VinNytt.se

Rippon Vineyard & Winery


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN
Vingårdar & Resor

VinNytts VINRESOR
  Australien
- Resa 1
  Australien
- Resa 2
  Australien - Resa 3
  Hawaii & Sonoma
  Italien
  Sydafrika - Resa 1
  Sydafrika - Resa 2
  Sydafrika - Resa 3
  Sydafrika - Resa 4
  Mauritius
  Nya Zeeland
  Japan
  USA
  Sydamerika
  Påskön
  Portugal
  Danmark
  Kanada & USA

VINGÅRDAR
EUROPA
Bulgarien
  FRANKRIKE
 
Bordeaux - Del 1
  Bordeaux - Del 2
  Bourgogne
  Övriga Frankrike
England
Grekland
Italien
Portugal
Spanien
Sverige
Tyskland
Ungern
Österrike
NORDAMERIKA
Kanada
  USA
  Napa Valley
  Sonoma
  Övriga Kalifornien
  Västkusten övriga
  USA övriga
ÖVRIGA LÄNDER
Argentina
Australien
Chile
Israel
Kuba
Libanon
Nya Zeeland
Sydafrika
Uruguay
Övriga länder 

 

 

 

 

 

 

 

VinNytts förslag på vinresa till Sydafrika på egen hand - Resa 1
Avresa till London på eftermiddagen, sen vidare med South African Airways Johannesburg där man landar påföljande morgon.

Hyr bil i Johannesburg och kör 35-40 mil österut mot Krugerparken och Chitwa Safari Lodge. Med några stopp på vägen, så är man framme vid lodgen vid 19-tiden på kvällen. Vid bokning via internet, så får man en utförlig vägbeskrivning till lodgen vilket är bra då sista milen körs på grusvägar rakt ut i bushen. Alternativt kan man flyga direkt från Johannesburg till Krugerparken.

Avsätt minst 3 dagar och 2 nätter för safari. Chitwa Safari Lodge är en liten lodge för 10 personer och enligt engelska resetidningar den mest prisvärda lodgen i hela Krugerparken. En mycket kunnig ranger kör runt deltagarna i jeep morgon och kväll. Möjlighet finns att se Big 5 samt gepard och man kommer mycket nära djuren.

Chitwa Safari Lodge har dessutom specialiserat sig på kombinationen mat och vin och efter kvällsturen serveras alltid middag med vin i lodgens uterestaurang - booma. Maten tillagas av den svarta lokalbefolkning som jobbar på lodgen och vinet väljs ut av ägarna till lodgen.

Från Chitwa Safari Lodge tar man bilen och kör först norrut via Blyde River Canyon och God´s Window för att sen fortsätta söderut till flygplatsen i Nelspruit, som ligger sydost om Krugerparken, där man lämnar hyrbilen och flyger via Johannesburg till Port Elisabeth som ligger på sydkusten. Flygresan tar ca 4 timmar. Alternativt flyger man direkt från Krugerparken via Johannesburg till Port Elisabeth.

Hyr bil i Port Elisabeth. Till Kapstaden är det ca 75 mil och vägen går längs kusten på en väg som heter Garden Route. Vägen är en de vackraste delarna av Sydafrika. Börja med att köra 10 mil västerut mot början av Garden Route. Övernatta i en liten stad som heter Jeffrey's Bay. Den ligger ca 45 minuter från port Elisabeth och är känd för att jämte Hawaii ha världens bästa surfingvågor. Ta in på Savoy Hotel.

Åk vidare från Jeffrey`s Bay mot Knysna och stanna till där ett par dagar. Knysna är känt för sina ostron och för sin väldigt vackra lagun. Ta in på Wayside Inn ett bra hotell med en trevlig ägare som kan allt om Knysna och dess omgivningar. Gå ner till hamnkvarteren vid lagunen och ät ostron på bryggan. Missa inte utsikten över lagunen från The Heads. Knysna har gott om restauranger, många vinbutiker samt en rockklubb och ett discotek. Gör en dagsutflykt till strutshuvudstaden Oudtshoorn.

Fortsätt längs Garden Route mot Kapstaden via Cape Agulhas, Afrikas sydligaste spets.

På vägen mot Kapstaden stannar man till vid vingården Groot Constantia, Sydafrikas mest berömda vingård som anlades 1685. Här kan man prova vin och det finns även en bra restaurang.

I Kapstaden kan man för att se lite olika delar av staden först bo ett par dagar i en stadsdel som heter Sea Point. Ta in på lägenhetshotellet Inverness, Sea Point är en bohemisk del av Kapstaden med en hel del bra restauranger. En liten och opretentiös, men väldigt bra köttrestaurang är Wooden Shoe. Sea Point ligger någon kilometer från Waterfront som är namnet på det nya hamnkvarteret där det finns många restauranger och jazzklubbar.

Från Sea Point kan man sen förflytta sig till andra sidan berget Lion´s Head till Swiss hotell. Även det ligger i bohemiska kvarter med restauranger och pubar samt är det hotell som ligger närmast den linbanestation där man åker upp till toppen av Taffelberget. Från hotellet är det även nära till downtown och Long Street.

Gör en dagsutflykt via den väldigt vackra vägen till Hout Bay och vidare till Godahoppsudden och åk tillbaka till Kapstaden via alla små kustbyar Simonstown, Fish Hoek med flera.

En annan arrangerad heldagstur kan man göra med Grassroute Tours. Dagsutflykten inkluderar besök Malay Quarter, District Six med museum, kåkstaden Khayelitsha och båttur till Robben Island - ön där Nelson Mandela satt fängslad under många år. Ön ligger c:a 45 minuter utanför Kapstaden.

Har du tid så spenderar du ett par dagar i kuststäderna Camps Bay och Clifton strax söder om Kapstaden. Här finns gott om restauranger, uteserveringar och fina beacher. Vattentemperaturen är ca 14-15 grader.

Och nu till vinet……
VinNytt har besökt närmare 40 vingårdar. Vissa vingårdsbesök har vi recenserat under rubriken Vingårdar/Sydafrika  De flesta vingårdar är mycket enkla att besöka. Som regel har man öppet för allmänheten under dagtid och de flesta erbjuder gratis provning. Många har restaurang i anslutning till vinprovningen och en del vingårdar som Fairview tillverkar egen ost. Kartor över samtliga vindistrikt och vingårdar hittar du på South African Wine. En annan mycket användbar sajt för sydafrikansk vin är Wines of South Africa.

Ta in några dagar på Bonne Esperance i den lilla universitetsstaden Stellenbosch. Staden ligger mitt i vindistrikten som ligger ca 25 minuter nordost om Kapstaden. Stellenbosch har gott om restauranger, pubar och vin och en egen vinrutt. Åk sen vidare mot ”världens vackraste vindal” och den lilla byn Franschhoek, även kallad Sydafrikas gourmethuvudstad. Ta in på den lilla vingården Oude Jongh och ha denna som utgångspunkt under besöket i vindistrikten. I Franschhoek finns det gott om högklassiga små restauranger. De bästa är Bijoux Restaurant, Monneaux, Le Quartier Francais, La Couronne samt Haute Cabriere Cellar Restaurant som ligger insprängd i ett berg och har en stor vinkällare som tillhör vingården Cabriere under restaurangen. Här satsar man speciellt mycket på kombinationen mat och vin. Missa inte Ludwig Maskes vinkällare och vinbutik, La Cotte Inn, som ligger vid infarten till Franschhoek. Här hittar du det mesta i vinväg från hela världen. Franschhoeks vinrutt hittar du på Franschoek Wines.

Från Franschhoek tar man sig lätt mellan de olika vindistrikten runt i kring Kapstaden. Även Paarl har en egen vinrutt, Robertson, Somerset och Stellenbosch med flera.

På vägen mellan Stellenbosch och Franschhoek ligger ett mycket vackert bergspass, Helshoogte Mountain Pass, och vingården Delaire. Här kan man hyra 2 stugor på vingården med fantastisk utsikt, speciellt om man orkar gå upp till toppen av berget som vingården ligger på. Om ni hyr be att få toppstugan, men boka i mycket god tid. Vingården har dessutom en mycket bra och välkänd restaurang, The Green Door, med fantastisk utsikt över Helshoogte Pass.

Den som hinner kan även åka uppe längs västkusten ovanför Kapstaden och besöka vindistrikten i Swartland, Citrusdal och Vredendal. Passa på att besöka de små fina kuststäderna Langebaan och Lambert´s Bay på vägen tillbaka mot Kapstaden.

Hemresa från Kapstaden.

Har du nu blivit sugen på att besöka Sydafrikas vingårdar, så kan du beställa John Platters oumbärliga guidebok, South African Wines, direkt från VinNytt.

Nedanstående vingårdar besöktes under resan. Vill du veta mer om dom kan du gå in på Vingårdar/Sydafrika så hittar du länkar till alla sydafrikanska vingårdar samt recensioner av vissa av de vingårdar som vi besökt.

 1. Alto Estate

 2. Bergkelder

 3. Boschendal Wines

 4. Cabrière Estate

 5. Cederberg Wine

 6. Delaire Winery

 7. Delheim Wines

 8. Fairview

 9. Groot Constantia

 10. Jordan Vineyards

 11. Kanonkop Estate

 12. Laborie Estate

 13. La Couronne

 14. La Motte Estate

 15. Landskroon Estate

 16. La Petite Ferme Winery

 17. Meerlust Estate

 18. Mont Rochelle Mountain Vineyards

 19. Moreson Soleil Du Matin

 20. Morgenhof Estate

 21. Muratie Estate

 22. Nederburg Wines

 23. Neethlingshof Estate

 24. Neil Ellis Wines

 25. Oude Jongh Estate

 26. Plaisir De Merle

 27. Ruitersvlei Estate

 28. Rust en Vrede Wine Estate

 29. Saxenburg

 30. Stony Brook

 31. Thelema Mountain Vineyards

 32. Tokara

 33. Uiterwyk Estate

 34. Warwick Estate

Vill du läsa mer om vårt andra besök i Sydafrika kan du göra det här.

Upp

© Copyright 2011
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB