Vinodling
Odla.nu
I världen finns det flera tusen olika sorters druvor, men att odla vindruvor
i Sverige var länge få förunnat. Sedan något år finns det däremot sorter som
klarar sig ända till zon 5. Trots svårigheterna har det odlats vindruvor i
Sverige sedan 1700-talet. I andra delar av världen har det odlats vindruvor
i 6000 år.
Sveriges Lantbruksuniversitet
Vinodling 5 poäng.
Kursen behandlar de biologiska förutsättningarna för
vinproduktionen med tyngdpunkt på Europa. Grunderna i vinodling behandlas
liksom odlingsåtgärdernas inverkan på vintets kvantitet och kvalitet.
Projektarbeten som utgår från vinodlingens förutsättningar är viktiga
moment. Kursen tar också upp praktiska kvalitetsbedömningar.
Svensk Vinodling
Man
har sedan 250 år odlat vindruvor i Sverige. På 1700-talet höll sig varje
slott och herrgård med självaktning ett orangeri där det odlades "exotiska
frukter". Detta ingick dels i herrgårdens självförsörjning, men
affektionsvärdet utgjorde nog den största vinsten: en känsla av kultur och
att tillhöra civilisationen även här uppe i norr, men också ett sett att
utmärka och synliggöra gården.
Trädgårdsakademin
En kurs på Internet för dig som undrar hur vinet kom i glaset och vill ha en
inblick i hur man odlar vin. Vi tar upp arbetsmomenten i vinodlingen,
odlingsmetoder och några olika druvsorters växtsätt. Efter den här kursen
kommer du att uppskatta vinodlarens arbete och frukterna därav än mer. Och
kanske kommer förverkligandet av drömmen om en egen vinodling ett litet steg
närmare.
Ekologiskt eller biodynamiskt odlat vin – är det
någon skillnad?
VinNytt bad
Johan Ahnström på Sveriges
Lantbruksuniversitet i Uppsala att reda ut begreppen mellan ekologisk-
och biodynamisk odling.
Biodynamisk odling
Biodynamisk
odling är på baserad på antroposofi med Rudolf Steiner som den ledande
filosofen.
Den
biodynamiska odlingen har sin rot i antroposofins utveckling på 1920-talet i
Schweiz och kom i början av 1930-talet till Sverige. Den har varit
inspirationskälla för utvecklingen av de Ekologiska Lantbrukarna och KRAV
med flera och står även i samarbete med
dessa.
Den
biodynamiska odlingen bygger på gårdens naturliga förutsättningar med en
samverkan mellan jord, växter, djur och odlare där också odlaren tar sitt
ansvar för jordens hälsa och utveckling.
Gödsling
Gödslingens uppgift är att aktivera jordens egna krafter. Varje odlingsenhet
skall eftersträva självförsörjning av gödselmedel. All gödsel skall
prepareras innan den sprids. Stallgödseln och urinen från gårdens husdjur,
speciellt från idisslare, samt kompost från växtavfall på gården utgör
grunden för gödsling. Tillsammans med dessa gödselslag används de
biodynamiska kompostpreparaten för att främja jordens och växternas
livsprocesser. Varje kompost och urinbrunn ympas minst en gång med dessa
preparat. De sex biodynamiska preparatväxterna är: Brännässla, ekbark,
maskros, kamomill, rölleka och valeriana. Preparaten bereds genom olika
processer i förhållande till årstidernas växlingar. Genom beredningen får de
ett jordliknande utseende, förutom valerianapreparatet som är flytande. De
används alltid tillsammans vid preparering av gårdens olika gödselslag.
Ekologisk odling
Ekologisk
odling är baserad på en blandning av biodynamisk odling organisk-biologisk
odling men är också i en ständig utveckling eftersom regler och mål
förändras allt eftersom ny kunskap erhålls.
I den praktiska
odlingen är det oftast mycket liten skillnad mellan ekologisk och
biodynamisk odling. Man tillför näring på organisk väg stallgödsel,
gröngödsel det vill säga oftast gräs, klöver och kompost. Skillnaden ligger
i att många biodynamiska brukare använder olika typer av kompostpreparat (se
ovan). Ingen av odlingsformerna använder kemiska bekämpningsmedel och båda
har ett förhållningssätt till naturen som baseras mer på tillit än kontroll.
I Sverige idag, om
jag är rätt informerad, så finns bara KRAV som kontrollorgan för ekologiskt
lantbruk. Demeter var
tidigare ett kontrollorgan och märke på produkter men det används inte
längre på grund av låg anslutning. I världen idag finns en uppsjö av olika
märken för ekologiska produkter. Ett märke som blir allt mer vanligt är ett
som baseras på EU´s definitioner för ekologiskt lantbruk. Detta märke är den
lägsta graden av ekologiskt lantbruk medan andra märken oftast har mer
skärpta och/eller specifika krav.
Man kan säga att
kontentan är att det är mycket liten skillnad mellan ekologisk- och
biodynamisk odling, men att det kan vara stor skillnaden mellan dessa båda
och konventionell odling.
Upp
© Copyright 2011
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB
|
John Platters
South African
Wine Guide 2012
Allt du vill veta om
sydafrikanska
viner och vingårdar!
Beställ den
här!
199 SEK
Besök Sydamerikaviner!
Besök Wosa!
Allt om syd-afrikanska viner
på svenska
Besök ChileViner!
chileviner.com
Allt om chilenska viner på svenska
Paulson Rare Wine
Svenske vin-handlaren Jan-Erik Paulsson
Munskänkarna i
Spanien
Svensk sajt om golf kombinerat med vinprovning & resor
Munskänkarna
Världens största vinprovarförening
BKWine
Svensk sajt om franska viner
Svensk sajt om spanska viner
Allt om franska viner på svenska
Vinglas
5 Annons
5
5 Annons
5
|