VinNytt.se

Rippon Vineyard & Winery


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN
Vingårdar & Resor

VinNytts VINRESOR
  Australien
- Resa 1
  Australien
- Resa 2
  Australien - Resa 3
  Hawaii & Sonoma
  Italien
  Sydafrika - Resa 1
  Sydafrika - Resa 2
  Sydafrika - Resa 3
  Sydafrika - Resa 4
  Mauritius
  Nya Zeeland
  Japan
  USA
  Sydamerika
  Påskön
  Portugal
  Danmark
  Kanada & USA

VINGÅRDAR
EUROPA
Bulgarien
  FRANKRIKE
 
Bordeaux - Del 1
  Bordeaux - Del 2
  Bourgogne
  Övriga Frankrike
England
Grekland
Italien
Portugal
Spanien
Sverige
Tyskland
Ungern
Österrike
NORDAMERIKA
Kanada
  USA
  Napa Valley
  Sonoma
  Övriga Kalifornien
  Västkusten övriga
  USA övriga
ÖVRIGA LÄNDER
Argentina
Australien
Chile
Israel
Kuba
Libanon
Nya Zeeland
Sydafrika
Uruguay
Övriga länder 

 

 

 

 

 

 

 

VinNytts förslag på vinresa till Australien på egen hand - Resa 3
Hunter Valley
Från Byron Bay kör vi ner till vindistriktet i Hunter Valley som ligger ca 2 timmar norr om Sydney. Om Hunter Valley har vi skrivit ytterligare en del på förra årets resa.

Det tar cirka åtta timmar att köra de 75 milen från Byron Bay till Hunter Valley. Australiensarna håller verkligen på alla hastighetsregler och beter sig schysst och bra på vägarna. Främsta orsaken till det är nog den massiva kameraövervakningen och de otroligt dyra fortkörningsböterna. När vi närmar oss Hunter Valley kör vi New England Highway västerut tills vi kommer fram till Hermitage Road där vi svänger av in till vindalen.

Denna gång tar vi in på Tuscany Wine Estate som ligger i den norra delen av Lower Hunter Valley där de flesta vingårdarna är belägna. Här finns en bra restaurang, The Mill, och man har även en bra som heter Brokenback BBQ & Tapas Bar och som är välbesökt vissa kvällar. Vägg i vägg ligger Binnorie Dairy som en av få ostproducenter i dalen, en annan är Hunter Valley Cheese Company.

Rakt över vägen från Tuscany Wine Estate ligger Hunter Resort och där kan man hitta det mesta och bland annat ligger här Hunter Valley Wine School som tar en på en tur genom vinets värld. Fortsätter man en bit västerut via Broke Road, så kommer man till en vinproducent med både bra viner och bra restaurang, Margan.

Tempus Two, som är en av många vingårdar som storsatsar på turismen ligger ostbutiken Hunter Valley Smelly Cheese Shop och här finns även, Oishii, en kombinerad thailändsk/japansk restaurang. Liksom på många vingårdar arrangerar man utomhuskonserter och för en tid sen gästade Eric Clapton.

Small Winemakers Centre

Inte långt från Tempus Two ligger Small Winemakers Centre som fungerar som ett Tasting Room för ett antal mycket bra mindre producenter. En av dessa är Andrew Thomas som utsågs till årets vinmakare i Hunter Valley 2008. Han driver Thomas Wines och gör en suverän Shiraz, 2007 Individual Vineyard Kiss Shiraz och en lika suverän Semillon, 2009 Individual Vineyard Braemore Semillon.


Nästan runt hörnet ligger Pepper Tree Wines och här utsågs Jim Chatto till årets vinmakare i Hunter Valley 2009. Här gör man viner på druvor från Hunter Valley, men hämtar också druvor från vindistriktet Wrattonbully som ligger vid Limestone Coast mellan Adelaide och Melbourne. Till exempel så hämtar druvorna till de bästa Cabernetvinerna, Grand Reserve, från Wrattonbully.

Lite längre är det till vingården Bimbadgen Estate och dess restaurang Esca. Bimbadgen Estate har vid ett flertal tillfällen blivit utsett till Australiens bästa vingård för turism. Man har ett bra Tasting Room och restaurangen är i toppklass, där man inte bara hittar den egna gårdens viner. Eftersom de har en 2005 Lakes Folly Chardonnay i vinlistan så blev vi bara tvungna att prova den!

Bimbadgen Estate arrangeras, liksom på Tempus Two och på några vingårdar till, konserter i gräset framför vinodlingarna. På Bimbadgen Estate har man i flera år arrangerat A Day On The Green som är ett stort arrangemang oftast med en eller flera världsartister som turnerar runt i Australien och spelar bland på ett par av de bästa vingårdarna. Man har under 10 år även arrangerat en bluesfestival, Bimbadgen Blues.

Inledning - Australien på egen hand - Resa 3
Pourt Douglas
Cairns
Rockhampton
Noosa
Sunshine Coast Hinterland - vindistrikt
Brisbane

Granite Belt - vindistrikt
Byron Bay
Hunter Valley
Blue Mountains
Sydney - Paddington & Woollahra
Sydney - Potts Point & Kings Cross
 

© Copyright 2010
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB