VinNytt.se

Rippon Vineyard & Winery


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN
Vingårdar & Resor

VinNytts VINRESOR
  Australien
- Resa 1
  Australien
- Resa 2
  Australien - Resa 3
  Hawaii & Sonoma
  Italien
  Sydafrika - Resa 1
  Sydafrika - Resa 2
  Sydafrika - Resa 3
  Sydafrika - Resa 4
  Mauritius
  Nya Zeeland
  Japan
  USA
  Sydamerika
  Påskön
  Portugal
  Danmark
  Kanada & USA

VINGÅRDAR
EUROPA
Bulgarien
  FRANKRIKE
 
Bordeaux - Del 1
  Bordeaux - Del 2
  Bourgogne
  Övriga Frankrike
England
Grekland
Italien
Portugal
Spanien
Sverige
Tyskland
Ungern
Österrike
NORDAMERIKA
Kanada
  USA
  Napa Valley
  Sonoma
  Övriga Kalifornien
  Västkusten övriga
  USA övriga
ÖVRIGA LÄNDER
Argentina
Australien
Chile
Israel
Kuba
Libanon
Nya Zeeland
Sydafrika
Uruguay
Övriga länder 

 

 

 

 

 

 

 

VinNytts förslag på vinresa till Australien på egen hand - Resa 3
Blue Mountains
Vi hade tänkt köra den vackra vägen via Broke,  Yengo National Park, Parr State Conservation Area ner till de blå bergen utanför staden Katoomba i Blue Mountains, men på grund av den stora brandfaran och varningarna på ABC:s lokala radiokanaler tog vi motorvägen istället.

Landskapet i Blue Mountains påminner lite om Grand Canyon i USA. En översiktskarta över Blue Mountains hittar du här. Den största staden Katoomba ligger cirka 1,5 timme med bil väster om Sydney. Man kan även ta tåget från Sydney, det tar cirka 2 timmar.

Vi tar in på Echoes Boutique Hotel som ligger på första parkett mot dalen och har fantastisk utsikt över bergen. Här finns även en bra restaurang, Echos Restaurant med en liten uteservering med utsikt över bergen och den magnifika solnedgången.

Three SistersEchoes Boutique Hotel ligger bara ett par minuters gångväg från Three Sisters som är tre spetsiga bergsformationer på 922, 918 och 906 meter. De är upplysta på natten och legenden säger att det är tre systrar som förvandlades till sten. Three Sisters ligger vid Echo Point och här finns också ett par restauranger samt en Turistinformation. I Echo Point kan man gå de över ettusen stegen nedför trapporna Giant Stairway till botten på Jamison Valley. Går man denna väg så kommer man fram till nedre stationen för Scenic Railway som är en del av Scenic World Blue Mountains.

Vi tar inte trapporna då Echoes Boutique Hotel bara ligger ett par minuter från linbanan, Scenic Skyway, som är en färd 270 meters höjd och tar oss 720 meter från ena sidan dalen till utgångspunkten för Scenic World Blue Mountains. I en del av linbanekabinens botten finns det ett glasgolv där man ser 270 meter rakt ner i dalen. Linbanan fick en ny korg 2004 som tar 84 passagerare

Scenic World Blue Mountains är olika turer som man kan göra i dalgången och en animerad karta över aktiviteterna finns här.

Scenic Railway ska vara världens brantaste järnväg och har en lutning på 52 grader. Den leder ner till Scenic Walkway som är en 2,8 km lång gångväg på botten av dalen genom gammal regnskog. Vi tar linbanan Scenic Cableway upp från dalgången till Scenic World Blue Mountains. Här finns en restaurang med en liten uteservering. Vi tar ett glas bubbel i väntan på att Scenic Skyway ska ta oss tillbaka de 720 meterna över dalgången till Echoes Boutique Hotel.

Blue Mountains är inte känt för sina vingårdar och det finns inte många gårdar här, men Bob och Barbara Tyrrell på Dry Ridge producerar Shiraz, Riesling och en rosé på Cabernet Sauvignon. Vingården ligger i Megalong Valley och det tar 20-30 minuter att köra ner i dalen från hotellet. Det finns ytterligare en vingård som tar emot besökare och det är Casey’s Vineyard, men det tar cirka 1,5 timmar att köra dit från hotellet.

Ett annat bra boende som ligger i närheten av Echoes Boutique Hotel, Three Sisters och Scenic Skyway är Lilianfels Blue Mountains Resort & Spa. Här finns även en bra restaurang som heter Darleys och den har en riktigt bra vinlista som bland annat innehåller en hel del lokala viner från distrikten Mudgee och Orange. Andra restauranger med bra utsikt är Blue View som ligger nära Echoes Boutique Hotel och Solitary Restaurant & Kiosk som ligger 5 minuter med bil från hotellet.

Når vi kör vidare mot Sydney så passerar vi den lilla konstnärsstaden Leura som också är värd ett stopp.

Inledning - Australien på egen hand - Resa 3
Pourt Douglas
Cairns
Rockhampton
Noosa
Sunshine Coast Hinterland - vindistrikt
Brisbane

Granite Belt - vindistrikt
Byron Bay
Hunter Valley
Blue Mountains
Sydney - Paddington & Woollahra
Sydney - Potts Point & Kings Cross
 

© Copyright 2010
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB