VinNytts
förslag på vinresa till USA på egen hand
VinNytt har besökt närmare
75 vingårdar och ”Tasting Rooms”. Ett ”Tasting Room” är oftast en liten
vinbar som drivs av själva vingården, men det kan också vara en helt separat
butik/bar där man har möjlighet att prova och inhandla fler-talet av de
lokala viner som inte har öppet för vingårdsbesök, oftast små producenter.
Vi
har medvetet inte tagit upp några omdömen om de viner och den mat vi provat,
då det skulle ta alldeles för mycket plats. Vi vill istället visa hur man
själv kan åka runt och besöka vingårdar i Kalifornien – något vi varmt
rekommenderar!
Resan
börjar i Temecula Valley, en timmes bilväg norr om San Diego, och går via
vingårdarna i distriktet Santa Barbara där filmen
Sideways spelades in samt vindistrikten i San Louis Obispo, Paso Robles,
Monterey, Sonoma och Napa upp till Anderson Valley i Mendocino som ligger
ute vid kusten ungefär två timmars bilfärd norr om San Francisco.
De
flesta vingårdar är mycket enkla att besöka. Som regel har man öppet för
allmänheten under dagtid, men tyvärr tar de flesta vingårdar och ”Tasting
Rooms” numera betalt för provningen. De flesta tar 5 dollar för en provning
för en person, men två personer kan dela på en provning, och då brukar 5
olika viner ingå. Köper du ett vin, så drar man oftast av provningsavgiften
från inköpet. Det finns även exklusiva provningar som är betydligt dyrare.
I
framförallt Napa är det vanligt att man bokar en tid med den vingård man
vill besöka.
Vid
dessa provningar tar gården bara emot ett visst antal
personer för varje provning och man har möjlighet att prata lite mer om
vinerna om man vill. Oftast tar man inte ut någon avgift,
men man förväntas
att köpa ett eller flera viner. Man bör helst ringa några dagar innan man
vill prova. Vissa av de bästa vingårdarna kan, speciellt under högsäsong,
vara svåra att få besöksplats på. Det finns en mycket bra
karta att köpa över Sonoma och Napa som har med de flesta vingårdar,
öppettider, telefonnummer samt information om vilka gårdar man behöver ringa
och boka tid på.
Vissa
av de exklusiva viner som endast produceras i små kvantiteter går nästan
inte att få tag på om man inte står med på producentens mejlinglista. Så har
till exempel vingården
Martinelli Winery som producerar en av världens bästa Zinfandel viner
från sin Jackass Hill Vineyard över 8-års väntelista för att komma med på
mejlinglistan. Ett av USAs stora kultviner och kanske det dyraste, Screaming
Eagle, har närmare 15-års väntetid innan man kommer med på mejlinglistan, så
det är svårt att komma över vissa viner utan goda kontakter. Nu kan man om
man har tur och gott om pengar hitta vinerna i vissa vinbutiker främst i
Napa Valley och San Francisco. Vi hittade en flaska 1997 Screaming Eagle för
drygt 17000 kronor i Napa och vinerna säljs för dessa priser. Med datafolket
i Silicon Valley samt alla välbetalda artister och skådespelare som bor i
Kalifornien hålls priserna uppe och tillgången på de bästa vinerna är
dessutom väldigt begränsad.
En
mycket användbar webbsajt om vingårdar, vinrecensioner, kartor, tips på
restauranger och boende i samtliga vindistrikt och vingårdar hittar du på
WineCountry. En annan mycket bra sajt som är bra att prenumerera på
inför ett USA-besök är
Zagat Survey. En bok som vi hade mycket nytta av var
California Wine Country av Fodor’s som även har böcker över andra
vindistrikt i USA.
Inledning -
USA på egen hand
New
York
San Diego - Temecula
Santa Barbara - Los Olivos - Sideways
Paso Robles
Monterey - Carmel Valley - Santa Cruz
Russian River
Anderson Valley - Mendocino
Dry Creek
Sonoma Valley
Carneros
Napa Valley
Island
Upp
© Copyright 2006
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB
|