VinNytt.se

Rippon Vineyard & Winery


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN
Vingårdar & Resor

VinNytts VINRESOR
  Australien
- Resa 1
  Australien
- Resa 2
  Australien - Resa 3
  Hawaii & Sonoma
  Italien
  Sydafrika - Resa 1
  Sydafrika - Resa 2
  Sydafrika - Resa 3
  Sydafrika - Resa 4
  Mauritius
  Nya Zeeland
  Japan
  USA
  Sydamerika
  Påskön
  Portugal
  Danmark
  Kanada & USA

VINGÅRDAR
EUROPA
Bulgarien
  FRANKRIKE
 
Bordeaux - Del 1
  Bordeaux - Del 2
  Bourgogne
  Övriga Frankrike
England
Grekland
Italien
Portugal
Spanien
Sverige
Tyskland
Ungern
Österrike
NORDAMERIKA
Kanada
  USA
  Napa Valley
  Sonoma
  Övriga Kalifornien
  Västkusten övriga
  USA övriga
ÖVRIGA LÄNDER
Argentina
Australien
Chile
Israel
Kuba
Libanon
Nya Zeeland
Sydafrika
Uruguay
Övriga länder



 

 

 

 

 

 

 

 

Santa Barbara - Los Olivos - Sideways - VinNytts förslag på vinresa till USA på egen hand
Vi lämnar värmen i Las Vegas och styr mot Santa Barbara där vi bland annat ska besöka vingårdar och restauranger i Sideways fotspår. Men vi börjar i själva staden Santa Barbara som har ett par bra vinbutiker och några riktigt bra restauranger. Vi tar in på det gamla, men nyrenoverade Hotel Santa Barbara. På Chad’s som ligger i ett vackert gammalt trähus från 1876 med en trevlig uteservering provar vi distriktets båda specialitéer som är grillad kronärtskocka och ett vin på Pinot Noir. Andra bra restauranger är Wine Cask som även har en separat vinbar, Intermezzo, i dörren intill. Holdren’s Steaks & Seafood är en annan bra restaurang samt John Cleese favoritrestaurang Lucky’s som ligger i Montecito en liten bit utanför Santa Barbara. Överlägset bäst av vinbutikerna är Wine Cask som också ligger i anslutning till restaurangen med samma namn, men East Beach Wine är också värd ett besök. Nere vid stranden ligger Santa Barbara Winery som gundades 1962 och har ett ”Tasting Room” där man kan prova och handla viner.

Tar man Highway 101 eller Highway 154 så tar det ungefär 30 minuter från Santa Barbara till vindistriktet Santa Barbara County. Här ligger appellationerna Santa Rita Hills, Santa Rosa Hills, Santa Ynez Valley, Los Alamos Valley och Santa Maria Valley där stora delar av filmen Sideways utspelades. Kartor och all information man behöver om vindistriktet hittar man på www.sbcountywines.com

I södra delen av distriktet ligger den speciella lilla danska staden Solvang som grundades 1911 och som liksom de andra små städerna i distriktet, Buellton, Santa Ynez och Los Olivos, har fått ett rejält uppsving i och med filmen. Hela distriktet är väldigt ”laid-back” och mycket vackert. De flesta vingårdarna ligger längs småvägar. När vi var där under maj så var man i stort sett ensam på vägarna. Problemet är att det finns alldeles för lite boende ute i själva vindistriktet.

Vi valde att bo i Los Olivos som är en väldigt liten, pittoresk och fantastiskt trevlig by. Los Olivos är den av de små städerna som är den bästa utgångspunkten för vingårdsbesöken, då den ligger mest mitt i själva vindistrikten. Los Olivos består i stort sett av en huvudgata, Grand Avenue full med ”Tasting Rooms”, så det är väldigt lätt att prova vin här. Vi bodde på det ända stället man kan bo på i Los Olivos och det är byns ända hotell som ägs av den stora vingården Fess Parker.

Los Olivos Café

Hotellet Fess Parker har en mycket bra restaurang, men den bästa restaurangen är Los Olivos Café där några av scenerna i filmen utspelades. Avslappnat, suveränt bra mat och massor av lokala Pinot Noir viner och mycket annat. Ett måste är att prova deras egna ”Bread Dipping Oil” – den är oslagbar!

Sanford WineryFrån Los Olivos är det lätt att ta sig runt i distriktet. Eftersom vi åker runt i Sideways fotspår så börjar vi som sig bör hos Chris Burroughs på Sanford Winery som odlar organiska viner. Chris är den långhårige killen med cowboyhatten som spelar sig själv i filmen. Han arbetar i Sanfords lilla ”Tasting Room” och är efter sin roll i filmen vindistriktets ansikte utåt. Han har blivit intervjuad i otaliga tv-shower runt om i USA och han visar oss ett klipp ur en svensk tidning där han är med på bild. Han blev tillfrågad två månader innan inspelningarna startade om han ville medverka, så han bestämde sig relativt snabbt för att han ville vara med. Chris är en sympatisk kille som fortfarande är förvånad över den uppmärksamhet hans korta insats i filmen bidragit till. Pinot Noir försäljningen i USA har ökat med nästan 50% som en effekt av Sideways och det relativt okända vindistriktet har fått ett enormt uppsving. 2002 var ett mycket bra år för Pinot Noir i Santa Rita Hills, men på Sanford tror man att 2004-års Pinot Noir viner kommer att bli de bästa någonsin.

Mosby WinesVi frågar Chris om han kan rekommendera några andra personligheter som arbetar i vingårdarnas ”Tasting Rooms” och eftersom det är måndag tycker han att vi ska åka till Mosby Wines. På Mosby producerar man vin på de italienska druvorna Sangiovese, Dolcetto och Teroldego. Mannen i ”Tasting Roomet” visar sig heta Bill Chris Burroughs och är Chris far – en pratsam och rolig man. Han arbetar även för svensken Fred Brander som äger Brander Vineyard i Santa Ynez Valley. På eftermiddagen besöker vi Brander Vineyard. Utanför det lilla vinslottet hänger en svensk flagga. Fred befinner sig i Mendoza, Argentina, för han har intressen i en vingård där, men vi får reda på att man precis har skaffat sig en importör i Sverige.

Av alla de vingårdar som ligger mellan Los Olivos och Solvang, så tycker vi att den lilla Rusack Vineyards är den bästa. Vingården etablerades 1995 av Alison och Geoff Rusack och här producerar man väldigt bra viner i små kvantiteter. Från Rusack Vineyards är det inte långt till Buellton och Hitching Post Wines, restaurangen i Sideways där Maya var servitris. Ägarna Frank Ostini och Gray Hartley’ s slogan är ”A Must Stop For Beef And Pinot Lovers” och det är bara att instämma, men numera måste man boka bord flera dagar i förväg. Vår servitris som är född i Buellton, men flyttade därifrån för 10 år sedan då det inte fanns några jobb, berättar att hon nu kunnat flytta tillbaka då turisterna kommer i busslaster från bland annat Los Angeles för att äta på restaurangen och för att besöka de platser där filmen spelades in. Naturligtvis tog även vi en stek och Hitching Posts egen Highliner Pinot Noir. Vill man äta italienskt så är Trattoria Grappolo i Santa Ynez det bästa stället och vill man handla för att laga mat själv eller för en picnic så måste man besöka Los Olivos Grocery. Hit åker även vinproducenterna själva för att hitta udda, lokala viner.

Nästa dag tar vi den lilla idylliska och vackra landsvägen Foxen Canyon Road norr ut från Los Olivos ut i vindistrikten. Vägen delar två appellationer, Santa Maria och Santa Ynez. Här finns det stora vingårdar som bland annat ägs av Firestone, däckstillverkaren och Fess Parker, skådespelaren som spelade David Crockett på 1950-talet, men också flera små och medelstora gårdar. De stora gårdarna är intressanta att besöka för att se hur skickliga amerikanarna är på att slå mynt av ett känt namn. Rancho Sisquoc Winery, som är regionens östligaste och mest charmerande vingård, tillhör de små vingårdarna och den ligger lugnt och fridfullt ganska långt norrut i dalen. Dom första druvorna planterades 1968. Idag är man den enda vingården i Kalifornien som producerar vin på Sylvaner varje år. Lite längre norrut ligger Cambria som numera är en medelstor vingård. Här planterade man de första druvorna 1970, men det var först 1987 när Barbara Banke och Jess Jackson som tillhör släkten Kendall-Jackson, den stora vinproducenten, köpte gården som vinernas kvalitet höjdes. Idag har man ett mycket gott rykte för sin chardonnay och sin sammetslena Pinot Noir.

Rancho Sisquoc Winery

FoxenVi besöker även Foxen Vineyard dalens minsta vingård och så ”laid-back” som det bara kan bli. Förutom att ha varit med i Sideways, så är ägarna Bill Wathen and Dick Doré även med i John Cleese tv-serie ”Wine for the Confused". Vinjournalisten, Robert Parker, som på gott och ont styr mycket av vinvärlden brukar ge vinerna mellan 88-92 poäng på sin 100-skala. På kvällen tar vi in på Ballard Inn som ligger strax söder om Los Olivos. Hotellet har 15 rum och en mycket bra restaurang där kocken Budi Kazali tillagar fantastiska vin- och matkombinationer. På helgerna erbjuder man även vinprovning av lokala viner. Innan vi lämnar vindistriket Santa Barbara County besöker vi även Greg Brewer hos topproducenten Melville som ligger lite närmare kusten i Santa Rita Hills. Tillsammans med några andra små exklusiva producenter som till exempel Manfred Krankl på Sine Qua Non och Au Bon Climat letar man druvor här. Melville producerar bland annat man suveräna Pinot Noir viner och de bästa vinerna är, tyvärr för oss konsumenter, redan sålt innan det lämnar vingården. Den mest berömda vingården i hela distriktet är dock Bien Nacido Vineyards, men här producerar man inga viner själva utan säljer till ovan nämnda gårdar och ett 25-tal andra mindre vingårdar.

Foxen Canyon Road

Inledning - USA på egen hand
New York
San Diego - Temecula
Santa Barbara - Los Olivos - Sideways
Paso Robles
Monterey - Carmel Valley - Santa Cruz
Russian River
Anderson Valley - Mendocino
Dry Creek
Sonoma Valley
Carneros
Napa Valley
Island

Upp

© Copyright 2005
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB