VinNytts
förslag på vinresa till Portugal på egen hand
Avresa med
Lufthansa via Frankfurt till Lissabon.
Vi
hyr bil på flygplatsen och kör norr ut ca 1 timme till den lilla bergsstaden
Óbidos som ligger i vindistriktet med samma namn och som tillhör
vinregionen Estremadura. Mer om vinrutterna i Estremadura hittar man på
Rota da Vinha e do Vinho do Oeste.
Óbidos är en av Portugals bäst bevarade historiska städer och finns med på
Världsarvslistan ligger innanför en hög ringmur och det gäller att hitta det
lilla hål i muren där man ska köra in bilen. Efter att ha fällt in
sidospeglarna och backat lite fram och tillbaka kommer vi in
genom hålet i muren och kör på gator hälften så breda som de i Gamla Stan
till vårt hotell
Casa das Senhoras Rainhas. Vi bjuds på varsitt glas
Quinta de São Francisco 2003, ett fruktigt smakrikt vin från distriktet
Óbidos bästa vingård
Companhia Agrícola do Sanguinhal.
På rummet som har balkong och utsikt mot ringmuren samt en lummig
innergård bjuds det på choklad, frukt och Òbidos specialitet, den lokala
söta körsbärslikören Oppidum - Ginjinha de Óbidos. Hotellet har en riktigt
bra restaurang, Cozinha das Rainhas, som serverar lokala rätter.
Man kan vandra runt hela Óbidos uppe på ringmuren och man har en fantastisk
utsikt över de
små välbevarade husens fasader täcks ofta av prunkande bougainvillea.
I den stora borgen,
Pousadan, som ligger vid muren finns stadens andra hotell
Castelo de Óbidos.
Man har
låtit varsamt renovera nationella historiska monument som kloster, borgar
och slott och benämner dem Historiska Pousadas. Det finns också Regionala
Pousadas som ligger i extra natursköna områden.
Denna typ av boende på Historiska Pousadas finns på
ett 40-tal platser över hela Portugal och oftast finns det också en bra
restaurang som lagar regionala och lokala rätter på själva Pousadan. Denna
typ av boende bokar du enklast från Sverige på
Pousadas de Portugal.
Portugiserna har även en organisation som heter
Turihab och ordnar boende på lantgård och där brukar en del vingårdar
finnas med. Har vingårdarna boende så brukar de också ha en "restaurang".
Från
Óbidos kör vi söderut ner mot vindistriktet i Setúbal som ligger ca 1 timme
söder om Lissabon. Portugal är riktigt kuperat och man åker över den ena
kullen till den andra, så från Óbidos kör vi mot den lilla staden Torres
Vedras och uppe bland kullarna besöker vi den lilla producenten (kolla
foto). Vi har tänkt besöka ännu ett vindistrikt på vägen mot Setúbal, det
lilla distriktet Colares, men först kör vi upp till mytomspunna bergsstaden
Sintra som ligger högt på berget med en fantastisk utsikt. Man känner
sig förflyttad till en magisk sagovärld när man ser de dimmiga bergen, de
mystiska skogarna och de ståtliga palatsen. Stadens vapen är som ett spåkort
med sina halvmånar, stjärnor och torn. Vi kör på branta slingriga vägar upp
genom skogen till det fantastiska fantasislottet
Palácio National da Pena som med sina tinnar och torn ligger högst upp på en
bergskam.
Från
Sintra kör vi vidare på ganska smala slingriga vägar ut mot kusten och
distriktet Colares som är Portugals minsta. Det
finns inte många vingårdar kvar här, men vi hittar till
Antonio
Bernardino Paulo da Silvas vingård som ligger mitt inne i den populära
badorten Azenhas do Mar. Kusten här är mycket dramatisk och vacker och
tiden verkar ha
stått stilla. Antonio
gör bland
annat det röda vinet Colares Chitas som anses vara det bästa röda vinet från
distriktet. Vinerna framställs av druvan Ramisco, en
lokal blå
druvsort vars vinstockar är planterade i sanddyner, vissa så djupt som på 8
meters djup och
Colares är därför ett av de få områden i världen
som har hållit vinlusen stången och aldrig behövt ympa sina druvor på
resistenta amerikanska rotstockar. Vinerna ligger
på mer än hundra år gamla fat av brasilianskt trä och
och kan lagras mycket länge. Norska tidningen
Apéritif har en intressant artikel om
Antonio Bernardino Paulo da Silvas viner. I staden Colares finns ett litet kooperativ
som heter Adega de Colares och grundades 1931. Det består av 60 odlare och
tillsammans får man fram 5-6000 liter per år, så produktionen av viner är
inte stor. Vill man hitta någon av dessa rariteter kan man vända sig till
någon välsorterad vinbutik i Lissabon eller knacka på hos någon av
producenterna. Har man riktig tur kan man hitta vinet i någon lokal
livsmedelsbutik.
Vi fortsätter
vår färd mot Setúbal och passerar genom ett annat litet vindistrikt som
heter Carcavelos, ett traditionsrikt litet område strax väster om Lissabon
som håller på att försvinna då vinfälten försvinner och bebyggelsen tar
över. Här finns det fortfarande två producenter som framställer starkvin med
en russinlik, behaglig sötma.
Vi kör över
Ponte 25 de Abril som är Europas längsta hängbro, 1013 meter, och som tar
oss över floden Rio Tejo till Setúbalhalvön och här finns ett intressant
vinområde, Setúbal och Palmela.
Mer om vinrutterna i Setúbal hittar man på
Rota de Vinhos da Península de Setúbal / Costa Azul.
I staden
Azeitão ligger de två stora producenterna
Bacalhôa Vinhos de Portugal som tidigare hette JP Vinhos och
José Maria da Fonseca. Båda gör mycket bra viner i alla prisklasser. Det
mest kända vinet från Setúbal är det utsökta dessertvinet Moscatel de
Setúbal med smak av solmogna frukter och i Sverige har vi även det välkända
vinet Periquita som kommer från Fonseca. Hos båda dessa producenter måste
man boka tid i förväg, då man har väldigt mycket besökare. Vidare finns här
en del mindre vingårdar och vi besöker bland annat
Quinta de Alcube som ligger mycket vackert i en av dalarna på vägen
mellan Setúbal till Azeitão.
Staden Setúbal ligger mycket vackert vi floden Rio Sado och är en typisk
kuststad med en bred aveny kantad av palmer och kuststräckan kallas för
Costa Azul. Vi kör upp för berget till vårt ”hotell”
Pousada de São Filipe som är en gammal pietetsfullt renoverad
1700-talsborg som ligger otroligt vackert och har en fantastisk utsikt över
havet och halvön Tróia. På Pousadan finns en stor altan där man förslagsvis
äter lunch och dricker ett av regionens vita viner. Vi tar en fisksoppa med
ett av regionens vita viner framställda av druvan Arinto från
José Maria da Fonseca och njuter av den fascinerande utsikten. Borgen är
stor och man kan vandra runt och gå in i de små vakttornen som finns i varje
hörn och överallt är det en hänförande utsikt.
I
Setúbal finns det gott om restauranger och vi väljer att äta från det
regionala köket i Pousadans restaurang. Vi börjar med några typiska
smårätter, så kallade petiscos, och de består av den delikata lokala
fårosten Queijo de Azeitão, oliver, kryddiga korvar (chorizo) samt oliver
och bröd. Vi provar ett rött vin som heter
Quinta da
Bacalhôa och framställs på Cabernet Sauvignon och Merlot. Annars är ju den
vanligaste rödvinsdruvan i detta distrikt Castelão som ingår i vinet
Periquita. Till
varmrätt tar vi naturligtvis en lokal fiskrätt.
Nästa
dag kör vi vidare mot
Lissabon och lämnar vår hyrbil på Hotel Tivoli som ligger mitt på den
stora affärsgatan Avenida Libertad. Vi tar sen en av alla Lissabons billiga
taxi och åker till vårt hotell
Bairro Alto Hotel som ligger i Lissabons motsvarighet till Gamla Stan,
Bairro Alto. Högst upp har hotellet en liten takterass med servering där man
sitter i mjuka soffor och tittar ut över floden Rio Tejo samtidigt som man
spelar jazz i högtalarna. Hotellet ligger så pass högt så att man ser ut
över alla hustaken ner mot floden och det är intressant att se alla små
takaltaner som finns och i öster ser man hela bron
Ponte 25 de Abril. Vi äter vår godaste laxsmörgås någonsin och till det
dricker vi ett vitt vin Vinha Do Monte från
Herdade do Peso, som är
Sograpes, Portugals största vinproducent, nya satsning i vinregionen
Alentejo.
Vi
ger oss ut på promenad i Bairro Alto. Här ligger Fado klubbar och
restauranger på rad och vissa kvällar är fullbokade långt i förväg. Vi
kommer upp till Lissabons i vårt tycke bästa vinbutik, Garrafeira
Internacional på Rua Escola Politécnica 15-17. Här kan man botanisera bland
Portugals bästa röda-, vita- och portviner och innehavarna Tomás och José är
enormt kunniga och hjälpsamma. Vi får låna deras dator och jämför
Systembolagets sortiment, både ordinarie och beställningssortiment, men vad
som finns i butiken och man kan konstatera att många av de bästa
portugisiska vinerna aldrig når Sverige. Andra bra vinbutiker är
Coisas Do Arco do Vinho som ligger i det nya kulturhuset i stadsdelen
Belém. Här finns många rariteter och personalen är liksom på Garrafeira
Internacional väldigt hjälpsam och kunnig.
Alldeles intill det nya kulturhuset ligger Upptäckternas monument som är en
hyllning till bland andra Henrik Sjöfararen, Vasco da Gama och Magellan som
kartlade världen.
Vi
vandrar tillbaka i riktning mot Bairro Alto via den långa strandpromenaden.
Här står det massor med folk och fiskar längs kajen och vi passerar flera
fullsatta uteserveringar. Vi kommer fram till bron
Ponte 25 de Abril och under denna har man byggt om ett gammalt
lagerlokalsområde, Doca de Santo Amaro, till ett nöjescentrum. Här finns
massor med restauranger med uteserveringar längs kajen samt barer och
nattklubbar. Vi tar en taxi till ytterligare en vinbutik som kan vara
värd ett besök Vino Divino på Rua da Lapa 65-67 i stadsdelen Lapa.
På
kvällen åker vi ner till Doca de Santo Amaro igen
och äter på den argentinska köttrestaurangen Las Brasitas. Här har man en
mycket bra vinlista och vi beställer in det röda vinet Quinta de Côtto
Grande Escola 2001 från portvinsproducenten Montez
Champalimaud. Vinet är i huvudsak framställt av
Touriga Nacional och
Tinta Roriz och produceras endast under riktigt goda år och ligger mellan
18-24 månader på portugisiska ekfat.
Nästa
dag tar vi den klassiska spårvagnen med nummer 28 som stannar precis utanför
vårt hotell och åker upp till borgen
Castelo de São Jorge. Härifrån har man en fantastisk utsikt över hela
Lissabon och här innanför murarna finns också en restaurang som heter
Restaurante Casa do Leão. Utanför borgens murar är de små färgglada husen
kantade av trånga gränder och små uteserveringar. Vi går på en vinprovning
som hålls av Antonio de Sousa från RL Vinhos Unipesssoal och han presenterar
för oss helt okända viner från små producenter i Alanetejo. Till vinerna
serverar man både ostar och korvar.
Vi
promenerar tillbaka ner mot det stora torget Praca de Comércio. Här ligger
ViniPortugals fina lokal Sala Ogival. Här kan man lära känna Portugals
olika regioner och vad de har att erbjuda i form av viner, brandy, vinäger
och olivoljor. Strax intill ligger en mycket bra restaurang i två våningar,
Terreiro do Paco. Vi går vidare genom stadsdelen Baixa med alla sina affärer
upp mot den stora breda avenyn Avenida de Liberdade. Vi har tänkt att ta den
berömda spårvagnen upp till Portvinsinstitutet i Bairro Alto, men spårvagnen
är är trasig och ska repareras. Man kan ta hissen Elevador da Glória, men vi
bestämmer oss för att gå i en backe som påminner de i San Francisco och
Valparaiso. Väl framme vid Portvinsinstitutet sjunker vi ner i gamla
fåtöljer och får en gedigen portvinsmeny all beställa ut. Man kan i princip
prova allt på glas utom Vintage Port. Vi provar vit port samt Tawny från
10-40 år, Colheita och Late Bottled Vintage. Den som vill kan även beställa
enklare maträtter till.
Vi frågar om man känner till någon bra ostaffär och vi blir hänvisade
tillbaka ner till nummer 13 på Avenida de Liberdade, Hippie Café. Här finns
flera lokal fårostar och i butiken vinkylskåp hittar vi flera
portvinsrariteter och en del kostar runt 15000 kronor flaskan. Här träffar
vi även en portvinsförsäljare på tillfälligt besök i butiken som bjuder oss
på en stor vinprovning i Alentejo kommande helg och som rekommenderar vilka
av butiken vinerr och ostar som passar ihop.
Vi äter middag på hotellets restaurang och får till förrätt en av de största
räkor vi ätit som man doppar i rå äggula. Till varmrätt serverar man en
fläskfilé med svampsås och potatis och till detta dricker vi en
Casa Ferreirinha Colheita 1998 som är ett vin från
Casa Ferreirinha, producenten av kultvinet
Barca Velha som bara produceras exeptionellt bra år.
Casa Ferreirinha Colheita 1998 produceras också endast exeptionell bra
år och man gör en strikt selektering vid skörden. Ingående druvor är Tinta
Roriz, Touriga Nacional, Touriga Franca och Tinta Barocca och vinet lagras
på franska ekfat.
Påföljande
dag tar vi en taxi till Lissabons bästa hotell,
Hotel Pestana Palace. Ett manifikt 1800-talsslott som ligger i
stadsdelen Santo Amaro och är klassat som nationalmonument. Här har man en
stor privat park med en nästan lika stor pool och hotellets mycket exklusiva
restaurang, Valle Flôr, serverar menyer med grunderna hämtade från Portugals
unika mattraditioner. När vi är där är det mycket sniglar och hare på den
fasta menyn och eftersom det inte är vad vi vill ha idag, så tar vi en taxi
till
Enoteca Chafariz do Vinho som ligger i en gammal
akvedukt där det serveras vin och mat i olika plan. Här kan man hänga i
baren, sitta på terrassen eller inne på något av våningsplanen. Lokalen
andas vinkällare och vinlistan är imponerande. Här serveras man
kvalitetesviner
från alla regioner. Många av vinerna serveras på glas och man har menyer som
kombinerar mat och vin. Här fick vi en riktigt intressant smakkombination,
varma
daddlar inlindande i bacon och till det drack vi ett vin från Duoro,
Niepoort Batuta 2001 som gifte sig perfekt med maten. Vinhuset
Niepoort är kända internationellt för att vara en av del allra bästa
portvinsproducenterna och deras röda viner är fantastiska! Batuta produceras
av druvor från vinstockar som är mer än 100 år gamla. När vi lämnar
Enoteca Chafariz do Vinho får vi följa med upp till den gamla
vinkällaren som ligger i en av de gångar där vattnet tidigare rann. Här
ligger många rariteter från olika länder, så detta är verkligen en
restaurang som vi rekommenderar. Man har öppet till klockan 2 och köket
stänger klockan 1.
Efter all Fado musik ville vi nu ha en dos portugisisk rock, men tyvärr så
är den lilla rockklubb vi hittar stängd, så vi hamnar på Lissabons stora
Hard Rock Café som ligger på Avenida de Liberdade. Eftersom det här är vår
sista kväll i Portugal avslutar vi på hotellets
takterass och tittar ut över hustaken ner mot floden Rio
Tejo och bort mot bron Ponte 25 de Abril. På andra
sidan floden ser man den upplysta gigantiska Kristusstatyn som är 28 meter
hög och har inspirerats av Kristusstatyn i Rio de Janeiro. Den i Rio är dock
38 meter hög och sägs vara tillverkad av cement från Limhamn i Skåne och
kallas därför för ”Limhamns-Jesus”. När jag står där i kvällsmörkret
funderar jag på om även Lissabons staty är tillverkad av cement från
Limhamn, men det förtäljer inte historien.
Följande
morgon tar vi en taxi till flygplatsen som ligger nästa mitt i stan. Det tar
bara ca 20 minuter från Bairro Alto till flygplatsen och taxichauffören
säger att man har planer på att flytta flygplatsen längre ut från Lissabon.
Vi summerar vår resa och intrycket är att portugiserna är otroligt vänliga
människor, fler än vi trodde pratar engelska, det finns många väldigt vackra
vyer, många av vinerna är mycket bra, maten är på det stora hela bra varför
vi varmt rekommenderar ett besök i Portugal.
Nu
har vi bara besökt ett par vinregioner och det finns många fler att besöka.
För den som ska besöka Portugal rekommenderar vi att ni kontaktar
Bistro reklambyrå i Helsingborg som samarbetar med
ViniPortugal och
satsar
stort på att marknadsföra portugisiska viner i Sverige. Vi har hämtat delar
av vårt material ur den tidning man ger ut på svenska och som innehåller
olika tips om vinregionerna och resmål. Vidare så har vinresearrangören
Fredrik Karlstrand varit till stor hjälp med många tips även om vi inte hann
besöka alla de vingårdar Fredrik rekommendera de denna gång. Fredrik når man
via
Essencia AB eller hans egen webbsida
Portugisiska Viner.
Här
kommer några av Fredriks övriga tips:
I vinregionen
Estremadura rekommenderar Fredrik ett besök i distriktet Bucelas som har
mycket bra vita viner och även ett besök i distriktet Alenquer som har
mycket bra röda viner. I Bucelas kan man besöka
Quinta da Romeira och i Alenquer kan man besöka
Quinta de Cortezia,
Quinta de Pancas, Quinta de Abrigada, Quinta de Chocapalha och
Quinta da Boavista.
I
vinregionen
Ribatejo finns bara ett fåtal mycket bra producenter. Fredrik
rekommenderar ett besök hos
DFJ Vinhos.
I
vinregionen
Alentejo finns mycket att välja på och Fredriks absoluta favorit är
Cartuxa. Andra bra är
Herdade do Esporão,
Cortes de Cima och
Quinta do Carmo. I Alentejo kan man välja att bo i Évora, den vackraste
staden i Alentejo, och förslagsvis då på
Pousada dos Lóios. De har en bra restaurang. Andra alternativa
restauranger i Évora är Tasquinha d'Oliveira och Fialho.
Två saker om Portugal:
Väldigt mycket
är stängt på söndagar och måndagar, så den som åker över en långhelg bör ha
med detta i planeringen.
När
man kör bil i Portugal gäller det att inte glömma att ta en biljett i de
gula boxarna vid de obemannade tullstationerna, det är lätt att köra igenom
utan att stanna om man inte känner till det. Missar man att ta biljett
kostar det ca 500 kronor i böter vid nästa tullstation.
© Copyright 2007
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB
|