Vinluftning & Dekantering
Luftning
Majoriteten av de svenska vinkonsumenterna köper och dricker viner som
bara är något eller några år gamla. Att de flesta viner oavsett ålder mår
bra av att luftas är de flesta experter överens om, men om hur länge ett vin
skall luftas där finns det olika åsikter bland vinkännarna. Man luftar vinet
för att få bort få bort en del flyktiga komponenter och för att vinet skall
komma i kontakt med luft. Detta kan bidra till att dofterna i vinet
utvecklas samt att vinet får en mjukare och fylligare arom.
Dekantering
Att hälla över (dekantera) vinet från flaska till en karaff gör man
främst av två anledningar:
Unga viner - för att vinet skall komma i kontakt med luft och börja
utvecklas.
Äldre viner - för att avskilja vinet från den fällning eller bottensats som
fällts ut
under lagringen.
Om
man tänker dekantera ett vin med fällning, så är det viktigt att flaskan har
fått stå eller ligga ett par dygn för att fällningen ska hinna lägga sig på
botten innan man dekanterar. Man måste vara väldigt försiktig när man drar
ur korken och hälla över vinet på karaffen mycket jämnt och långsamt.
Innehåller vinet mycket fällning kan man så kan man ta ett kaffefilter och
filtrera vinet genom detta.
Vissa
häller över sitt vin på karaff 30-60 minuter innan det skall drickas. Andra
öppnar flaskan redan på morgonen och häller över det i en karaff. De flesta
unga viner mår bra av att luftas och klarar att luftas under en dag bara man
ser till att förvara karaffen på ett svalt ställe fram till middagen. Är man
dock det minsta osäker, detta gäller framförallt vid äldre viner, är det
bättre att vänta så länge som möjligt med att dekantera och istället låta
vinet utvecklas i glaset. För de flesta vita viner räcker det med den luft
som vinet kommer i kontakt med vid upphällningen i glaset, men det finns
även vita viner som mår bra av att luftas ett tag före serveringen.
Om
man sen vill servera vinet från original flaskan, så kan man ju alltid hälla
tillbaka vinet i flaskan innan servering.
Ett tips!
För
dig som gärna dekanterar ditt vin och serverar ur karaff, så får ju karaffen
med tiden en viss beläggning på insidan, vilken kan vara svår att få bort
eftersom att man ej bör använda diskmedel. Om du enkelt vill rengöra
karaffen, så tar du citronsaft och grovsalt och skakar runt dessa i karaffen
under någon minut. Då blir karaffen som ny igen.
© Copyright 2011
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB
|
John Platters South African Wine Guide 2012
Allt du vill veta om sydafrikanska viner och vingårdar! Beställ
den
här! 199 SEK
Besök Sydamerikaviner!
Besök Wosa!
Allt om syd-afrikanska viner
på svenska
Besök ChileViner!
chileviner.com
Allt om chilenska viner på svenska
Paulson Rare Wine
Svenske vin-handlaren Jan-Erik Paulsson
Munskänkarna i
Spanien
Svensk sajt om golf kombinerat med vinprovning & resor
Munskänkarna
Världens största vinprovarförening
BKWine
Svensk sajt om franska viner
Svensk sajt om spanska viner
Allt om franska viner på svenska
Vinglas
5 Annons
5
5 Annons
5
|