VinNytt.se

 Besök sydafrikas vingårdar


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN

Vinandelar
Vinauktioner
Vinbloggar
Vinbutiker www
Vincommunities
Vininvestering
Vingårdar & Resor

Vin & Foto
Vin & Mat
Vin & Restaurang

Vindruvor blåa
Vindruvor gröna

Vindoft & Smak
Vinetiketter
Vinflaskor
Vinforum
Vinhistoria
Vinklassificering
Vinklubbar
Vinkonsulter
Vinkällare
Vinlagring
Vinlexikon
Vinluftning
Vinodling
Vinpris
Vinprovning
Vintemperatur
Vinutbildningar

Vinimportörer
Vinpublikationer

Vinmuseer
Vinmässor
Vintillbehör

Vinbetyg
Vindistrikt

Portvin

Kontakta oss

Annonsera
IT-tjänster
Referenser

Om VinNytt






























































 

 

 

 

Vinluftning & Dekantering
Luftning
Majoriteten av de svenska vinkonsumenterna köper och dricker viner som bara är något eller några år gamla. Att de flesta viner oavsett ålder mår bra av att luftas är de flesta experter överens om, men om hur länge ett vin skall luftas där finns det olika åsikter bland vinkännarna. Man luftar vinet för att få bort få bort en del flyktiga komponenter och för att vinet skall komma i kontakt med luft. Detta kan bidra till att dofterna i vinet utvecklas samt att vinet får en mjukare och fylligare arom.

Dekantering
Att hälla över (dekantera) vinet från flaska till en karaff gör man främst av två anledningar:

Unga viner - för att vinet skall komma i kontakt med luft och börja utvecklas.
Äldre viner - för att avskilja vinet från den fällning eller bottensats som fällts ut
                    under lagringen.

Om man tänker dekantera ett vin med fällning, så är det viktigt att flaskan har fått stå eller ligga ett par dygn för att fällningen ska hinna lägga sig på botten innan man dekanterar. Man måste vara väldigt försiktig när man drar ur korken och hälla över vinet på karaffen mycket jämnt och långsamt. Innehåller vinet mycket fällning kan man så kan man ta ett kaffefilter och filtrera vinet genom detta.

Vissa häller över sitt vin på karaff 30-60 minuter innan det skall drickas. Andra öppnar flaskan redan på morgonen och häller över det i en karaff. De flesta unga viner mår bra av att luftas och klarar att luftas under en dag bara man ser till att förvara karaffen på ett svalt ställe fram till middagen. Är man dock det minsta osäker, detta gäller framförallt vid äldre viner, är det bättre att vänta så länge som möjligt med att dekantera och istället låta vinet utvecklas i glaset. För de flesta vita viner räcker det med den luft som vinet kommer i kontakt med vid upphällningen i glaset, men det finns även vita viner som mår bra av att luftas ett tag före serveringen.

Om man sen vill servera vinet från original flaskan, så kan man ju alltid hälla tillbaka vinet i flaskan innan servering.

Ett tips!
För dig som gärna dekanterar ditt vin och serverar ur karaff, så får ju karaffen med tiden en viss beläggning på insidan, vilken kan vara svår att få bort eftersom att man ej bör använda diskmedel. Om du enkelt vill rengöra karaffen, så tar du citronsaft och grovsalt och skakar runt dessa i karaffen under någon minut. Då blir karaffen som ny igen.

© Copyright 2011
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB

 

John Platters
South African
Wine Guide 2012

Beställ den nu!

Allt du vill veta om
sydafrikanska
viner och vingårdar!
Beställ den här!
199 SEK


Besök Sydamerikaviner!


Besök Wosa!

Allt om syd-afrikanska viner
på svenska


 Besök ChileViner!
chileviner.com

 Allt om chilenska
 viner på svenska


Paulson Rare Wine

Svenske vin-handlaren Jan-Erik Paulsson


Munskänkarna i Spanien

Svensk sajt om golf kombinerat med vinprovning & resor


Munskänkarna

Världens största vinprovarförening


BKWine

Svensk sajt om franska viner


  
Svensk sajt om spanska viner
 



Allt om franska viner på svenska
 




Vinglas



5 Annons 5



5
Annons 5