VinNytt.se

Rippon Vineyard & Winery


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN
Vingårdar & Resor

VinNytts VINRESOR
  Australien
- Resa 1
  Australien
- Resa 2
  Australien - Resa 3
  Hawaii & Sonoma
  Italien
  Sydafrika - Resa 1
  Sydafrika - Resa 2
  Sydafrika - Resa 3
  Sydafrika - Resa 4
  Mauritius
  Nya Zeeland
  Japan
  USA
  Sydamerika
  Påskön
  Portugal
  Danmark
  Kanada & USA

VINGÅRDAR
EUROPA
Bulgarien
  FRANKRIKE
 
Bordeaux - Del 1
  Bordeaux - Del 2
  Bourgogne
  Övriga Frankrike
England
Grekland
Italien
Portugal
Spanien
Sverige
Tyskland
Ungern
Österrike
NORDAMERIKA
Kanada
  USA
  Napa Valley
  Sonoma
  Övriga Kalifornien
  Västkusten övriga
  USA övriga
ÖVRIGA LÄNDER
Argentina
Australien
Chile
Israel
Kuba
Libanon
Nya Zeeland
Sydafrika
Uruguay
Övriga länder 

 

 

 

 

 

 

 

VinNytts förslag på vinresa till Sydafrika på egen hand - Resa 3
Vi på VinNytt kom nyligen tillbaka från vårt tredje besök i Sydafrika. Den första och andra resan kan du läsa om här - resa 1 och resa 2. Denna resa har vi inventerat restauranger och boenden för att hitta restauranger med intressanta vinlistor och spännande matkombinationer. En bra start är att köpa tidningarna Eat Out och Wine samt boken och vinbibeln John Platter Wine Guides för att uppdatera sig på mat och viner. Eat Out recenserar väldigt många av Sydafrikas restauranger och i november varje år brukar man utse årets restaurang, årets kock, årets vinlista etc.

John Platter Wine Guides kan du beställa direkt från VinNytt.

Vi tar återigen Lufthansa via Frankfurt, vilket vi tycker är det bästa alternativet till Kapstaden. Man landar i Kapstaden vid 11:30 och eftersom det bara är en timme som skiljer från Sverige, så är det väldigt lätt att komma in i rytmen direkt.

Denna gång har vi bokat en lägenhet mitt i Kapstadens affärsdistrikt. Vi har förbokat en hyrbil på flygplatsen, så vi tar motorvägen N2 in till Kapstaden. Via de båda motorvägarna N1 och N2 kommer man raka vägen in till Kapstadens centrum, med N2 tar det ca 20 minuter från flygplatsen. När man kommer fram till centrum kan man välja att svänga höger mot Waterfront eller vänster in mot centrum. Vi tar vänster och hittar lätt fram till huset där lägenheten ligger och vi parkerar i garaget som tillhör fastigheten. Lägenheten ligger högst upp i en fastighet som heter Manhattan Place. Utsikten från altanen är riktigt bra och man ser ut över Kapstaden och vattnet bort mot Bloubergstrand. Från takfönstret i sovrummet ser man Taffelbergets topp och linbanan.

I kvarteret finns en riktigt bra vinbutik och i hotellet Cape Town Lodge Hotel ligger även den kända köttrestaurangen Famous Butcher som har en liten men intressant vinkällare. Det finns flera Famous Butcher restauranger i Sydafrika och hotellet köpte nyligen ut denna restaurang från ägarna till kedjan då man ville ha kontroll på hela kedjan.

I anslutning till köket hänger man sina stora köttstycken och vi väljer ut varsitt medium rare köttstycke på 350 gram och får en mycket mör T-bone Steak och en lika mör oxfilé. De största köttstyckena är på 1,5 kg och det lär finnas personer som beställt och ätit upp allt! Till köttet dricker vi en Annandale Shiraz från den lilla nybyggda vinkällaren.

På vägen mot Waterfront ligger gay-området De Waterkant. Här har priserna på de små husen stigit rejält under de senaste åren. Många nya restauranger och inredningsbutiker har öppnat. Vi provar The Nose Wine Bar som fått mycket bra kritik i tidningarna för sin vinlista. Baren ägs, som mycket annat, av engelsmän som investerat i Kapstaden under senare år. Flera som vi pratar med tycker att det är lite tråkigt att det är så många utlänningar som köper upp hus och lägenheter och sen bara bor där under en kort tid varje år. Detta medför även att det finns många semesterlägenheter att hyra i Kapstaden och ännu fler lär det bli för det byggs och investeras för fullt inför VM i fotboll 2010 som spelas på olika platser i Sydafrika. Nere vid Waterfront bygger man om Green Point Stadium som ska husera en av semifinalerna. Åter till The Nose Wine Bar. Man kan sitta inne vid baren, men eftersom det är en varm kväll sätter vi oss på det lilla torget och beställer in grillade räkor med limesås och kokosris. Ur den långa vinlistan väljer vi en De Morgenzon Chenin Blanch 2005. Vinmakaren Terry Hall anses vara chenin-guden i Sydafrika och gjorde fram till maj 2008 även viner under namnet Rudera. Vinet som Terry anser är den bästa Chenin har har gjort är gyllengult, mycket fylligt och har inslag av honung och kryddor som gifter sig perfekt med limesåsen.

Avstånden i Kapstaden är inte jättestora, så man kan promenera runt till de flesta ställen. Vi går till vineriet Signal Hill som faktiskt, hur otroligt det än låter, ligger mitt i Kapstadens affärsdistrikt. Man har kontrakt med odlare utanför Kapstaden och berättar att när druvorna anländer efter skörden, så få man stänga av gränderna runt om vineriet. Av naturliga skäl så är man ingen jätteproducent, men man har nyligen installerat nya ståltankar i lokalen och man har ett sortiment med både röda och vita viner.

Alldeles intill ligger den nyöppnade restaurangen Riboville Restaurant & Cellar. Lokalen är nog Kapstadens häftigaste, men maten har fått sådär recensioner. Restaurangen är inhyst i en gammal banklokal med pampiga valv och högt i tak. Vi frågar om vi kan få besöka vinkällaren och blir hänvisade till en gammal trähiss som tar oss ner till bankvalven i källaren. Bakom de tjocka gamla gallergrindarna har man byggt om alla de gamla bankfacken till vinförvaring. Vi släpps in genom gallergrindarna av Gerald Elliot som driver restaurangen. Han berättar att mindre sällskap kan hyra in sig i källarvalvet för middag. Vi visas runt bland bankfacken, det är smala korridorer med många fack, och här ligger många sydafrikanska godsaker. Gerald berättade att man är på gång att öppna en filial i London och att man även sökt tillstånd i Kapstaden för att få sälja viner direkt från bankvalvet. Avslutningsvis så provade vi ett mycket intressant vin, The Jem, från Waterford och vinmakaren Kevin Arnold. Vinet innehåller 8 olika druvor, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, malbec, petit verdot, shiraz, mourvedre och barbera och har en stor komplex doft och är mycket elegant.

En av Kapstadens bästa restauranger år efter år är Savoy Cabbage, trevlig lokal, bra service, mycket bra mat och en intressant vinlista.

Till årets kock utsågs George Jardin som driver krogen Jardine som av en händelse råkar ligga på samma gata som vår lägenhet. För att prova vad köket har att erbjuda tar vi en sjurätters meny med tillhörande vinpaket. Första rätten består av västkustostron, ett lite hett och ett snällt och mjukt. Till det ett glas Tribaut Chardonnay Champagne non vintage. Rätt två är en lamm carpaccio med en Circumstance Mouvedre Rosé 2006. Rätt tre pilgrimsmusslor och till det dricker vi en Sir Lambert Sauvignon Blanc 2007. Rätt fyra är en lax med svamprisotto och till det får vi en Raats Origional Chenin Blanc 2007. Rätt fem är anka med en Vriesenhof Pinot Noir 2006. Rätt sex är en Chalmar oxfilé och till det en Le Riche Cabernet Sauvignon 2002. Rätt sju är marinerade hallon med en Graham Beck Brut Rosé 2005. Vi avslutar med kaffe och varsin Boplaas Port från Sydafrikas portvinshuvudstad Calitzdorp. Många anser att Sydafrikas portvin på allvar tagit upp kampen med portvinerna från Portugal och det är bara att instämma och dessutom till helt andra priser. På Jardine snålar man varken på vin eller mat och totalt kostar detta kalas hos årets kock 500 kronor per person! Det är alltså fortfarande väldigt billigt att gå ut och äta i Sydafrika.

Något kvarter från vår lägenhet ligger Caveaux – en rustik restaurang med en fantastisk vinlista. Här kan man, för ovanlighetens skull, hitta många äldre årgångar av sydafrikanska viner, Caveaux har nyligen också öppnat en filial i Newlands, ett område som börjar bli intressant ur restaurangsynpunkt.

Så var det dags att byta miljö och vi åker upp mot den vackra vindalen och Sydafrikas ”gourmethuvudstad” Franschhoek, det tar ca 1 timme med bil från Kapstaden. Vi hyr en liten stuga på vingården och restaurangen La Petite Ferme. Här har man i vårt tycke dalens bästa utsikt även om man precis nyligen fått konkurrens från den nyöppnade vingården/restaurangen Dieu Donné. Fast på Dieu Donné erbjuder man inget boende ännu, men man planerar för det berättar Armand Louw som är restaurangchef och vars farfars far faktiskt kom från Malmö. Vill man bo i eget hus nere i själva Franschhoek så är Auzet du Cap ett trevligt alternativ.

På vägen upp mot Dieu Donné ligger vingården Chamonix vars lilla, trevliga restaurang är mycket bra. Mittemot restaurangen, på andra sidan vägen, har Chamonix sitt Tasting Room som ligger i en gammal byggnad med en liten uteplats. Vi provar igenom vinerna och konstaterar att både de röda och de vita är mycket bra och vi förstår varför Chamonix vinmakare, Gottfried Mocke, häromåret blev utsedd till årets unge vinmakare i Sydafrika.

Vi intar en sen lunch på restaurangen under den stora eken på den lilla uteserveringen. Även här har man en suverän utsikt över dalen. Vi provade en sashimi lax med sesamolja, majonnäs, wasabi och skivad ingefära – jättegott! Vi provade även deras halstrade tonfisk med stekt svamprisotto, tapenade, ägghalvor, portabello, spenat, svampsås och hummerfond och en topping på tomat och lök. Till det serverades ris. En lite märklig blandning kan tyckas men Chamonix egen Chardonnay Reserve passade fantastiskt bra till båda rätterna.

Nästa dag hade vi bokat in ett besök hos kultvinmakaren, Ebon Sadie i Paarl, av många ansedd som Sydafrikas bäste vinmakare. Tyvärr drabbades vi under natten av resans enda magsjuka och fick ställa in besöket och sen var Ebon tyvärr upptagen.

När vi kvicknat till bestämde vi oss för att äta middag på Dieu Donné och för att titta på solnedgången bakom bergen. Utsikten är verkligen suverän här! Ett kuriosa är att Dieu Donné har ett eget ölbryggeri på vingården mitt i vindalen och Armand Louw som känner igen oss bjuder oss att prova både en lager, en ale och en stout.  Till middag beställer vi en krabbsallad med fänkålsreduktion och gurkgelé, laxsahimi på gurkstavar och soya samt nudlar som serveras på is. Till huvudrätt äter vi oxfilé med märg och potatisbakelse med svamp. Vi provar Dieu Donnés egen oekade Chardonnay samt deras Cabernet Sauvignon Reserve 1999. Allt var gott, men inte 100 poäng, det är lätt att bli bortskämd härnere. Det nyöppnade köket kommer att få jobba hårt för att ta upp konkurrensen med de fantastiska krogarna nere i dalen, men utsikten väger naturligtvis upp en del av upplevelsen.

Andra bra restauranger i Franschhoek är naturligtvis Le Quartier Francais med Margot Janse som flera år i rad har utsetts till södra Afrikas bästa restaurang. Vi valde denna gång att prova bistron iCi som också ligger i byggnaden. Mycket bra mat även här, men inga avsmakningsmenyer som på huvudrestaurangen.

Bread & Wine är även det en krog som ingår Le Quartier Francais och man brukar alltid hämna i topp när årets krogar utses. Man har bara öppet för lunch och det kan vara lång väntelista, så boka bord i god tid. Här kan man också köpa otroligt goda fyllda hembakta bröd. Bread & Wine ligger på vingården Môreson som gör utmärkta viner.

Vidare så finns Reubens med Reuben Riffel, men vi lyckades inte få bord i huvudrestaurangen då det var fullbokat veckor framöver, så vi fick nöja oss med bistron. När vi besökte Sydafrika första gången 2001 var Reuben ganska okänd och arbetade på den lilla vingård som vi bodde på i Franschhoek, men nu räknas han som en av Sydafrikas främsta kockar.

Vingården Grand Provence är också ett trevligt alternativ att äta på. Deras Angel Tears Wines har på senare tid fått ett kvalitetslyft. Restaurangen bytte dock nyligen kock, så framtiden får utvisa om maten kommer att hålla samma höga kvalitet. Här finns även ett galleri och man har olika konstutställningar.

Mont Rochelle är en klassisk utsiktspunkt med sitt vackra läge. Hela hotellet inklusive restaurang brann ner tull grunden för några år sedan, men nu är allt återuppbyggt igen. Maten och servicen har dock inte hängt med och man har en bra bit kvar innan man kan konkurrera med de bästa restaurangerna i Franschhoek.

Restaurangen på La Petite Ferme där vi hyrde vår stuga är alltid bra. Här har man, liksom på Bread & Wine enbart öppet för lunch och det är alltid fullbokat. La Petite Ferme är en fullt verksam liten vingård och det går att få en visning av vingården om man pratar med vinmakaren Mark som äger gården. Från La Petite Ferme tar det ca en kvart att gå ner till Franschhoek. Om man tycker backen hem är jobbig kan man alltid stanna till hos den excentriske vinmakaren Arnold von Achim och dricka hans Cap Classic champagne på vingården Haute Cabriere. Om man stannar till på en lördag så brukar Arnold eller hans son hålla i välbesökta turer av vinkällaren vid 10-tiden på förmiddagen. I turen ingår även att Achim, som är en enormt underhållande person, tillsammans med frivilliga ur publiken sabrerar champagneflaskor med sabel.

För den som vill lyssna på rockmusik så finns det i lilla Franschhoek en pub som heter The Elephant & Barrel Pub som ligger inne på ett torg ungefär mitt på huvudgatan.

En utflyktsmål när man bor i Franschhoek är att fortsätta över det vackra Franschhoek Pass mot Villiersdorp och att åka till den biodiversierade vindalen Elgin Valley.  När man kommer fram till väg R321, så tar man till höger mot Nuweberg och Grabouw. Efter några kilometer svänger man vänster på en grusväg som går över Van der Stel Pass. Vägen slutar i Bot River, men dit är det ganska långt och det är lätt att tro att man har kört fel – glöm inte att ta med vatten! Efter några mil passerar man först Porcupine Hills Guest Farm och sen kommer man fram till Goedvertrouw Wine Estate och B&B som drivs av en äldre dam, Elreda Pillman och hon har även en vingård. Efter ytterligare någon mil kommer Luddite Wines som ligger uppe på en kulle. Ring innan för provning. Väl framme i Bot River tog vi till höger på N2 och körde mot Grabouw. På vägen stannar man på Paul Cluver Wine som gör några av Sydafrikas bästa viner på sauvignon blanc. Här är man nära kusten och området räknas som en dal med ”kallt” klimat. Paul Cluver har även en amphietater på vingården där riktigt artister brukar uppträda. I Grabouw svänger vi höger in på väg R321 igen och kör in till vingården Oak Valley Wines, en av Sydafrikas största fruktodlare, men som sedan 2003 även producerar riktigt bra viner.

Tillbaka i Franschhoek så tar vi in på ett av de bästa hotellen i dalen Le Franschhoek. Hotellet ligger nära en av Sydafrikas bästa vinproducenter, Boekenhoutskloof med vinmakaren Marc Kent som gör fantastiska syrah viner. För något år sedan öppnade man även ett Tasting Room. På Le Franschhoek finns det två restauranger, Le Verger där man sitter utomhus i små ”glasburar” och äter samt en restaurang inomhus som heter Relais Gourmand. Vi provar middagsmenyn på Relais Gourmand och blir inte direkt imponerade jämfört med toppkrogarna i Franschhoek, men det är lätt att bli bortskämd här!

Missa inte att köra upp i bergen mot Robertsvlei. Här ligger Glenwood Vineyards och alldeles intill ligger Dewdale Farm där man kan flugfiska.

Från Franschhoek kör vi västerut mot kusten och Riebeek Valley som ligger i distriktet Swartland. Vi tar in på Riebeek Valley Hotel som ligger i Riebeek West, ett mycket avslappnat boende med en liten restaurang. Många konstnärer har etablerat sig i Riebeek Valley och det är en riktigt bohemisk dal. Vårt hotell ligger på ca 20 minuters promenadväg från vingården Pulpit Rock vars pinotage vin nyligen valdes till ett av Sydafrikas bästa i den årliga stora tävlingen ABSA Top Ten Pinotage. Riebeek Valley kan bli mycket hett på sommaren. På väg till den lilla ”huvudstaden” i dalen som heter Riebeek Kasteel provar vi viner på den för oss svenskar kända vingården Allesverloren som även har en mycket bra restaurang. Här håller man också en årlig olivfestival under maj. Det är fortfarande väldigt billigt att köpa hus i Riebeek Valley trots att dalen bara ligger ca 1 timmes bilväg norr om Kapstaden. Men, nu har många börjat upptäcka dalen och renoveringar av små pittoreska hus pågår för fullt överallt. Det nyligen färdigrenoverade hotellet Royal Hotel i Riebeek Kasteel inbjuder verkligen till flera besök. Här kan man tillbringa en lång lunch på den stora terrassen mot huvudgatan eller äta i den nya restaurangen som har en bra vinlista. Ett matställe som bör besökas är The Barn som ligger med utsikt över Riebeek Kasteel. Här sitter man i skuggan under de stora ekarna och serveras utsökt mat och personalen är väldigt trevlig!

Från Riebeek Valley kör vi tillbaka österut till Stellenbosch. Här finns en liten vindal som man lätt glömmer bort, Devon Valley. Om man tycker att Franschhoek Valley är den vackraste vindalen i Sydafrika, så kommer inte Devon Valley långt efter. Kanske är det till och med ännu vackrare här. Det finns inte så många boenden i dalen. Vi checkar in på Devon Valley Hotel som är en del av vingården Sylvan Vale. Hotellets uteservering har en fantastisk utsikt mot bergen och man har en bra vinlista med många viner från de små vingårdarna i dalen. En kort promenad från hotellet ligger J.C. Le Roux som är Sydafrikas ledande producent av mousserande viner. Här kan man prova igenom sortimentet och det brukar vara välbesökt under högsäsong. Man producerar bland annat den för oss i Sverige välkända Cap Classic champagnen Pongrácz. Ett litet boende, två små hus, är Mana Guesthouse som tillhör J.C. Le Roux. Mana har en liten, mycket bra restaurang som även den har en fantastisk utsikt över dalen och bergen. För den som vill ta en lite längre promenad genom vingårdarna rekommenderar vi en promenad upp till Devon Hill Winery. Här har man dalens bästa utsikt!

En restaurang som inte får missas när man är i Stellenbosch är vingårdsägaren Ken Forrresters 96 Winery Road som ligger i Somerset West. Ken Forresters egna vingård ligger strax intill restaurangen och Ken brukar man se både på vingården och på restaurangen. 96 Winery har fått flera utmärkelser för sin vinlista bland annat av tidningen Wine Spectator. Köttet är bland det bästa som serveras i Sydafrika och priset för en stor bit oxfilé på restaurangen ligger runt 80 svenska kronor!

Nästa boende är på en av Sydafrikas äldsta vingårdar Constantia Uitsig. Den ligger i vindalen Constantia som bara ligger några kilometer utanför Kapstaden. På vingården finns två av Sydafrikas bästa restauranger, La Colombe och Constantia Uitsig. Vi äter på båda restaurangerna och tycker bäst om Constantia Uitsig även om även La colombe var mycket bra. Det finns även en tredje restaurang som heter River Café som ligger i anslutning till gårdens Tasting Room. De nuvarande ägarna till Constantia Uitsig är involverade i hästpolo, så man har byggt en arena för detta på ägorna.

Från Constantia Uitsig är det inte långt till övriga välkända vingårdar i dalen. Vi besöker dem alla fem och äter en utsökt middag, en av de bästa under hela resan, på restaurang Chatarina´s på den vackra vingården Steenberg. På Sydafrikas äldsta vingård Groot Constantia som grundades 1685 äter vi på Jonkershuis Restaurant och provar den klassiska Cape Malay rätten Bobotie som är en sydafrikansk köttfärspaj som går mycket bra ihop med vissa viner på druvan Pinotage. 

Från Contantia Uitsig är det inte långt till nästa boende Silvermist Mountain Lodge Estate som man kommer till via en slingrig liten bergsväg. Här har man från ena sidan berget en fantastisk utsikt över Constantia Valley bort mot False Bay och från den andra sidan ser man bergstoppen Constantia Nek. Alldeles intill lodgen utgår flera olika vandringsleder som dels tar dig till toppen på Constantia Nek, ganska jobbigt i värmen, men en fantastisk utsikt. Det går även att vandra bort till den berömda botaniska trädgården, Kirstenbosch National Botanic Garden. För den som vill kan man tillbringa flera dagar uppe på berget och följa olika vandringsleder bort mot Taffelberget. Från lodgen är det inte långt med bil till den lilla staden Hout Bay som ligger vid kusten. Här finns flera bra restauranger men fish & chipsen nere i hamnkiosken är ett måste.

Ett av Kapstadens mer exklusiva boenden är Blue Views som ligger i Bakoven, en av de små förorterna söder om Kapstaden. Blue Views erbjuder för närvarande åtta olika boenden, men Penthouse 1 har den bästa utsikten. Du bor högst upp i ett trevåningshus med egen pool på altanen och med fri utsikt i alla väderstreck. Man ser havet, bergen, stranden i Camps Bay – ett boende som verkligen rekommenderas. Möjligen kan ett nybygge väster om fastigheten inom något år störa delar av utsikten mot Camps Bay. Det tar ca 15 minuter att promenera till stranden, restaurangerna och kaféerna i Camps Bay. En av de absolut bästa restaurangerna i Camps Bay är Blues Restaurant som har funnits i många år och fortfarande håller hög klass på sina fiskrätter.

Innan vi lämnar Kapstaden hinner vi med ett besök på den enkla och bra italienska krogen Bravo som ligger i trendiga Mouille Point inte så långt från Waterfront.

Vi är på väg till Addo Elephant National Park som ligger ca 10 timmars bilfärd från Kapstaden. Vi ska bo på River Bend Lodge som har vunnit många utmärkelser för sin vinlista. Vi kör längs Garden Route och stannar till halvvägs i staden Knysna med sin vackra lagun. Knysna har verkligen exploaterats de sedan vårt förra besök 2001 och man har verkligen byggt om nere i Knysna Waterfront och ute på Thesen Island i lagunen, men det är inte helt fel även om man byggt lite för tätt i vår smak på Thesen Island. Härute ligger Knysna Oyster Company som är mycket kända i Sydafrika för sina ostron. Man kan äta på restaurangen eller bara gå runt och se riktiga proffs öppna ostron på löpande band. Flera av restaurangerna i Knysna Waterfront är lite av turistfällor. Vi provar trots detta The Drydock och maten och vinlistan är hyfsade, men utsikten är bäst. Knysnas klart bästa restaurang är Zachary’s som ligger i Pezula Resort Hotel & Spa en liten bit utanför stan vid Knysnas berömda The Heads i lagunen. En annan restaurang som är riktigt bra är den på vårt hotell St James Of Knysna. Hotellet ligger i ena ändan av lagunen strax innan man kommer fram till själva Knysna och flera av rummen och restaurangen har utsikt över lagunen och bort mot Knysna Waterfront.

Från Knysna är det 4 timmars körning till River Bend Lodge och Addo Elephant National Park. Det har regnat en hel del dagarna innan vi kommer fram, så vägen de 3 kilometerna från grinden till själva lodgen är en enda stor lersörja. Vi har ingen fyrhjulsdrift på bilen så vi undrar om vi kommer att komma fram, men efter mycket glidande fram och tillbaka över vägen kommer vi till slut fram och checkar in. Vi ger oss ut på safari nästan omgående, men vädret har fått djuren att gömma sig. Till slut stöter vi i alla fall på elefanterna som vi har letat efter.

Från Addo kör vi tillbaka mot Kapstaden, men vi ska nu ta vinrutten Route 62 och åka till Sydafrikas portvinshuvudstad, Calitzdorp. I staden George kör vi av N2 mot Oudtshoorn och sen vidare till Route 62. I Calitzdorp är det riktigt varmt och vi övernattar på Calitzdorp Country House. Stället drivs av den pensionerade bankmannen Allan Fabig och hans fru Lyn. Dom kommer från Johannesburg och bodde ett tag i Kapstaden, men sålde sin lägenhet där och bestämde sig för att göra något helt nytt och byggde upp detta trevliga ställe. Lyn är en väldigt duktig kock och detta är Calitzdorps bästa matställe och vinerna som är intressanta kommer från Allans privata vinsamling. Ett annat matställe som brukar rekommenderas är Rose of the Karoo, men vi tyckte inte dom var i närheten av Lyns matlagningskonster.

Calitzdorp Country House ligger en bit utanför Calitzdorp lilla centrum och det är ca 3 km till portvinsproducenterna Boplaas, De Krans och Calitzdorp Wine. Tidigare fanns här även Axe Hill som drevs av den kände vinpersonligheten Tony Mossop och hans fru Lyn, men efter att Tony hastigt dog för något år sedan så kommer vingården att säljas. Portvinerna från Sydafrika är riktigt bra och de bästa kan mäta sig med de portugisiska, om än inte de allra bästa, och dessutom är ju prisnivån en helt annan.

När man är i Calitzdorp så måste man köra ett av Sydafrikas mest spektakulära bergspass - det berömda Swartberg Pass. Swartberg (Black Mountain) Pass har jämförts med det mer ryktbara Khyber Pass mellan Pakistan och Afghanistan för sin natursköna prakt.

Kör ut från Calitzdorp Country House (CCH), sväng vänster på grusvägen och fortsätt förbi Nel’s dammen där det finns en bra utsiktsplats ca 4 km från CCH. Kör in Groenfontein Valley som är en naturskön dalgång som inte liknar någonting annat som vi har sett i Sydafrika. Det är kuperat och otroligt bördigt och grönt och här växer det massor med palmer och det är långt mellan husen. Man kan se fina exempel på den regionala arkitekturen längs vägen, men de flesta hus är förfallna och det känns som man är förflyttad 100 år tillbaka i tiden. Men, här och där kan man se att renovering av de gamla husen har påbörjats och vi får höra att en hel del sydafrikaner har börjat upptäcka denna udda dalgång och börjat investera.

I dalen har en av de bästa portvinsproducenterna etablerat sig, Peter Bayly. Peter är en pensionerad krögare från Kapstaden som lagrar sina portviner i amforaliknande behållare och hans portviner har blivit mycket väl mottagna. Han tar endast emot efter överenskommelse, men är en väldigt generös person som gärna bjuder på lunch.

I dalen bor faktiskt också en svenska - Marie! Marie driver med sin man Grant The Retreat At Groenfontein – ett idylliskt paradis med många vandringsleder. Maries föräldrar flyttade från Motala till Sydafrika 1951 då hon var 8 år och hon växte upp i Johannesburg. Hennes far hade många olika svenska agenturer, Monark, Luxor och Scania-Vabis. I början av 1960-talet var det väldigt svårt att vara svensk i Sydafrika och många flyttade då sydafrikaner inte ville köpa svenskt eftersom Sverige bojkottade Sydafrika. Marie flyttade 1962 till Schweiz och studerade i Tyskland, Schweiz och Italien. Sen arbetade hon för SAS i Köpenhamn och för Atlas Resor i Torremolinos och sen gifte hon sig och bodde i Luxembourg under 15 år. När hon återvände till Afrika 1984 var hon ensam och frånskild, men har nu med sin sydafrikanske man arbetat inom turismen först i Botswana och Namibia under 10 år och sen i Groenfontein sedan 1999 då hon och Grant lämnade Namibia när man började prata om att 'kasta ut' vita. Nu har hon hittat sitt paradis, men hon kan tänka sig att ta in arbetande delägare i The Retreat At Groenfontein, så vill du göra något helt nytt – kontakta Marie!

Vi fortsätter från Marie och kör vidare på den smala grusvägen genom dalen och kommer fram till en T-korsning drä vi kör mot Cango Caves. Efter ca 35 kilometer svänger vi mot Prince Albert och börjar den långa klättringen uppför det spektakulära Swartberg Pass. Passet färdigställdes av Thomas Bain och öppnades 1888. Bain övertog arbetet från den ursprungliga entreprenören, som bjudit under i anbudet och sen gått i konkurs. Bain slutförde det mödosamma arbetet på 3 år med hjälp av en arbetsstyrka på cirka 220 män där alla var fångar. De som överlevde belönades med att bli fria. Ta god tid på er för även här består vägarna av smala, branta och slingriga grusvägar innan man kommer fram till den pittoreska staden Prince Albert på andra sidan passet.

Från Calitzdorp kör vi vidare mot Montagu som är berömt för sina varma källor. Vi tar in på Mimosa Lodge som har en bra restaurang och vinlista. Den bästa restaurangen i Montagu är dock Templeton’s @ Four Oaks som klassas som en av Sydafrikas 20 bästa restauranger av tidningen Eat Out. Ett mycket trevligt ställe med vällagad mat och en bra vinlista och numera kan man även bo här i de nyrenoverade gästrummen.  

Påföljande dag kör vi de två timmarna mot Kapstaden för flyget hem till Sverige.

Vill du läsa mer om våra tidigare besök i Sydafrika kan du göra det  här - resa 1 och resa 2 och du kan beställa den oumbärliga sydafrikanska vinbibeln John Platters Wine Guide här.

© Copyright 2008
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB