VinNytt.se

Rippon Vineyard & Winery


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN
Vingårdar & Resor

VinNytts VINRESOR
  Australien
- Resa 1
  Australien
- Resa 2
  Australien - Resa 3
  Hawaii & Sonoma
  Italien
  Sydafrika - Resa 1
  Sydafrika - Resa 2
  Sydafrika - Resa 3
  Sydafrika - Resa 4
  Mauritius
  Nya Zeeland
  Japan
  USA
  Sydamerika
  Påskön
  Portugal
  Danmark
  Kanada & USA

VINGÅRDAR
EUROPA
Bulgarien
  FRANKRIKE
 
Bordeaux - Del 1
  Bordeaux - Del 2
  Bourgogne
  Övriga Frankrike
England
Grekland
Italien
Portugal
Spanien
Sverige
Tyskland
Ungern
Österrike
NORDAMERIKA
Kanada
  USA
  Napa Valley
  Sonoma
  Övriga Kalifornien
  Västkusten övriga
  USA övriga
ÖVRIGA LÄNDER
Argentina
Australien
Chile
Israel
Kuba
Libanon
Nya Zeeland
Sydafrika
Uruguay
Övriga länder 

 

 

 

 

 

 

 

VinNytts förslag på vinresa till Australien på egen hand - Resa 3
Noosa
Att köra från Rockhampton till kuststaden Noosa tar ca 7 timmar. På vägen passerar vi Bundaberg Rum som är Australiens största romtillverkare. När vi närmar oss Noosa så är luften disig och det luktar rökt. Det blir ganska dimmigt och lite obehagligt, men då det fortfarande är bilar som kör i båda riktningarna fortsätter vi och när vi närmar oss kusten och Noosa, så klarnar det upp. Det visar sig senare att det pågår en större skogsbrand på andra sidan bukten sett från Noosa.

Innan vi kom fram till Noosa stannade vi till vid turistinformationen i lilla Tewantin som ligger en bit in från kusten längs Noosa River. Richard Branson köpte 2003 en av de små öarna i Noosa River, Makepeace Island, och bygger nu en resort för sin personal i Virgin.

Det finns flera saker som är speciella med Noosa. Staden har ca 35 000 bofasta, men framförallt över jul och nyår så kommer det massor med turister och många har också sommarhus här och det finns också väldigt många turistboende av olika slag. Hela den del av staden som ligger vid Noosa River omgärdas av en massa smala kanaler och småöar, lite Florida och Venedig på en gång. De flesta hus har en egen brygga i Noosa River och man kan färdas upp och ned längs den lugna och smala floden och då får man samsas med små färjor, vindsurfare, kanotister, seglare, husbåtar, Jet-Ski åkare och andra flytetyg. Många hyr båt på semestern och många väljer att paddla stående på en surfbräda. Åker man ut till havet via The Spit, öppningen där floden och havet möts, kan det blåsa ordentligt och vara rätt hög sjögång och här håller kite- och vindsurfarna till.

En annan sak som skiljer Noosa från alla andra turistorter i Queensland är att man redan på 1980-talet stoppade bebyggelse högre än 3 våningar, så här finns inga höga stora hotell, så när som på 3 stycken som är 5-7 våningar varav det ena är Sheraton Noosa. Vi tycker inte det är så störande, men det skulle inte ha fått uppföras idag. Likadant är det med vårt boende, No1 Hastings Street, som har Noosas överlägset bästa utsikt, då man ser ut både över havet och hela Noosa, över Noosa River och kanalerna till Mt. Cooroy. Ett annat mycket bra boende på Hastings Street är Hastings Park Noosa.

No1 Hastings Street har 7 våningar, men då det ligger insprängt i sandstensberget som en suterrängbyggnad så klassade man det som ett tvåvåningshus när det byggdes för 20 år sedan. Vi bodde både på plan 5 och plan 6 och det var fantastisk utsikt från båda planen. Bland annat så såg vi ytterligare en brand som startade nära den ö i Noosa River som Richard Branson köpt. Branden varade under ett par dagar och vinden låg så att man till och med hade problem med röklukten i vissa delar av Brisbane, 1,5 timmar söderut. En kväll så drog det mest fantastiska åskväder vi sett in över Noosa och det varade i flera timmar. Vi har aldrig sett så många blixtar förut och det såg ut som om det slog ned överallt borta i bergen och så till slut kom regnet eller skyfallet kanske man ska kalla det.

Noosa Main Beach


No1 Hastings Street ligger vid Noosa Main Beach som är en av de mest badvänliga stränderna i hela Queensland i och med att den vetter mot norr och därmed inte har lika stora vågor som på andra ställen. Längs stranden finns en strandpromenad med massor med boende och restauranger.


Här ligger också huvudgatan Hastings Street som inte är speciellt lång, men det är här allt händer. Följer man Hastings Street norrut så kommer man till The Spit där Noosa River löper ut i havet. Här finns också en park som omgärdas av alla kanaler och det finns några riktigt vackra utsikts- och badplatser. Man kan bada även i floden och det är något varmare än i havet.

Går man istället Hastings Street österut övergår den till Park Road som går längs den lilla lugna stranden i Little Cove och leder fram till Noosa National Park. Parken har funnits i över 60 år och genom åren har det varit många som velat exploatera marken och bygga hotell, men alla planer har stoppats och det är alla glada över idag.

Koala i NoosaI hela parken finns det totalt ca 10 koalor, inte många. Vi lyckades se en av dem första dagen vi vandrade i parken. Det fick oss att tro att man skulle se koalor varje dag, men så lätt är det inte att hitta dem. Dagen därpå såg vi en orm och några dagar senare så var det en turist som blev biten av en orm som gömt sig under strandpromenaden nere vid Noosa Main Beach.

Det finns flera vandringsleder i parken och den som följer kusten via The Boiling Pot, Tea Tree Bay, Dolphin Point och bort runt den ostligaste udden till Hells Gates, där det blåser ordentligt, är den mest populära. Det är smalt och brant på många ställen, men anpassat så att även rullstolar kan komma ganska långt innan man måste vända tillbaka. Surfarna håller mest till vid del lilla stranden på Tea Tree Bay. Väl framme vid Hells Gate kan man fortsätta promenaden längs den långa nakenstranden vid Alexandria Bay för att komma fram till Sunshine Beach, dit många flyttar nu. Sunshine Beach är bohemiskt och inte lika dyrt som Noosa ännu. Här finns en del trevliga hak som Fratellinis, Moushka och Marble Bar.

Vi tog bilen från Hastings Street till Sunshine Beach och det tar ca 20 minuter. Man åker via Noosa Junction som är ett stort shopping center och här ligger Noosas överlägset bästa fiskaffär, Noosa Junction Seafood Market. Den som kommer hit måste bland annat köpa några av världens finaste räkor, Mooloolaba Prawn. En räka som är större, rikare i smak och har mer färg än andra räkor och som är fantastiskt. Några grillade räkor med vitlöksmör, lite papayasallad och ris gifter sig perfekt med en Sauvignon Blanc från Tasmanien. I Noosa Junction finns också restauranger och några vinbutiker, men ingen som man blir lyrisk över.

Vill man promenera tar det ungefär 15 minuter att gå från Hastings Street uppför en mycket brant backe till Noosa Junction. Uppe på toppen passerar man Viewland Drive som leder fram till Noosas bästa utsiktsplats, Noosa Lookout, som ligger inne i Noosa National Park och som verkligen har en fantastisk utsikt!

Noosa har ytterligare två shoppingcenters. Det ena, Noosaville, ligger på ca 25 minuters promenadväg från Hastings Street. Här finns inga restauranger, men Noosas bästa vinbutik som tillhör den stora kedjan Dan Murphy’s ligger här. Man har en hel del riktigt exklusiva australiensiska viner som är svåra att hitta.

En trevlig promenadväg går från Hastings Street längs Noosa Rivers strandpromenad. Det tar ungefär 45 minuter att gå från Hastings Street via Noosa Sound och till Noosa Yacht & Rowing Club där man har live band på helgerna. Strandpromenaden här är betydligt längre och vattnet är mycket lugnare i Noosa River än i havet vid Noosa Main Beach. Det går att bada långs hela vägen och det finns massor med restauranger och ställen som hyr ut båtar. Det finns också utomhusgrillar längs hela strandpromenaden och speciellt på söndagar är det fullt med folk.

Om man inte vill promenera hela vägen, så kan man ta Noosa Ferry som utgår från Sheraton Noosa som ligger vid slutet av Hastings Street. Färjan gör ett stort antal turer varje dag i båda riktningarna och flera stopp längs Noosa River. Man lägger bland annat till vid Quamby Place och här ligger Rickys och Wasabi som är två av Noosas bättre restauranger. Här ligger också boenden som Culgoa Point Beach Resort, Las Rias och Noosa Harbour Resort där man kan se solnedgången. Andra boenden är Skippers Cove.

Nästa stopp är Noosaville och här ligger ytterligare ett flertal bra restauranger varav Gustos och River House är de bästa. Åker man vidare till färjan så kommer man fram till Noosa Yacht & Rowing Club och precis intill, mycket idylliskt vid en kanal ligger Noosa Waterfront Restaurant and Bar. Fortsätter man ett stopp till så kommer till ändhållplatsen vid Noosas Marina som ligger precis vid den lilla staden Tewantin. Här finns ett flertal butiker och restauranger att välja bland och vi provar den lilla vinbaren Harbour Winebar som har en del lokala viner från Queensland. Väljer man istället att promenera från Noosa Yacht & Rowing Club så tar det ca 30 minuter att gå till Tewantin, men man kan inte gå hela vägen längs floden.

Vi tar Noosa Ferry tillbaka till ändhållplatsen vid Hastings Street och i samma hus som Sheraton Noosa ligger Noosas näst bästa vinbutik, Noosa Wine Cellar. Maree som jobbar i butiken driver även sajten Wine And Food Gossip. Hastings Street är inte lång, ett par hundra meter, men är kantad av allehanda butiker, låga trevåningshotell och massor med barer och restauranger, vissa med utsikt över havet. Hastings Street är ansett som ett restaurangmekka och några av Australiens bästa kockar är här under högsäsongen.

Noosas två bästa restauranger ligger i södra änden av Hastings Street, Berardo’s Restaurant & Bar och Sails. Berardo’s huvudrestaurang har ingen utsikt över havet, men man har en mindre bistro på strandpromenaden, Berardo’s Bistro On The Beach. Precis intill ligger Bistro C som alltid är välbesökt. Sails är mer avslappnat än Berardo’s huvudrestaurang och ligger precis vid stranden och inrymmer i bottenplanet även det som anses vara Queenslands bästa vinbar, Rumba Wine Bar. Man har ca 600 viner från hela världen i vinlistan som även går att beställa i restaurangen. Sails är ofta abonnerat för bröllop etc, så det kan vara idé att boka bord i god tid. Nyrenoverade Noosa Heads Surf Life Saving Club ligger intill Sails och som alla livräddningsklubbar i Australien, så har man den bästa utsikten över havet och stranden. Live band på helgerna och massor med öl och lite enklare mat. Stället där många laddar upp för kvällen är ett av de få ställen där man ser solnedgången. Det heter Laguna Jacks Cellar & Bar och är en liten öppen bar en trappa upp precis där Hastings Street börjar och här säljer man mycket av den lokala ölen Laguna Bay. Laguna Jacks inrymmer även ett ”systembolag”, men dom är ganska dyra på vinerna jämfört med andra butiker.

Det finns en del vingårdar att besöka i Queenslands största vindistrikt South Burnett och en vingårdskarta hittar du här. South Burnett ligger ca 2-3 timmar väster om Noosa. En vingård där man både kan bo och äta lunch är Dusty Hill Wines som har utsikt över sjön, Lake Barambah.

Andra utflykter är Eumundi Markets som har öppet varje onsdag och lördag och många väljer även att ha Noosa som utgångspunkt för utflykter till Fraser Island.

Inledning - Australien på egen hand - Resa 3
Pourt Douglas
Cairns
Rockhampton
Noosa
Sunshine Coast Hinterland - vindistrikt
Brisbane

Granite Belt - vindistrikt
Byron Bay
Hunter Valley
Blue Mountains
Sydney - Paddington & Woollahra
Sydney - Potts Point & Kings Cross
 

© Copyright 2010
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB