VinNytt.se

Rippon Vineyard & Winery


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN
Vingårdar & Resor

VinNytts VINRESOR
  Australien
- Resa 1
  Australien
- Resa 2
  Australien - Resa 3
  Hawaii & Sonoma
  Italien
  Sydafrika - Resa 1
  Sydafrika - Resa 2
  Sydafrika - Resa 3
  Sydafrika - Resa 4
  Mauritius
  Nya Zeeland
  Japan
  USA
  Sydamerika
  Påskön
  Portugal
  Danmark
  Kanada & USA

VINGÅRDAR
EUROPA
Bulgarien
  FRANKRIKE
 
Bordeaux - Del 1
  Bordeaux - Del 2
  Bourgogne
  Övriga Frankrike
England
Grekland
Italien
Portugal
Spanien
Sverige
Tyskland
Ungern
Österrike
NORDAMERIKA
Kanada
  USA
  Napa Valley
  Sonoma
  Övriga Kalifornien
  Västkusten övriga
  USA övriga
ÖVRIGA LÄNDER
Argentina
Australien
Chile
Israel
Kuba
Libanon
Nya Zeeland
Sydafrika
Uruguay
Övriga länder 

 

 

 

 

 

 

 

VinNytts förslag på vinresa till Australien på egen hand - Resa 3
Port Douglas
Flyget från Sydney tar ca 3 timmar och när vi kommer fram till Cairns hyr vi en bil och kör direkt upp till Port Douglas, det tar ca 1 timme. På vägen passerar vi Palm Cove som är ett litet samhälle vid havet mittemellan Cairns och Port Douglas. Här ligger en av norra Queenslands bästa krogar Nu Nu. Vi tycker dock att Palm Cove, trots att det är väldigt vackert, är lite för instängt för vår del och vinutbudet är begränsat här. Fördelen här att man kan få havsutsikt från några av boendena, vilket inte går i Port Douglas även om man bor vid beachen, då det är träd som skymmer utsikten mot stranden och havet var man än bor.

Port Douglas är en liten behaglig stad. Vi tar först in några dagar på Martinique on Macrossan och sen flyttar vi till grannen Reflections of Port Douglas. Båda ligger på huvudgatan och nära den mycket långa stranden, Four Mile Beach. I andra ändan av huvudgatan, ca 10 minuters promenad längs många bra krogar och flera vinbutiker, ligger hamnen vid flodmynningen, Dickson’s Inlet, där båtarna ut till Stora Barriärrevet avgår. Vill man bo som Clintons och Guns & Roses bor man här http://www.sheratonmirage.com.au/. Mer om boenden i Port Douglas finns här.

Angående badande så måste man dock tänka på att det längs hela kusten nästan ända ner till Brisbane tyvärr inte är badvänligt på grund av att det är "Stinger Season", livsfarliga maneter under perioden, ca oktober/november - maj. Under denna period är det inte heller lika mycket turister som under övrig tid av året, då australiensarna själva åker hit under deras egen vinter juli – september och då är det överfullt överallt!

Four Mile Beach, har liksom andra stränder i Queensland där det kan finnas maneter, en väldigt liten del av stranden som är nätad. Genom dessa nät kommer inte den vanligaste farliga maneten Box Jellyfish igenom, men på senare år har en ny sorts väldigt små livsfarliga maneter dykt upp – Irukandjis - och de kan ta sig igenom näten. Man vet ännu inte så mycket om dessa Irukandjis, men mycket forskning pågår eftersom det hotar turismen. Ute vid Stora Barriärrevet och på öarna ute på revet finns oftast inga maneter, men frågan är om man vågar lita på det under manetsäsongen. De flesta bolag som arrangerar resor ut till revet rekommenderar att man ska ha en Stinger Suite, en heltäckande våtdräkt, på sig under manetsäsongen.

Det finns många arrangörer av resor att välja på, stora som små både i Cairns och Port Douglas. Fördelen med Port Douglas är att man är så nära den norra delen av revet och att man därför kommer långt ut på kort tid om man bara vill göra en dagsutflykt. Två av de största arrangörerna i Port Douglas är Quicksilver Cruises och Great Adventures, men det finns arrangörer överallt. Så här i efterhand så skulle vi ha valt någon av de mindre arrangörerna, då det trots att det inte är högsäsong är ganska fullt på båtarna, vilket innebär 350-400 passagerare. De större arrangörerna har egna pontoner på det mycket fina Agincourt Ribbon Reef och man får ca 4 timmar ute på revet.

Utbudet av utflykter är stort i Port Douglas. Vi valde att köra upp ca en timme norrut till Daintree och göra en krokodilutflykt på Daintree River. Vi var ensamma på den lilla eldrivna båten Solar Whisper och gled ljudlöst fram över floden och såg mycket riktigt ett par stora saltvattenskrokodiler. Båtens ägare och guide, David, hade varit involverad i en ”incident” en vecka innan vi var där. Då hade han och en turistgrupp råkat komma för nära två stora krokodiler, fem meter långe Fat Albert och 4 meter långe Scarface, som fightades om sitt revir. Fat Albert är ca 50 år och väger 700 kg och hade kommit loss från Scarface och dök under vattenytan. David backade då båten, men Fat Albert gick plötsligt till attack och hoppade upp ur vattnet mot båten och gjorde ett stort bett uppe på båtens reling 1 meter över vattenytan. Ingen kom till skada, men turisterna blev chockade och David berättade att det inte var första gången som krokodiler hade anfallit båtar i Daintree. Som tur var berättade han detta för oss och visade en tidningsartikel när turen var slut. Vill man se krokodiler, men hålla sig kvar i Port Douglas så anordnar Lady Douglas River Cruises turer längs Dickson’s Inlet.

Vi kör även till Daintree Discovery Center och på vägen dit passerar man ett par vingårdar som gör fruktviner bland annat Shannonvale Tropical Fruit Winery i Mossman. Kul att prova, men inte riktigt i vår smak.

För att vara en så liten stad så finns det väldigt många restauranger och små snabbmatställen att välja på i Port Douglas. De bästa vinlistorna och maten finns på Zinc,  Bistro 3 som har en svensk restaurangchef, Harison’s, 2 Fish, Salsa Port Douglas, Finz och Nautilus som funnits i mer än 50 år! Bale Restaurant ca 10 minuter med bil söder om Port Douglas är en av två restauranger med 1 stjärna i norra Queensland. Den andra är Nu Nu i Palm Cove. Fisken Barramundi med olika tillbehör och en Pinot Noir, helst från Tasmanien, visade sig vara en utsökt kombination som vi provade flera gånger i olika varianter.

Det finns flera bra vinbutiker längs huvudgatan. Den bästa tycker vi är Village Cellars Bottleshop som ligger i det lilla affärscentrat på huvudgatan. Där man kan hitta riktigt bra viner från hela Australien trots att man är långt från vindistrikten.

Inledning - Australien på egen hand - Resa 3
Pourt Douglas
Cairns
Rockhampton
Noosa
Sunshine Coast Hinterland - vindistrikt
Brisbane

Granite Belt - vindistrikt
Byron Bay
Hunter Valley
Blue Mountains
Sydney - Paddington & Woollahra
Sydney - Potts Point & Kings Cross
 

© Copyright 2010
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB