Vindoft & Smak
Banan
En överton i
doftregistret hos vissa vita och röda viner. Orsakas vanligen av en
speciell, odlad jäststam. Doften hittar man ibland i
billiga vita viner samt i
beaujolaisviner.
Bensin
En speciell
ofta tilltalande svag petroleumdoft finns i fina lagrade rieslingviner,
speciellt tyska, som associerar till gummi och dieselolja.
Blommor
Ett
blomdoftande stadium som uppstår mellan vinets ungdom och dess mognad och
som man främst hittar hos Mosel- och Rhenviner med lite sötma.
Bröd
En doft som man
hittar i champagne och även i vissa vita viner. Kommer från den förbrukade
jästen. Finns ofta i lite äldre mousserande viner som legat länge på sin
fällning.
Ceder
En doft som
ofta finns i bra röda cabernet sauvignonviner från Bordeaux, främst
Haut-Médoc. Den påminner om blyertspennor eller cigarrlådor.
Choklad
Kraftiga,
fylliga röda bordeaux- och bourgogneviner kan ha inslag av choklad i smaken.
Citron
En doft som man
ofta hittar hos unga vita viner och viner gjorda av muskatdruvan.
Kan
även ingå i smaken. Australiensiska viner får ofta en extra tillsats av
askorbinsyra.
Druvor
Ett vin med
tydlig doft där druvans frukt och arom är framträdande. Muscatviner från
Alsace smakar nypressade druvor.
Ek
Vin med eksmak
som uppkommit genom ekfatslagring eller med flisor av ek. Man kan även
associera till vanilj, cederträ eller rostat bröd.
Eukalyptus
Doften
återfinns ofta i viner från Australien.
Flinta
En doft av
mineral och rökighet som finns ichardonnay från Chablis och Pouilly-Fumé från Loire.
Grapefrukt
En arom som
kan uppträda i vissa viner.
Gräs
Doften från
viner framställda av sauvignon blancdruvan. Doften finns ibland även i
omogna viner.
Grön paprika
Kan man känna i
viner framställda på druvsorterna cabernet sauvignon och cabernet franc.
Hallon
Doft som främst förknippas med druvan pinot noir, men även med druvan gamay
från Beaujolais.
Honung
Mogna vita
viner kan ha en smak av honung. Söta viner, främst de med ädelröta som till exempel
tokajer, både smakar och doftar ofta honung.
Jordgubbar
Finns i
beaujolaisviner, röd bourgogne och riojaviner.
Jordsmak
Vinet har fått
en smak av lera och rotfrukter som upplevs som obehaglig. Finns ofta hos
viner från Graves och Rhône.
Jäst
Något som
framförallt förekommer hos champagner.
Kaffe
Smaken finner
man hos kraftiga rödviner av bordeauxtyp, främst från i viner från
Haut-Médoc i Bordeaux.
Kanel
Hittar man hos
bra vitt bourgognevin.
Kattpiss
Kan man känna i
viner av druvan müller-thurgau.
Krusbär
Doften
förknippas med sauvignon blancviner.
Kryddnejlika
Finns i ung
cabernet sauvignon.
Kryddor
Kan man bland
annat hitta i gewürtztraminer och muskat.
Körsbär
Hittar man i
bourgogneviner och i druvsorten gamay från Beaujolais samt i många
italienska röda viner.
Lakrits
Doften
förekommer i en del söta vita viner, men också i en del unga fylliga viner,
till exempel i röd rioja och viner framställda på nebbiolodruvan.
Lanolin
Finns ofta som
inslag i smaken hos viner framställda på sémillondruvan, både torra och
söta.
Lime
Finns i vissa
riesling från Australien.
Litchi
Hittar man i
gewürtztraminer.
Läder
Mycket fina
bordeauxviner har en doft av läder.
Melon
I en del
chardonnayviner kan man hitta melon.
Nivea
Påminner om
gewürtztraminer.
Nötter, nötsmak
Nötaktig
doft finner man
vanligen hos äldre viner och förekommer i vita bourgogner och sherry
amontillado.
Oliver
Finns i viner
framställda av cabernet sauvignon och cabernet franc.
Peppar
Viner
framställda på druvan syrah/shiraz. Hittar man framförallt i röda viner från
Châteauneuf-du-Pape och Côtes du Rhone) i södra Rhône.
Persika
Hittar man hos
vissa tyska viner, till exempel riesling från Mosel, men även hos vissa
chardonnayviner.
Plommon
Runda mogna,
kraftiga rödviner från Pomerol och St-Emilion i Bordeaux, Côte de Nuits
(Bourgogne) och Napa, Kalifornien förknippas ofta med plommon.
Päron
Hittar man
främst i Beaujolais Nouveau, och sauvignon blanc (vit bordeux).
Rosor
Finns i vissa
röda bourgogneviner samt i viner framställda på druvsorterna muscat och
gewürztraminer.
Rostat bröd
Doft som
förekommer hos ekfatslagrade viner.
Rostad smak, rostat kaffe
Smak som ofta
återfinns i fatlagrade rödviner från Haut-Médoc i Bordeaux.
Russin
Förekommer
främst i söta starkviner.
Rök
Finns hos vissa
sauvignon blanc-viner från Loire som lagrats i brända ekfat, men förekommer
hos många viner.
Skiffer
Förekommer hos
äldre rieslingviner från framförallt Mosel och Alsace.
Smörsmak
Fatlagrade
viner, främst de viner som är framställda på chardonnaydruvan, får ofta en
smörig ton i doft och smak.
Smörkola
Hittar man ofta
hos chardonnayviner med lite mognad, men kan också finnas hos andra mogna
viner, till exempel hos vita viner från Rioja.
Sparris
Förknippar man
ofta med viner framställda på druvan sauvignon blanc, till exempel från
Sancerre i Loiredalen och Fumé Blanc från Kalifornien..
Stall
Doften hittar man i viner framställda på druvorna pinot noir i Bourgogne)
och cabernet sauvignon i Bordeaux.
Svarta vinbär
Framförallt en
typisk doft för druvan cabarnet sauvignon, men även vita druvsorter så som
scheurebe, sauvignon blanc och riesling doftar svarta vinbär.
Tjära
Viner från
Barolo i Italien har en doft av träkoltjära.
Tobak
Viner från
Bordeaux framställda på cabernetdruvan har ofta inslag av tobak i smaken.
Tuggummi
Hittar man i
Beaujolais Nouveau.
Ull (våt)
Förekommer i
vit bourgogne.
Vanilj
Vin som
lagrats, oftast på amerikanska ekfat, och får en söt smak, till exempel röda
viner från Rioja.
Viol
Doften hittar
man främst i vita viner framställda av druvan viognier, men även i röda
viner framställda av nebbiolodruvan.
Äpple
Äppelsmak kan
man hitta i unga vita viner.
Upp
© Copyright 2011
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB
|