VinNytt.se

Rippon Vineyard & Winery


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN
Vingårdar & Resor

VinNytts VINRESOR
  Australien
- Resa 1
  Australien
- Resa 2
  Australien - Resa 3
  Hawaii & Sonoma
  Italien
  Sydafrika - Resa 1
  Sydafrika - Resa 2
  Sydafrika - Resa 3
  Sydafrika - Resa 4
  Mauritius
  Nya Zeeland
  Japan
  USA
  Sydamerika
  Påskön
  Portugal
  Danmark
  Kanada & USA

VINGÅRDAR
EUROPA
Bulgarien
  FRANKRIKE
 
Bordeaux - Del 1
  Bordeaux - Del 2
  Bourgogne
  Övriga Frankrike
England
Grekland
Italien
Portugal
Spanien
Sverige
Tyskland
Ungern
Österrike
NORDAMERIKA
Kanada
  USA
  Napa Valley
  Sonoma
  Övriga Kalifornien
  Västkusten övriga
  USA övriga
ÖVRIGA LÄNDER
Argentina
Australien
Chile
Israel
Kuba
Libanon
Nya Zeeland
Sydafrika
Uruguay
Övriga länder 

 

 

 

 

 

 

 

VinNytts förslag på vinresa till USA på egen hand
VinNytt har besökt närmare 75 vingårdar och ”Tasting Rooms”. Ett ”Tasting Room” är oftast en liten vinbar som drivs av själva vingården, men det kan också vara en helt separat butik/bar där man har möjlighet att prova och inhandla fler-talet av de lokala viner som inte har öppet för vingårdsbesök, oftast små producenter.

Vi har medvetet inte tagit upp några omdömen om de viner och den mat vi provat, då det skulle ta alldeles för mycket plats. Vi vill istället visa hur man själv kan åka runt och besöka vingårdar i Kalifornien – något vi varmt rekommenderar!

Resan börjar i Temecula Valley, en timmes bilväg norr om San Diego, och går via vingårdarna i distriktet Santa Barbara där filmen Sideways spelades in samt vindistrikten i San Louis Obispo, Paso Robles, Monterey, Sonoma och Napa upp till Anderson Valley i Mendocino som ligger ute vid kusten ungefär två timmars bilfärd norr om San Francisco.

De flesta vingårdar är mycket enkla att besöka. Som regel har man öppet för allmänheten under dagtid, men tyvärr tar de flesta vingårdar och ”Tasting Rooms” numera betalt för provningen. De flesta tar 5 dollar för en provning för en person, men två personer kan dela på en provning, och då brukar 5 olika viner ingå. Köper du ett vin, så drar man oftast av provningsavgiften från inköpet. Det finns även exklusiva provningar som är betydligt dyrare.

I framförallt Napa är det vanligt att man bokar en tid med den vingård man vill besöka. Vid dessa provningar tar gården bara emot ett visst antal personer för varje provning och man har möjlighet att prata lite mer om vinerna om man vill. Oftast tar man inte ut någon avgift, men man förväntas att köpa ett eller flera viner. Man bör helst ringa några dagar innan man vill prova. Vissa av de bästa vingårdarna kan, speciellt under högsäsong, vara svåra att få besöksplats på. Det finns en mycket bra karta att köpa över Sonoma och Napa som har med de flesta vingårdar, öppettider, telefonnummer samt information om vilka gårdar man behöver ringa och boka tid på.

Vissa av de exklusiva viner som endast produceras i små kvantiteter går nästan inte att få tag på om man inte står med på producentens mejlinglista. Så har till exempel vingården Martinelli Winery som producerar en av världens bästa Zinfandel viner från sin Jackass Hill Vineyard över 8-års väntelista för att komma med på mejlinglistan. Ett av USAs stora kultviner och kanske det dyraste, Screaming Eagle, har närmare 15-års väntetid innan man kommer med på mejlinglistan, så det är svårt att komma över vissa viner utan goda kontakter. Nu kan man om man har tur och gott om pengar hitta vinerna i vissa vinbutiker främst i Napa Valley och San Francisco. Vi hittade en flaska 1997 Screaming Eagle för drygt 17000 kronor i Napa och vinerna säljs för dessa priser. Med datafolket i Silicon Valley samt alla välbetalda artister och skådespelare som bor i Kalifornien hålls priserna uppe och tillgången på de bästa vinerna är dessutom väldigt begränsad.

En mycket användbar webbsajt om vingårdar, vinrecensioner, kartor, tips på restauranger och boende i samtliga vindistrikt och vingårdar hittar du på WineCountry. En annan mycket bra sajt som är bra att prenumerera på inför ett USA-besök är Zagat Survey. En bok som vi hade mycket nytta av var California Wine Country av Fodor’s som även har böcker över andra vindistrikt i USA.

Inledning - USA på egen hand
New York
San Diego - Temecula
Santa Barbara - Los Olivos - Sideways
Paso Robles
Monterey - Carmel Valley - Santa Cruz
Russian River
Anderson Valley - Mendocino
Dry Creek
Sonoma Valley
Carneros
Napa Valley
Island

Upp

© Copyright 2006
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB