Vin & Restaurang
Här recenserar
VinNytt restauranger med bra vinkällare och bra mat som vi har besökt i
Sverige. För restaurangrecensioner i övriga världen, se recensioner under
respektive resa vid rubriken
Vingårdar & Resor.
Mondän
Gamla Tulehof
på Tulegatan i Stockhom har förvandlats till den eleganta restaurangen
Mondän. Man har satsat på vita linnedukar, mjuka sittgrupper och en skönt
dämpad belysning samt mycket mosaik - försök förresten att vrida om kranarna
på toaletten. Det var svårt att få bord trots att vi ringde flera dagar i
förväg och krogen är helt fullsatt när vi kommer, så man har fått en bra
start.
Vi börjar med
ett glas champagne, en torr Laurent-Perrier Ultra Brut och fortsätter med en
förrätt bestående av halstrade pilgrimsmusslor som har en perfekt sälta och
är lagom genomgrillade. Till detta serverar man gräddkokta murklor, rökt
bacon, grönärtspuré och portvinsvinaigrette. Förrätten matchas helt perfekt
av en Estate Pinot Noir 2004 från den kritikerrosade producenten Felton Road
på Nya Zeeland och vi blir lyriska av smakkombinationen. Vi drar oss till
minne att när vi för några år sedan besökte denna vingård strax utanför
Queenstown på Nya Zeelands sydö hade det för ovanlighetens skull snöat mitt
i sommaren och bergstopparna var täckta av snö. Då hade Felton Road precis
etablerat kontakt med en svensk importör och numera finns flera av Felton
Roads toppviner som Pinot Noir Block 3 och Block 5 på Systembolaget, de
flesta dock i beställningssortimentet eller via privatimport.
Till varmrätt
beställer vi marulk som är inlindad i rökt sidfläsk och till detta kommer en
ratatouille samt en potatispuré med en aning vitlök, verkligen gott! Till
detta dricker vi vinlistans enda Amarone, en Vaio Armaron 2000 från
producenten Serego Alighieri. En stor och stram Amarone med både syror,
tanniner och frukt och med en mäktig, koncentrerade rik smak.
På väg ut
från Mondän sträcker servitrisen fram handen och säger hej då, så man känner
sig väl omhändertagen. Mondän känns ambitiös och inspirerad, personalen är
mycket vänlig och serviceinriktad och det bidrar verkligen till den trevliga
stämningen på krogen. Enda nackdelen när vi var där var instrumentaljazzen i
högtalarna. Lite mer variation i musikvalet och skulle in skada.
Terrenos Vinotek
På Terrenos Vinotek
kan man på ett enkelt och smidigt sätt prova olika viner från våra speciella
dryckesautomater. Man börjar med att köpa ett slags kontantkort som man
laddar med minst 100 kronor. Sedan stoppar man in kortet i någon av våra
fyra automater, väljer vin, trycker på den knapp som hör till vinet och får
ett smakprov på 4 cl i glaset. För ett helt glas trycker man tre gånger. Det
billigaste vinet kostar 10 kronor och det dyraste kostar 30 konor för ett
smakprov. Hittar man ett vin man tycker om kan man givetvis köpa en flaska
av detta och förtära till något från vårt kök. Köket är Italieninspirerat
med många s.k. Stuzzichini (varma och kalla lite mindre rätter) men det
finns också risotto, kött och fisk för den hungrige. När man förbrukat sin
insättning kan man fylla på kortet på nytt.
Beluga
På Nybrogatan 44 i
Stockholm ligger denna pärla till restaurang. Med sina 30 sittplatser är
Beluga en liten krog med mycket vällagad mat och mycket bra och trevlig
service. Inredningen består i mörka träbord och vitklädda stolar och är
minimalistisk och stilren snarare än modern. Toaletten är kanske stans
snyggaste?
På
menyn finns många spännande rätter och naturligtvis så finns kaviar och ägg
i olika former. Från svensk sikrom via rysk Beluga till iransk Beluga.
Tillbehör är bland annat pocherat vaktelägg, äggröra med tryffel och
västerbottenpaj. Till detta serveras en utsökt smörstekt toast med en sötma
som går fint ihop med sältan från kaviaren. Allt detta sköljer man bäst ner
med blockfryst vodka.
Vi
börjar dock med ett glas champagne,
Alfred
Gratien Brut Reserve,
innan vi provar både Patron, Stolichnaya Cristall och Nils Oscars Maltvodka.
Vår favorit är Nils Oscars Maltvodka som gifter sig perfekt med de olika
smakerna från kaviaren, osten och toasten.
Man
blir glad bara man slänger en blick i menyn och även de rekommenderade
vinerna är intressanta. I stort sett alla viner, med några få undantag, går
att få på glas. Som varmrätt provar vi en chili och kardemummaglaserad
oxfilé med rödvinssky. Till detta finns ett intressant vinförslag CJ Pask
Merlot från Nya Zeeland vars Merlot från 1998 är ett av de bästa rödviner
som producerats på Nya Zeeland. Denna gång vill vi dock prova ett
Zinfandelvin till maten, vilket vi tror kan passa.
När
VinNytt besökte Beluga hade man både Clos du Bois Zinfandel ’00 från Sonoma
i USA och det sydafrikanska
Blaauwklippen Zinfandel’02 från Stellenbosch på vinlistan. Av dessa viner
gifte sig framförallt
Clos du Bois perfekt med
rödvinsskyn till oxfilén.
Till
dessert tog vi en Caffe Machiato med mörk chokladtryffel och ett 10-årigt
portvin, en tawny från Quinta do Noval.
Man
har nyligen förändrat menyn, så det är väl bara att gå dit igen!
Stufvenäs gästgiveri
På Stufvenäs gästgiveri i
Småland har Sigvard Johansson med familj en av landets bästa
restaurangvinlistor. Man har ca 7000 tusen buteljer av, i dagsläget, ca 970 sorter. Basen i
vinkällaren är franska viner, och bland dem står givetvis Bordeauxvinerna
för det stora utbudet, med årgångar från 1878. Den stora rariteten är
Chateau Lafite från 1900.
Vinkällaren har även
fått en rad utmärkelser:
1994 utsåg den amerikanska tidningen Wine Spectator Stufvenäs gästgiveri
värdiga att mottaga Award of exellence. 1995, 1996 och 1997 erhöll vi
utmärkelsen Best award of exellence.
1997 tilldelades man Svenska Vinakademiens diplom för Sveriges förnämsta
restaurangvinlista.
Stufvenäs gästgiveri har även blivit tilldelade diplom av Gastronomiska
akademien 1999 och kommit med i Chaine de Rotisseur.
VinNytts omdöme:
En mycket bra restaurang som bjuder på vällagad gourmetmat med fantastiska
viner. VinNytt rekommenderar ett besök i vinkällaren. En upplevelse, som
bara den, är värd hela resan till Stufvenäs och på köpet får man en behaglig
och avslappnad vistelse med god mat i lantlig miljö invid Kalmarsund.
Ristorante Gran Turismo på Hotel Kullaberg
Hotel Kullaberg har en mycket vacker huvudbyggnad som ligger i hamnen i
det pittoreska Mölle. Höst, vinter och vår förgyller Gran Turismo källaren
i Hotel Kullabergs huvudbyggnad. Menyn och många av råvarorna är
italienska, vinerna likaså, kockarna italienska och inredningen förflyttar
dig till en krog i Rom.
Vinkällaren innehåller en hel del godsaker, bland annat har man några
sällsynta dyrgripar som en champagne NV Piper-Heidsieck från fartyget
Jönköping som förliste utanför den finska kusten 1914. Genom en gemensam
bärgningsoperation där bland annat hotellets ägare var involverad kunde
champagnen tas upp. Till allas glädje var den välbehållen och smaken var
otvetydig högklassig champagne.
Vi börjar
med ett hembakt italiensk bröd innehållande soltorkade tomater, en antipasto
och en bönsoppa från Toscana. Bönsoppan har spetsats med en tryffelsås,
vilket ger en speciell och intressant smak. Till detta rekommenderar
personalen ett rött vin från Chianti i Toscana som passar mycket bra.
Till huvudrätt tar vi
Spaghetti
alle Vongole, spaghetti med hjärtmusslor från Kampanien och en Pollo alla
Toscana, majskycklingbröst i en gryta med bönor, olivolja och rosmarin från
Toscana. Vi fortsätter med det röda vinet från Chianti.
Till dessert tar vi varsin
Gelato di
Ricotta, Ricottaglass från Lazio och till det dricker vi ett Vin Santo.
VinNytts omdöme:
En mycket
trevlig italiensk restaurang i rimlig prisnivå som Mölle-borna själva gärna
går ut och äter på.
Ågatan 3 Bar & Matsal
Ågatan 3 Bar & Matsal ligger alldeles i närheten av Örebro Slott och
man måste beställa bord i god tid då det ofta är fullsatt. Krogen är liten
och intim med många levande ljus. Menyn består av sex förrätter, åtta
varmrätter och sju desserter.
Till förrätt tog vi en av husets specialiteter, den omtalade Ågatan 3:s fisk
& skaldjursoppa med vitlöksbröd. En mycket mustig och fyllig soppa där vi
började med ett glas torr champagne från Veuve Clicquot. Vi provade även med
ett glas Pierre Sparr Pinot Gris Réserve 2002 från Alsace till soppan och
även det passade utmärkt.
Till varmrätt väljer vi Ågatan 3:s grillade oxfilé med ugnsbakad
scharlottenlök och vitlökskräm. Rätten serveras med en fantastiskt god
rödvinsås samt stora friterade potatisklyftor av Idahopotatis med skalen
kvar – mycket gott. För att matcha rödvinssåsen beställde vi ett vin från
Verona, Amarone della Valpolicella Monti Soro, som inte finns på
Systembolaget, men kan privatimporteras för den som vill. Vi provade även
rätten till en australiensisk Shiraz från Brown Brothers i Victoria, men den
kunde inte matcha såsen riktigt.
Vi
avslutade med en utsökt dessert på Limebrulée och till detta drack vi ett
sött Muscat-vin som väl tog upp syran från limen och en Macciato,
espressokaffe från Italien med varm mjölk.
VinNytts omdöme:
Ågatan 3 är
Örebros bästa krog i konkurrens med Slottskällaren på Örebro Slott. Maten är
vällagad, personalen är kunnig och trevlig samt mycket vinintresserad och
ger initierade vinrekommendationer till matsedeln. Ett trevligt inslag var
att vår champagne serverades från varsin liten 200 ml flaska just nyinkommen
på Systembolaget.
Restaurang Wermlandskällaren
Wermlandskällaren har Uppsalas
äldsta bevarade rum om inte de äldsta. Ursprungligen var dessa rum
bottenvåningen i sena 1200- och tidiga 1300-talets ärkebiskopsgård. När
man stiger in genom ytterdörren möts man av diplom och utmärkelser på
väggarna, miljön känns både romantisk och exklusiv med levande ljus,
servettringar och vinglas på rad.
Menyn består av fem förrätter, sex varmrätter
och fem desserter och en vinlista av mycket hög klass med bland annat Romano
Dal Fornos Amarone della Valpolicella.
Middagen inleds med hembakat bröd och en liten
bjudrätt bestående av en fiskpaté med rostad lök och saffranssås. Till det
dricker vi en champagne från Bollinger. Champagnen går mycket bra ihop med
sötman från den rostade löken.
Till förrätt beställer vi halstrade pilgrimsmusslor med grönärtsoppa smaksatt med
vanilj och champagne serverad med vitpeppar och kanel coulie. Vi fortsätter
med Bollingers champagne även till denna rätt och det fungerar mycket bra
ihop.
Nu var det
dags för nästa lilla bjudrätt, en liten kall mangosoppa.
Vår varmrätt
består av knaperstekt majskyckling serverad med röstilindad
hasselnötspotatispuré och portvinsås. Vi planerade först att dricka ett
Amaronevin till portvinssåsen, men ändrade oss och valde ett vin från
Frankrike och Rhônedalen,
Hermitage La Chapelle
1998 från producenten Jaboulet. Ett kryddigt vin med inslag av björnbär,
korinter och körsbär som går bra ihop med maten.
Till
efterrätt valde vi en hjortronsufflé med Wermlandskällarns vaniljglass samt
en varm chokladbakelse med hallon glass. Till detta drack vi madeira samt en
utsökt Trockenbeerenauslese från producenten Lenz Moser i Österrike.
Vi
vill verkligen framhålla att servicen på
Wermlandskällaren är suverän: vänlig, mycket uppmärksam, kunnig och
avslappnad. Salim och hans personal är väl värda ett besök. Det mesta
vittnar om kvalitet på Wermlandskällaren.
VinNytts omdöme:
En mycket bra restaurang med suverän service som bjuder på vällagad
gourmetmat med fantastiska viner från en välfylld vinlista.
Upp
© Copyright 2011
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB
|