VinNytt.se

Rippon Vineyard & Winery


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN
Vingårdar & Resor

VinNytts VINRESOR
  Australien
- Resa 1
  Australien
- Resa 2
  Australien - Resa 3
  Hawaii & Sonoma
  Italien
  Sydafrika - Resa 1
  Sydafrika - Resa 2
  Sydafrika - Resa 3
  Sydafrika - Resa 4
  Mauritius
  Nya Zeeland
  Japan
  USA
  Sydamerika
  Påskön
  Portugal
  Danmark
  Kanada & USA

VINGÅRDAR
EUROPA
Bulgarien
  FRANKRIKE
 
Bordeaux - Del 1
  Bordeaux - Del 2
  Bourgogne
  Övriga Frankrike
England
Grekland
Italien
Portugal
Spanien
Sverige
Tyskland
Ungern
Österrike
NORDAMERIKA
Kanada
  USA
  Napa Valley
  Sonoma
  Övriga Kalifornien
  Västkusten övriga
  USA övriga
ÖVRIGA LÄNDER
Argentina
Australien
Chile
Israel
Kuba
Libanon
Nya Zeeland
Sydafrika
Uruguay
Övriga länder 

 

 

 

 

 

 

 

VinNytts förslag på vinresa till Australien på egen hand - Resa 3
VinNytt har varit tillbaka i Australien och denna gång besökt närmare 30 vingårdar och ”Tasting Rooms” i Queensland och New South Wales. Ett ”Tasting Room” är oftast en liten vinbar som drivs av själva vingården, men det kan också vara en helt separat butik/bar där man har möjlighet att prova och inhandla flertalet av de lokala viner som inte har öppet för vingårdsbesök, oftast små producenter. Som vanligt har resebyrån Rex Travel hjälpt oss med alla flygbokningar.

Vi har medvetet inte tagit upp några omdömen om de viner och den mat vi provat, då det skulle ta alldeles för mycket plats. Vi vill istället visa hur man själv kan åka runt och besöker vingårdar i Australien – något vi varmt rekommenderar!

Som vin- och matintresserad så bör man, om man inte redan har gjort det före avresan, införskaffa tidningarna Gourmet Traveller Wine och Gourmet Traveller eller gå in på webbsajten Gourmet Traveller. Man ger även ut två helt suveräna pocketguider, en med de 400 bästa restaurangupplevelserna i Australien uppdelade efter delstat, städer och vindistrikt samt en vinguide som listar restaurangerna med de bästa vinlistorna samt listar de bästa vinbarerna i landet, även detta uppdelat efter delstat, städer och vindistrikt. Två helt fantastiska guider som vi hade väldigt stor nytta av!

Andra användbara webbsajter är Australian Good Food & Travel Guide, Visit Vineyards samt Wines of Australia. Två vinböcker som man ”måste” ha är James Halliday’s Australian Wine Companion samt Jeremy Oliver’s The Australian Wine Annual som båda recenserar viner, men på lite olika sätt.

Då vi denna resa inriktade oss på ett par av de förhållandevis okända vindistrikten i Queensland, så hade vi också stor nytta av följande vinguide, Queensland Wine.

Denna gång flög vi med Qantas från London via Hong Kong till Sydney. Qantas har också avgångar från London via Singapore samt Frankfurt via Singapore till Sydney. För den som önskar kan man även lägga till ett stopp på Bali på vissa avgångar. Numera kan man flyga med Qantas nya stora Airbus A380 både från London och också Frankfurt, en suverän upplevelse!

Flyger man via Hong Kong så kommer man fram till Sydney sent på kvällen, flyger man via Singapore så landar man i Sydney vid 06 på morgonen. Då vi kom fram sent på kvällen tog vi en natt på flygplatsen i Sydney och bodde på Stamford Plaza som ligger precis vid inrikesflygplatsen där vi skulle ta planet upp till Cairns nästa morgon.

I Queensland får man inte sälja alkohol i de vanliga affärerna så här handlar man vin i speciella butiker ungefär som på Systembolaget. En druva som är väldigt populär i Australien just nu är Pinot Gris och den fungerar ju väldigt bra till många fiskrätter och skaldjur även om det naturligtvis helt beror på övriga ingredienser också

 

Inledning - Australien på egen hand - Resa 3
Pourt Douglas
Cairns
Rockhampton
Noosa
Sunshine Coast Hinterland - vindistrikt
Brisbane

Granite Belt - vindistrikt
Byron Bay
Hunter Valley
Blue Mountains
Sydney - Paddington & Woollahra
Sydney - Potts Point & Kings Cross
 

© Copyright 2010
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB