Uruguay - VinNytts
förslag på vinresa till Sydamerika på egen hand
Punta del Este
Från Buenos
Aires flög vi med
Aerolineas Argentinas i 50 minuter till Montevideo. Man kan också ta
båt,
Buquebus, från Buenos Aires och besöka Montevideo över dagen om man så
vill. På flygplatsen hyrde vi bil hos AVIS och körde ca 15 mil på bra vägar
till Punta del Este. Landskapet var mer kuperat än vad vi hade trott. Vi
hade fått uppfattningen att Uruguay var mycket platt, men det finns flera
mindre berg på vägen till Punta del Este. I Punta tar vi in på
Hotel Conrad. Turistsäsongen är över för drygt en månad sedan och det
finns många tomma hotell och de långa beacherna på Playa Mansa ligger öde.
Playa Mansa som ligger mot Rio de la Plata har lugnt vatten. Här kan man
också njuta av den vackraste solnedgången. På Puntas östkust mot Atlanten är
det betydligt blåsigare. Vi har bestämt oss för att besöka de båda
Sydamerikanska stjärnkockarna Jean Paul Botoux´s och Francis Mallman´s,
restaurangfilialer i Punta del Este och den närliggande lilla byn José
Ignacio. Båda kockarna har restauranger på flera ställen i Sydamerika och
båda anses vara de två bästa kockarna i Sydamerika. Den ene har en fransk
inriktning på sin meny och den andre har utvecklat mycket från det
traditionella argentinska köket.
Efter en del promenerande och frågande hittar vi fram till Jean Paul
Botoux´s lilla restaurang,
La Bourgogne som ligger i ett villaområde in från kusten. Ingången och
restaurangen ligger gömd bakom en stor grönskande häck med en mycket liten
skylt utanför, så det är lätt att missa restaurangen och dess prunkande
lilla trädgård. Vi kommer dit vid 15-tiden och är de enda gästerna. Vi möts
av en fransk servitör, Frank, och vi sätter oss vid ett bord i trädgården.
Frank är även sommelier och har jobbat på flera stjärnkrogar i Paris och
London, men hade träffat en kvinna från Uruguay i London och bestämt sig för
att bosätta sig en bit utanför Punta del Este. Han berättar om de olika
rätterna och vilka viner vi bör dricka till. Vi äter en fantastisk förrätt
med stora räkor inbäddade i vitkål med en citrusås till. Till det serveras
vi en perfekt kyld Rutini Chardonnay från argentinska
Bodega La Rural som är en av Argentinas bästa vingårdar. Eftersom vi är
i ännu ett köttälskande land består varmrätten av en bit perfekt grillat
kött med potatis och en senaspsås från Bourgogne. Till det dricker vi en
fantastisk Tannat 2002 från
Bodega Bouza som ligger strax norr om Montevideo. Eduardo Boido på
Bodega Bouza anses vara Uruguays bästa vinmakare och efter att ha provat ett
antal olika Tannat från Uruguay är det bara att instämma. Efterrätten bestod
av en plommonkompott med vaniljstång och till det Cafe Corrado och Uruguays
första Licor de Tannat, Familia Deicas - Licor de Tannat. Ett ”portvin” från
Establecimiento Juanicó framställt av Tannat med samma teknik som en
Vintage Port. Establecimiento Juanicó är Uruguays största och mest
traditionella producent och har en fantastisk, något ålderstigen bodega som
är värd ett besök.
Vi
sitter kvar på La Bourgogne fram till 20 och pratar med vår franske kypare.
Inga fler gäster kommer på hela kvällen och till slut så dyker även Jean
Paul Botoux själv upp och vi får en liten pratstund med denne trevlige man.
Han berättar att han startade här i Punta del Este 1981, sen öppnade han en
La Bourgogne i Buenos Aires, en i Mendoza och en i La Barra i Uruguay och nu
funderade han på att öppna i flera Sydamerikanska städer och först på tur
stod förmodligen Rio de Janeiro eller Sao Paolo i Brasilien. Han berättade
också att det under högsäsong var ca 3 veckors väntetid för att få bord på
restaurangen vi sitter på. I anslutning till restaurangen finns det en liten
delikatessbtuik som säljer diverse ostar, oliver, bröd och Take Away mat.
En
annan mycket bra restaurang i Punta som inte ligger så långt från La
Bourgogne är
El Palenque som också finns i huvudstaden Montevideo. En lite enklare
restaurang med uteservering mot vattnet och solnedgången är El Mejillón. Vi
äter fisk och till det provar vi en Viognier Reserva Catamayor 2005 från
producenten
Bodegas Castillo Viejo. Även restaurang Kika´s kan rekommenderas som har
avslappnad stämning och fint läge på strandpromenaden. Här äter man grillat
kött, pasta och fisk och skaldjur. Hotel Conrad har två bra restauranger,
St. Tropez och Las Brisas.
Nästa dag hade vi planerat att besöka Francis Mallmans lilla restaurang Los
Negras. Det regnar extremt mycket hela dagen, men på eftermiddagen tar vi
bilen de 5 milen norrut till den lilla byn José Ignacio för att äta middag
på Mallmans restaurang. När vi kom fram i ösregnet visade det sig att man
hade stängt för dagen på grund av allt regnande – förargligt! Vi körde
tillbaka till hotellet och beställde Uruguays sympatiska nationalrätt – en
Chivito sandwich som är en stor steak sandwich med ett bröd innehållande en
stor mör köttbit med alla sorters fyllning man kan tänka sig. Till det drack
vi en J. Alberto Malbec 2003 från producenten
Bodega Noemía i Patagonien.
Från Punta del Este kör vi via städerna San Jacinto och Santa Rosa till
Canelones och vindistrikten norr om Montevideo för att besöka ett par
vingårdar. Det ska sägas att alla vingårdar enkelt kan besökas med taxi från
Montevideo, då de ligger inom ca 50 km från huvudstaden. Vi börjar på
Bodega Bouza som ligger lantligt belägen en bit in från motorvägen som
leder till Montevideo. Bouza är en mycket trevlig bodega och vi får en
rundvisning av en av Uruguays ca 20-tal sommelierer, Analia Lazaneo. Bodegan
är gammal och stämningen är mycket avslappnad. Här odlar man Albariño,
Chardonnay, Merlot och Tannat. Till provningen ansluter den mycket
sympatiska ägarinnan Elisa Trabal de Bouza och hon berättar hur svårt dom
har att komma in på Systembolaget, så nu koncentrerar dom sig på andra
marknader. Efter att ha provat deras Tannat vin på restaurang La Bourgogne
och nu även här är det svårt att förstå att man inte får in sitt Tannat vin
på Systembolaget med tanke på de Tannat viner från Uruguay som idag finns
representerade på Systembolaget. Vi avslutar provningen med en grappa gjord
på Tannat.
Vi åker vidare till
Bodegas Carrau, men hittar inte då vår karta inte stämmer med
verkligheten. Efter mycket om och men kommer vi fram kraftigt försenade. Då
exportassistenten, Sebastián Gonzatto, har ett nytt möte med en amerikansk
importör om 15 minuter, så får vi en mycket kort tur och beskrivning av
bodegan som grundades 1752. Vi inhandlar deras flaggskepp, ett Tannat vin
som heter Amat 2002. Druvorna handplockas och vinet är mycket koncentrerat
med inslag av plommon och lakrits. Vi hade tänkt hinna med en till av
Uruguays bästa Tannat producenter,
Vinos Finos H. Stagnari som ligger nära Montevideo. Deras Tannat Viejo
ska vara mycket bra, men eftersom det är sen fredagseftermiddag hinner vi
inte dit innan dom stänger. Det finns två Bodegas Stagnari alldeles bredvid
varandra i Canelones, dels nyss nämnda Vinos Finos H. Stagnari (Héctor och
Virginia Stagnari) samt den andra Stagnari bodegan som också gör bra vin
(Del Pedregal) och heter H.N.Stagnari (Héctor Nelson Stagnari). En
ytterligare vingård är
Bodegas Pisano och flera av dess viner finns i dagsläget på
Systembolaget.
För mer information om
Uruguays vinproducenter kontakta Luján Semaden eller Lauro Arias på
Wines of Uruguay. Båda är mycket hjälpsamma och hjälper till med att
anordna vingårdsbesök.
Upp
Montevideo
Vi kör
vidare mot huvudstaden Montevideo och kommer till slut fram till vårt hotell
Radisson Victoria Plaza Hotel som ligger mycket centralt vid Plaza
Independencia. Vi har bokat middag på hotellets restaurang, Arcadia, som
ligger på 25:e våningen med den fantastisk utsikt över staden och vattnet.
Till varmrätt tog vi en oxfilé med champinjonsås och till det provade vi en
Tannat Grand Cru Garage Juanico 2000 från producenten
Establecimiento Juanicó.
Några andra hotell som kan rekommenderas i Montevideo är
Hotel Crystal Palace, ett trevligt, bättre medelklasshotell mitt
i centrum. Runt hörnet, på gatan Zelmar Michelini, ligger ett annat liknande
hotell som heter Balfer. Vill man bo mera ståndsmässigt finns Hotel N.H.
Columbia med havsutsikt på gatan Reconquista vid Plaza España. Alla dessa
hotell ligger på gångavstånd från Mercado del Puerto, som numera är ett
restaurangcentrum mer än en marknad.
På
Bodega Bouza tipsades vi om några av Montevideos bästa och trevligaste
restauranger La Parilla del Puerto, La Vaca, Café Miblerio, Tandori, Fun Fun,
Da Pentella. Vi bestämde oss för att prova Tandori vars ägare och kock,
Gabriel Coquel, ska vara ett riktigt original. Vi tog en promenad, som
visade sig bli väldigt lång, längs Montevideos Rambla. Ramblan är en cykel
och gångbana som går längs med vattnet, ända från gamla delen av Montevideo
där vi bor förbi stadsdelarna Palermo och Punta Carretas bort mot de finare
delarna av Montevideo i Pocitos. Längs hela vägen var det ett myllrande
folkliv, man spelar fotboll och badar på de två beacher som ligger inne i
Montevideo. När vi kom fram till restaurangen skulle det vara öppet enligt
skyltarna, men det var tyvärr stängt. Efter lite sökande hittade vi en öppen
restaurang, Atlantico, med utsikt över beachen i Pocitos. Vi åt en Caprese
med en oljeörtblandning på sedan åt vi varsin Filet de Lomo med en sås gjord
på Tannat. Till detta rekommenderade man ett vin från producenten
Toscanini som heter Adagio och innehåller Tannat 40%, Merlot 30% och
Cabernet Franc 30%. På kvällen gick vi på en av Montevideos populäraste
tangoklubbar. Kvällen började med flera fantastiska tangosångare, både
kvinnliga och manliga. Publiken, som var väldigt blandad i åldrar mellan
20-80, var med direkt och sjöng med i alla sånger och dansade eldig tango
som sen fortsatte hela natten.
I
den gamla delen av Montevideo, Ciudad Vieja, och besökte vinbutiken och
museet
Casa del Vino som drivs av Nationella Vininstitutet. Här fanns många av
Uruguays vinproducenter representerade. Butiksläget är strategiskt, då många
turister kommer med båt från Buenos Aires och endast stannar över dagen.
Från vinbutiken är det inte långt till Mercado del Puerto, den gamla
saluhallen och marknaden, som nu huserar en massa restauranger. Vi sätter
oss på restaurang
El Palenque´s uteservering och beställer in två glas Chardonnay och en
laxsashimi samt vitlökschampinjoner. Till varmrätt tar vi en Baby Beef samt
en portion grillade grönsaker och provar en Tannat Viejo 2000 från
Vinos Finos H. Stagnari som visar sig var en mycket fyllig och smakrik
Tannat som passar mycket bra till det grillade köttet.
Nästa dag är det tidig väckning och utcheckning. Sen tar vi en taxi till
flygplatsen för vidare flyg till Mendoza via ett kort stopp i Buenos Aires.
"Vidare till Buenos Aires och Mendoza"
Inledning - Sydamerika på egen hand
Argentina
Uruguay
Chile
Alternativ resväg
Påskön
Upp
© Copyright 2007
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB
|