VinNytt.se

Rippon Vineyard & Winery


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN
Vingårdar & Resor

VinNytts VINRESOR
  Australien
- Resa 1
  Australien
- Resa 2
  Australien - Resa 3
  Hawaii & Sonoma
  Italien
  Sydafrika - Resa 1
  Sydafrika - Resa 2
  Sydafrika - Resa 3
  Sydafrika - Resa 4
  Mauritius
  Nya Zeeland
  Japan
  USA
  Sydamerika
  Påskön
  Portugal
  Danmark
  Kanada & USA

VINGÅRDAR
EUROPA
Bulgarien
  FRANKRIKE
 
Bordeaux - Del 1
  Bordeaux - Del 2
  Bourgogne
  Övriga Frankrike
England
Grekland
Italien
Portugal
Spanien
Sverige
Tyskland
Ungern
Österrike
NORDAMERIKA
Kanada
  USA
  Napa Valley
  Sonoma
  Övriga Kalifornien
  Västkusten övriga
  USA övriga
ÖVRIGA LÄNDER
Argentina
Australien
Chile
Israel
Kuba
Libanon
Nya Zeeland
Sydafrika
Uruguay
Övriga länder



 

 

 

 

 

 

 

 

Uruguay - VinNytts förslag på vinresa till Sydamerika på egen hand

Punta del Este & Montevideo        

Punta del Este
Från Buenos Aires flög vi med Aerolineas Argentinas i 50 minuter till Montevideo. Man kan också ta båt, Buquebus, från Buenos Aires och besöka Montevideo över dagen om man så vill. På flygplatsen hyrde vi bil hos AVIS och körde ca 15 mil på bra vägar till Punta del Este. Landskapet var mer kuperat än vad vi hade trott. Vi hade fått uppfattningen att Uruguay var mycket platt, men det finns flera mindre berg på vägen till Punta del Este. I Punta tar vi in på Hotel Conrad. Turistsäsongen är över för drygt en månad sedan och det finns många tomma hotell och de långa beacherna på Playa Mansa ligger öde. Playa Mansa som ligger mot Rio de la Plata har lugnt vatten. Här kan man också njuta av den vackraste solnedgången. På Puntas östkust mot Atlanten är det betydligt blåsigare. Vi har bestämt oss för att besöka de båda Sydamerikanska stjärnkockarna Jean Paul Botoux´s och Francis Mallman´s, restaurangfilialer i Punta del Este och den närliggande lilla byn José Ignacio. Båda kockarna har restauranger på flera ställen i Sydamerika och båda anses vara de två bästa kockarna i Sydamerika. Den ene har en fransk inriktning på sin meny och den andre har utvecklat mycket från det traditionella argentinska köket.

Efter en del promenerande och frågande hittar vi fram till Jean Paul Botoux´s lilla restaurang, La Bourgogne som ligger i ett villaområde in från kusten. Ingången och restaurangen ligger gömd bakom en stor grönskande häck med en mycket liten skylt utanför, så det är lätt att missa restaurangen och dess prunkande lilla trädgård. Vi kommer dit vid 15-tiden och är de enda gästerna. Vi möts av en fransk servitör, Frank, och vi sätter oss vid ett bord i trädgården. Frank är även sommelier och har jobbat på flera stjärnkrogar i Paris och London, men hade träffat en kvinna från Uruguay i London och bestämt sig för att bosätta sig en bit utanför Punta del Este. Han berättar om de olika rätterna och vilka viner vi bör dricka till. Vi äter en fantastisk förrätt med stora räkor inbäddade i vitkål med en citrusås till. Till det serveras vi en perfekt kyld Rutini Chardonnay från argentinska Bodega La Rural som är en av Argentinas bästa vingårdar. Eftersom vi är i ännu ett köttälskande land består varmrätten av en bit perfekt grillat kött med potatis och en senaspsås från Bourgogne. Till det dricker vi en fantastisk Tannat 2002 från Bodega Bouza som ligger strax norr om Montevideo. Eduardo Boido på Bodega Bouza anses vara Uruguays bästa vinmakare och efter att ha provat ett antal olika Tannat från Uruguay är det bara att instämma. Efterrätten bestod av en plommonkompott med vaniljstång och till det Cafe Corrado och Uruguays första Licor de Tannat, Familia Deicas - Licor de Tannat. Ett ”portvin” från Establecimiento Juanicó framställt av Tannat med samma teknik som en Vintage Port. Establecimiento Juanicó är Uruguays största och mest traditionella producent och har en fantastisk, något ålderstigen bodega som är värd ett besök.

Vi sitter kvar på La Bourgogne fram till 20 och pratar med vår franske kypare. Inga fler gäster kommer på hela kvällen och till slut så dyker även Jean Paul Botoux själv upp och vi får en liten pratstund med denne trevlige man. Han berättar att han startade här i Punta del Este 1981, sen öppnade han en La Bourgogne i Buenos Aires, en i Mendoza och en i La Barra i Uruguay och nu funderade han på att öppna i flera Sydamerikanska städer och först på tur stod förmodligen Rio de Janeiro eller Sao Paolo i Brasilien. Han berättade också att det under högsäsong var ca 3 veckors väntetid för att få bord på restaurangen vi sitter på. I anslutning till restaurangen finns det en liten delikatessbtuik som säljer diverse ostar, oliver, bröd och Take Away mat.

En annan mycket bra restaurang i Punta som inte ligger så långt från La Bourgogne är El Palenque som också finns i huvudstaden Montevideo. En lite enklare restaurang med uteservering mot vattnet och solnedgången är El Mejillón. Vi äter fisk och till det provar vi en Viognier Reserva Catamayor 2005 från producenten Bodegas Castillo Viejo. Även restaurang Kika´s kan rekommenderas som har avslappnad stämning och fint läge på strandpromenaden. Här äter man grillat kött, pasta och fisk och skaldjur. Hotel Conrad har två bra restauranger, St. Tropez och Las Brisas.

Nästa dag hade vi planerat att besöka Francis Mallmans lilla restaurang Los Negras. Det regnar extremt mycket hela dagen, men på eftermiddagen tar vi bilen de 5 milen norrut till den lilla byn José Ignacio för att äta middag på Mallmans restaurang. När vi kom fram i ösregnet visade det sig att man hade stängt för dagen på grund av allt regnande – förargligt! Vi körde tillbaka till hotellet och beställde Uruguays sympatiska nationalrätt – en Chivito sandwich som är en stor steak sandwich med ett bröd innehållande en stor mör köttbit med alla sorters fyllning man kan tänka sig. Till det drack vi en J. Alberto Malbec 2003 från producenten Bodega Noemía i Patagonien.

Från Punta del Este kör vi via städerna San Jacinto och Santa Rosa till Canelones och vindistrikten norr om Montevideo för att besöka ett par vingårdar. Det ska sägas att alla vingårdar enkelt kan besökas med taxi från Montevideo, då de ligger inom ca 50 km från huvudstaden. Vi börjar på Bodega Bouza som ligger lantligt belägen en bit in från motorvägen som leder till Montevideo. Bouza är en mycket trevlig bodega och vi får en rundvisning av en av Uruguays ca 20-tal sommelierer, Analia Lazaneo. Bodegan är gammal och stämningen är mycket avslappnad. Här odlar man Albariño, Chardonnay, Merlot och Tannat. Till provningen ansluter den mycket sympatiska ägarinnan Elisa Trabal de Bouza och hon berättar hur svårt dom har att komma in på Systembolaget, så nu koncentrerar dom sig på andra marknader. Efter att ha provat deras Tannat vin på restaurang La Bourgogne och nu även här är det svårt att förstå att man inte får in sitt Tannat vin på Systembolaget med tanke på de Tannat viner från Uruguay som idag finns representerade på Systembolaget. Vi avslutar provningen med en grappa gjord på Tannat.

Vi åker vidare till Bodegas Carrau, men hittar inte då vår karta inte stämmer med verkligheten. Efter mycket om och men kommer vi fram kraftigt försenade. Då exportassistenten, Sebastián Gonzatto, har ett nytt möte med en amerikansk importör om 15 minuter, så får vi en mycket kort tur och beskrivning av bodegan som grundades 1752. Vi inhandlar deras flaggskepp, ett Tannat vin som heter Amat 2002. Druvorna handplockas och vinet är mycket koncentrerat med inslag av plommon och lakrits. Vi hade tänkt hinna med en till av Uruguays bästa Tannat producenter, Vinos Finos H. Stagnari som ligger nära Montevideo. Deras Tannat Viejo ska vara mycket bra, men eftersom det är sen fredagseftermiddag hinner vi inte dit innan dom stänger. Det finns två Bodegas Stagnari alldeles bredvid varandra i Canelones, dels nyss nämnda Vinos Finos H. Stagnari (Héctor och Virginia Stagnari) samt den andra Stagnari bodegan som också gör bra vin (Del Pedregal) och heter H.N.Stagnari (Héctor Nelson Stagnari). En ytterligare vingård är Bodegas Pisano och flera av dess viner finns i dagsläget på Systembolaget.   

För mer information om Uruguays vinproducenter kontakta Luján Semaden eller Lauro Arias på Wines of Uruguay. Båda är mycket hjälpsamma och hjälper till med att anordna vingårdsbesök.

Upp

Montevideo
Vi kör vidare mot huvudstaden Montevideo och kommer till slut fram till vårt hotell Radisson Victoria Plaza Hotel som ligger mycket centralt vid Plaza Independencia. Vi har bokat middag på hotellets restaurang, Arcadia, som ligger på 25:e våningen med den fantastisk utsikt över staden och vattnet. Till varmrätt tog vi en oxfilé med champinjonsås och till det provade vi en Tannat Grand Cru Garage Juanico 2000 från producenten Establecimiento Juanicó.

Några andra hotell som kan rekommenderas i Montevideo är Hotel Crystal Palace, ett trevligt, bättre medelklasshotell mitt i centrum. Runt hörnet, på gatan Zelmar Michelini, ligger ett annat liknande hotell som heter Balfer. Vill man bo mera ståndsmässigt finns Hotel N.H. Columbia med havsutsikt på gatan Reconquista vid Plaza España. Alla dessa hotell ligger på gångavstånd från Mercado del Puerto, som numera är ett restaurangcentrum mer än en marknad.

På Bodega Bouza tipsades vi om några av Montevideos bästa och trevligaste restauranger La Parilla del Puerto, La Vaca, Café Miblerio, Tandori, Fun Fun, Da Pentella. Vi bestämde oss för att prova Tandori vars ägare och kock, Gabriel Coquel, ska vara ett riktigt original. Vi tog en promenad, som visade sig bli väldigt lång, längs Montevideos Rambla. Ramblan är en cykel och gångbana som går längs med vattnet, ända från gamla delen av Montevideo där vi bor förbi stadsdelarna Palermo och Punta Carretas bort mot de finare delarna av Montevideo i Pocitos. Längs hela vägen var det ett myllrande folkliv, man spelar fotboll och badar på de två beacher som ligger inne i Montevideo. När vi kom fram till restaurangen skulle det vara öppet enligt skyltarna, men det var tyvärr stängt. Efter lite sökande hittade vi en öppen restaurang, Atlantico, med utsikt över beachen i Pocitos. Vi åt en Caprese med en oljeörtblandning på sedan åt vi varsin Filet de Lomo med en sås gjord på Tannat. Till detta rekommenderade man ett vin från producenten Toscanini som heter Adagio och innehåller Tannat 40%, Merlot 30% och Cabernet Franc 30%. På kvällen gick vi på en av Montevideos populäraste tangoklubbar. Kvällen började med flera fantastiska tangosångare, både kvinnliga och manliga. Publiken, som var väldigt blandad i åldrar mellan 20-80, var med direkt och sjöng med i alla sånger och dansade eldig tango som sen fortsatte hela natten.

I den gamla delen av Montevideo, Ciudad Vieja, och besökte vinbutiken och museet Casa del Vino som drivs av Nationella Vininstitutet. Här fanns många av Uruguays vinproducenter representerade. Butiksläget är strategiskt, då många turister kommer med båt från Buenos Aires och endast stannar över dagen. Från vinbutiken är det inte långt till Mercado del Puerto, den gamla saluhallen och marknaden, som nu huserar en massa restauranger. Vi sätter oss på restaurang El Palenque´s uteservering och beställer in två glas Chardonnay och en laxsashimi samt vitlökschampinjoner. Till varmrätt tar vi en Baby Beef samt en portion grillade grönsaker och provar en Tannat Viejo 2000 från Vinos Finos H. Stagnari som visar sig var en mycket fyllig och smakrik Tannat som passar mycket bra till det grillade köttet.

Nästa dag är det tidig väckning och utcheckning. Sen tar vi en taxi till flygplatsen för vidare flyg till Mendoza via ett kort stopp i Buenos Aires.

"Vidare till Buenos Aires och Mendoza"

Inledning - Sydamerika på egen hand
Argentina
Uruguay
Chile
Alternativ resväg

Påskön

Upp

© Copyright 2007
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB