VinNytt.se

Rippon Vineyard & Winery


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN
Vingårdar & Resor

VinNytts VINRESOR
  Australien
- Resa 1
  Australien
- Resa 2
  Australien - Resa 3
  Hawaii & Sonoma
  Italien
  Sydafrika - Resa 1
  Sydafrika - Resa 2
  Sydafrika - Resa 3
  Sydafrika - Resa 4
  Mauritius
  Nya Zeeland
  Japan
  USA
  Sydamerika
  Påskön
  Portugal
  Danmark
  Kanada & USA

VINGÅRDAR
EUROPA
Bulgarien
  FRANKRIKE
 
Bordeaux - Del 1
  Bordeaux - Del 2
  Bourgogne
  Övriga Frankrike
England
Grekland
Italien
Portugal
Spanien
Sverige
Tyskland
Ungern
Österrike
NORDAMERIKA
Kanada
  USA
  Napa Valley
  Sonoma
  Övriga Kalifornien
  Västkusten övriga
  USA övriga
ÖVRIGA LÄNDER
Argentina
Australien
Chile
Israel
Kuba
Libanon
Nya Zeeland
Sydafrika
Uruguay
Övriga länder 

 

 

 

 

 

 

 

VinNytts förslag på vinresa till Australien på egen hand - Resa 3
Granite Belt - vindistrikt
Granite Belt

Söder om Brisbane ligger vindistriktet Granite Belt och ”städerna” Stanthorpe och Ballandean. Det är mellan dessa båda ”städer” som de flesta vingårdar ligger. Annars förknippar man ju Queensland främst med stränder, sol och värme, men här ca 3 timmar upp i bergen från Brisbane har man fyra årstider. Granite Belt är ett av få nya vindistrikt som ännu inte har exploaterats och här är väldigt laid back och mycket trevligt. Dock så har vingården Sirromet Wines ägare Terry Morris satsat stort i Granite Belt. Han har köpt upp mycket mark, men har inget provningsrum i Granite Belt utan har istället sin anläggning, som även inkluderar en stor restaurang, närmare Brisbane för att fånga upp miljonpubliken där. Vinerna truckas från Granite Belt de två timmarna till anläggningen som ligger på väg ut mot kusten ca 4,5 mil sydost om Brisbane.


Vi tar in på Azjure som ligger i Ballandean och här har man kängurur utanför huset varje dag. Vi såg vi också den mest fantastiska stjärnhimmel vi sett någon gång. Ballandean är inte stort och det tar högst någon minut att köra förbi ”staden”. Dock finns här några riktigt trevliga boenden och två bra restauranger, Shiraz och The Vineyard Café med flera av de lokala vinerna på vinlistan.

Det tar ca 20 minuter att köra upp till det något större Stanthorpe och här finns ett par bra restauranger som italienska Annas. På Annas är det nästan aldrig någon som orkar äta upp den mycket goda maten för portionerna är gigantiska. I Stanthorpe finns även vindistriktets enda vinbar och den ligger i The Commercial Hotel.

Vindistriktet grundades av italienska immigranter varför man förutom de vanliga druvsorterna kan hitta många italienska druvor. För den som vill prova viner producerade av druvor som inte är så vanliga i Australien så har man i Granite Belt startat något som heter Strange Bird Wines, med en karta som visar vilka vingårdar som ingår och som har alternativa druvor till de vanligaste som Chardonnay, Shiraz och Cabernet.

Vinvägskyltar i Granite BeltFrån vårt boende på Azjure är det gångavstånd till några av de bästa och äldsta vingårdarna. Här ligger bland annat Ballandean Estate Wines, som grundades 1932 och är Queenslands äldsta familjedrivna vingård och man öppnade sitt Tasting Room redan 1970. Granne är Tobin Wines och på kort avstånd med bil ligger Pyramids Road Wines och Symphony Hill Wines vars grundare, den sympatiske Ewen MacPherson, 1996 bestämde sig för att utan någon som helst kunskap om vin göra ett världsklassvin inom ett par år. Han är på god väg då hans 2003 Reserve Shiraz vann pris för bästa röda vin i The Sydney Royal Wine Show 2005.

På båda sidor längs vägen upp mot och något norr Stanthorpe ligger ett flertal vingårdar, i första hand på den vänstra sidan. Här hittar man Summit Estate där vinmakerskan är från Spanien och här odlar man mycket riktigt Tempranillo också. Närliggande Boireann Wines Shiraz utsågs för några år sedan till ett av Australiens bästa viner av James Halliday’s Australian Wine Companion, så potentialen finns där. Två andra bra vingårdar i området är Ravens Croft Wines och Robert Channon Wines som ligger vackert med utsikt över en liten sjö och här finns även en liten restaurang.

För bästa utsikten över vindalen så ska man åka till Felsberg Winery & Café, men åk bara för utsikten – glöm vinerna. Ett intressantare besök kan man göra på Queensland College of Wine Tourism där man har både vinprovning och en restaurang.

Inledning - Australien på egen hand - Resa 3
Pourt Douglas
Cairns
Rockhampton
Noosa
Sunshine Coast Hinterland - vindistrikt
Brisbane

Granite Belt - vindistrikt
Byron Bay
Hunter Valley
Blue Mountains
Sydney - Paddington & Woollahra
Sydney - Potts Point & Kings Cross
 

© Copyright 2010
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB