Färden går genom nationalparker med kauriskog, där det största trädet Tane Mahuta (Skogens fader) är ca 1200 år gammalt och har en omkrets på 16 meter. Väl framme i West Auckland besöker vi ytterligare vingårdar bland annat den välkända vingården Kumeu River.

Vi fortsätter mot Auckland och tar in på Heritage Hotel som ligger nära centrum och hamnen. I Auckland finns ett par riktigt bra vinbutiker N.Z. Winemakers Centre och Perymans Fine Wine & Food. I det nya hamnområdet som uppfördes för Americas Cup seglingarna 2003 finns det massor med uteserveringar och restauranger. Vi provade en italiensk restaurang Portofino Pizzeria Ristorante som var mycket bra och hade många Nya Zeeländska viner.

Hemresa från Auckland.

Har du nu blivit sugen på att besöka Nya Zeelands vingårdar, så kan du beställa det oumbärliga nya zeeländska vinmagasinet Cuisine Wine Country direkt från Cuisine. Magasinet recenserar 360 vinerier och man får tips om var man skall äta och bo i de olika vindistrikten.

En annan oumbärlig bok är Michael Cooper´s Buyer´s Guide to New Zealand 2003. Här betygssätter och jämför Nya Zeelands främste vinkännare, Michael Cooper, drygt 1800 viner.

Nedanstående vingårdar besöktes under resan. Vill du veta mer om dom kan du gå in under rubriken Vingårdar/Nya Zeeland så hittar du länkar till alla nya zeeländska vingårdar samt recensioner av vissa av de vingårdar som vi besökt.

  1. Ata Rangi
  2. Black Ridge
  3. Carrington Club
  4. Chard Farm
  5. Charles Wiffen
  6. CJ Pask Winery
  7. Clay Cliffs Estate
  8. Clearview Estate Winery
  9. Dry River
  10. Esk Valley Estate
  11. Felton Road
  12. Gibbston Valley Wines
  13. Greenhough Vineyard & Winery
  14. Heron´s Flight
  15. Herzog Winery
  16. Huia Vineyards
  17. Hunter´s Wines
  18. Kaikoura Wine company
  19. Kumeu River Wines
  20. Martinborough Vineyard
  21. Montana Brancott Winery
  22. Nautilus Estate
  23. Neudorf Vineyards
  24. Okahu Estate Vineyard & Winery
  25. Omata Estate
  26. Palliser Estate Wines
  27. Pegasus Bay
  28. Rippon Vineyard & Winery
  29. Saint Clair Estate Wines
  30. Seifried Estate
  31. Te Kairanga
  32. Te Mata Estate
  33. Vidal Estate
  34. Vin Alto

Upp

© Copyright 2003
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB