VinNytt.se

Rippon Vineyard & Winery


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN
Vingårdar & Resor

VinNytts VINRESOR
  Australien
- Resa 1
  Australien
- Resa 2
  Australien - Resa 3
  Hawaii & Sonoma
  Italien
  Sydafrika - Resa 1
  Sydafrika - Resa 2
  Sydafrika - Resa 3
  Sydafrika - Resa 4
  Mauritius
  Nya Zeeland
  Japan
  USA
  Sydamerika
  Påskön
  Portugal
  Danmark
  Kanada & USA

VINGÅRDAR
EUROPA
Bulgarien
  FRANKRIKE
 
Bordeaux - Del 1
  Bordeaux - Del 2
  Bourgogne
  Övriga Frankrike
England
Grekland
Italien
Portugal
Spanien
Sverige
Tyskland
Ungern
Österrike
NORDAMERIKA
Kanada
  USA
  Napa Valley
  Sonoma
  Övriga Kalifornien
  Västkusten övriga
  USA övriga
ÖVRIGA LÄNDER
Argentina
Australien
Chile
Israel
Kuba
Libanon
Nya Zeeland
Sydafrika
Uruguay
Övriga länder 

 

 

 

 

 

 

 

VinNytts förslag på vinresa till Australien på egen hand - Resa 3
Sydney - Potts Point & Kings Cross
Vi flyttar från Paddington till en ny lägenhet, Rockwell Gardens, som ligger i området runt Potts Point och Kings Cross och här är en karta. På 1980-talet var detta en ganska slitet område, men nu har det blivit väldigt attraktivt att bo här även om en hel del av den gamla dekadensen fortfarande finns kvar. Området är numera väldigt italieninspirerat med massor av små, caféer, delis och restauranger. Att sitta i kvällssolen på Fratelli Paradiso är inte helt fel och man har många italienska viner på vinlistan. Deras kalv med tonfisksås är perfekt och lasagnen är också suverän!

Den största och bästa delin heter Fratelli Fresh och här finns även en liten restaurang som ligger ovanpå den nyrenoverade stora och fräscha mataffären Woolworth Supermarket and Liquor som även säljer vin. I närheten finns två bra vinbutiker Potts Point Liquor & Deli och Elisabeth Bay Cellars.

Att gå längs den vackra strandpromenaden i Royal Botanic Garden bort till Sydney Opera House och The Rocks tar ca 40 minuter. På vägen passerar man den nyrenoverade timmerbyggnaden på hamnpiren Finger Wharf/Woolloomooloo Wharf. Byggnaderna uppfördes mellan 1911 och 1915 och var knutpunkten för all sjöfrakt och alla båtpassagerare som kom till Sydney fram till mitten på 1970-talet, då man inte kunde ta emot de stora containerfartyg som började komma. Byggnaderna förföll och 1987 beslutade man att riva byggnaden för att ge plats åt en ny marina, men efter stora protester och strejker under närmare 5 års tid drogs beslutet slutligen tillbaka och 1993 påbörjades renoveringen.

Inuti byggnaden finns mycket bevarat från förr, men nu finns här också flera krogar med stora uteserveringar mot vattnet, varav Kingsleys Steak and Crabhouse, Otto och Manta är de bästa. Här är det både eftermiddags- och kvällssol, så det är ett perfekt ställe att sitta på och spana ut över den nya marinan. Den gamla timmerbyggnaden inrymmer även ett nytt hotell, Blue Sydney, som har stadens bästa bar, Water Bar. En ny marina har byggts precis utanför restaurangerna och Russell Crowe har köpt en av lägenheterna som byggdes i samband med renoveringen, ett ”litet” Penthouse för 14 millioner dollar, men då ingår förstås pool på taket. Ett annat minne från svunna tider, och som står precis utanför hotellet Blue Sydney, är Sydneys enda korvkiosk, Harrys Café de Wheels. Den har funnits här i olika skepnader sedan 1938 och kiosken är tapetserad med bilder på kändisar som har ätit där genom åren.

Vi fortsätter längs strandpromenaden och passerar utomhuspoolen Andrew ”Boy” Charlton Pool. Var och varannan australiensare badar i dessa utomhusbad och angående Andrew ”Boy” Charlton Pool, så skrev Björn Nordström på DN följande i en av sina artiklar:

”Utomhusbassängen Andrew "Boy" Charlton Pool i stadsdelen Woolloomooloo var för några år sedan rejält sliten, men kommunen utlyste en arkitekttävling och efter ombyggnaden är den en anslående syn med räta linjer i glas, stål och trä. Den mest minnesvärda händelsen i bassängens historia inträffade 1924 då den 16-årige skolgrabben Andrew Charlton besegrade den dåvarande svenske simkungen Arne Borg. Svenske Borg rodde därefter Charlton i en liten båt i bassängen inför 10.000 åskådare och ropade "Boy is king". Enligt legenden var det i denna pool som frisimmet, "Australian crawl", uppstod.”

Vi passerar Mrs Macquaries Point och när man kommer fram till Sydney Opera House så finns det flera bra restauranger i området. En av de allra bästa är operahusets egen restaurang Guillaume at Bennelong. En bra bar med suverän utsikt över hamnen är operahuset egen bar, Opera Bar. En annan trevlig  uteservering precis vid vattnet är Sydney Cove Oyster Bar och ligger det inget stort kryssningsfartyg inne på andra sidan hamnen så är även uteserveringen på Wildfire riktigt bra. Wildfire utsågs i år till Sydneys bästa vinbar.

Ovanpå Wildfire ligger en av Australiens bästa restauranger år efter år, Quay. Man har nu också en uteservering bredvid Wildfire. Om inga kryssningsfartyg ligger inne i hamnen och man bokar ett bord i ”fören”, så ser man både Sydney Harbour Bridge och Sydney Opera House medan man äter. Det är fantastiskt effektfullt på kvällen då båda är upplysta.

I The Rocks ligger Wine Odyssey som öppnade 2008. Här har man installerat det datoriserade italienska systemet som fungerar så att man fyller ett kort (som ett kreditkort) med pengar. Sen stoppar man in kortet vid det vinet man vill prova och då kan man välja hur många centiliter man vill fylla glaset med. Baren är mycket populär och man har även flera undervisningsrum, en liten restaurang och en vinbutik.

Om man fortsätter promenera under Sydney Harbour Bridge till Dawes Point så har man där, liksom i Finger Wharf/Woolloomooloo Wharf, renoverat de gamla timmerbyggnaderna i hamnen. Så även här är det nu lägenheter, restauranger och små butiker med suverän utsikt över vattnet och hela området har levt upp. Fortsätter man längs det idag tråkiga Millers Point, så är planerna att även detta hamnområde ska bebyggas med lägenheter.

Går man vidare söderut så kommer man till Darling Harbour. Även här är det massor med restauranger och uteserveringar längs kajen och här finns massor att göra, bland annat så ligger Sydney Aquarium här. Vill man inte promenera hit så kan man ta en av Sydneys färjor.

Vi fortsätter till The Strand Arcade som öppnade 1892 och ligger mellan George Street och Pitt Street. På andra våningen i denna fantastiska byggnad ligger Pendolino som utsågs till bästa nya restaurang 2008. Här finns också en riktigt bra vinbar.

Sydney Tower är också väl värt ett besök – utsikten är suverän och man ser verkligen hur stort och utspritt Sydney är. Man kan välja på att bara åka upp till Sydney Tower Observation Deck. Där finns ett litet café som även serverar öl och vin. Man åka upp och göra en Skywalk eller så äter man lunch eller middag högst upp i den roterande Sydney Tower Restaurant.

Innan vi åker hem så anordnar man en gratis tredagsfestival, Sydney Festival 2010, med flera olika scener och artister runt om i staden. Största scenen ligger i parken The Domain som är en del av Royal Botanic Garden. Festivalen invigs med en konsert av Al Green som är i Australien för första gången på alla år. Vi ser honom tillsammans med ca 100 000 andra och det är lite skillnad mot när vi såg honom hemma på Berns med kanske 1000 andra förra året.

Vi skrev även en hel del om Sydney och övriga vindistrikt under förra årets resa och mer om den resan kan du läsa här.

Inledning - Australien på egen hand - Resa 3
Pourt Douglas
Cairns
Rockhampton
Noosa
Sunshine Coast Hinterland - vindistrikt
Brisbane

Granite Belt - vindistrikt
Byron Bay
Hunter Valley
Blue Mountains
Sydney - Paddington & Woollahra
Sydney - Potts Point & Kings Cross
 

© Copyright 2010
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB