VinNytt.se

Rippon Vineyard & Winery


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN
Vingårdar & Resor

VinNytts VINRESOR
  Australien
- Resa 1
  Australien
- Resa 2
  Australien - Resa 3
  Hawaii & Sonoma
  Italien
  Sydafrika - Resa 1
  Sydafrika - Resa 2
  Sydafrika - Resa 3
  Sydafrika - Resa 4
  Mauritius
  Nya Zeeland
  Japan
  USA
  Sydamerika
  Påskön
  Portugal
  Danmark
  Kanada & USA

VINGÅRDAR
EUROPA
Bulgarien
  FRANKRIKE
 
Bordeaux - Del 1
  Bordeaux - Del 2
  Bourgogne
  Övriga Frankrike
England
Grekland
Italien
Portugal
Spanien
Sverige
Tyskland
Ungern
Österrike
NORDAMERIKA
Kanada
  USA
  Napa Valley
  Sonoma
  Övriga Kalifornien
  Västkusten övriga
  USA övriga
ÖVRIGA LÄNDER
Argentina
Australien
Chile
Israel
Kuba
Libanon
Nya Zeeland
Sydafrika
Uruguay
Övriga länder 

 

 

 

 

 

 

 

VinNytts förslag på vinresa till Australien på egen hand - Resa 3
Sydney - Paddington & Woollahra
Det tar ca 1,5 timme från Blue Mountains till Sydney och vi åker direkt och lämnar hyrbilen. Därefter tar vi Sydneys bästa taxibolag, Taxis Combined Services, till den lägenhet, The Duxford, som vi har hyrt i de bohemiska konstnärskvarteren i Paddington. Här är en karta över Paddington och Woollahra och här är en bra hotellkarta för den som letar hotell i Sydney.

The Duxford ligger vid Five Ways som är en 5-vägskorsning och innekvarteren i Paddington. Här ligger Royal Hotel med sin pub i gatuplan, på mellanplanet finns en bra restaurang och högst upp finns en takterass med bar och utsikt bort mot Sydney CBD som ligger 2 km österut. Royal Hotel har också en egen vinbutik, The Royal Hotel Bottle Dept. Precis intill ligger en riktigt bra mataffär som heter Thomas Dux och ytterligare en vinbutik Five Way Cellars. Utöver detta finns det flera små restauranger och bageri. 10 minuters promenad från Five Ways ligger Buon Ricordo, som av många klassas som den bästa italienska restaurangen i Sydney.

I Paddington ligger också den del av Oxford Street som räknas som Sydneys ”shopping Mekka” med massor av butiker, gallerier, caféer och pubar. Här det en pub, ett café eller en krog i nästan varje gathörn. Man har också en riktig bra marknad på lördagar som heter Paddington Markets. Det mesta i Paddington går i Viktoriansk stil och nästan alla hus har små terasser och egna små trädgårdar.

Från vår lägenhet tog det ungefär 5 minuter upp till Oxford Street och även här fanns ett par riktigt bra delikatessaffärer och bland annat en som heter Paddington Fresh Foods. En kort bit därifrån när man kommit in i förorten Woollahra och vikt av från Oxford Street ner på Queen Street ligger Sydneys bästa köttbutik, Victor Churchill. Här kan man hitta alla möjliga köttbitar som sirlion, scotch fillet och eye fillet. Styckningen är olik den i Sverige varför man blir lite förvillad till att börja med. Här finns också Blackmore Wagyu biff som en del rankar som den bästa Waygu biffen utanför Japan. Många håller Waygu biff som det saftigaste och mest smakrika köttet i världen. Marmoreringsgraden klassas på en 12-gradig skala, varav köttet är nästan helt vitt. På Victor Churchill är den högsta marmoreringsgraden man har inne vid vårt besök 9+.

I korsningen Oxford Street och Queen Street ligger Paddington Gates som leder in till den stora parken Centennial Park. Här finns stora gräsytor och gångvägar och folk cyklar, rider, åker rullskridskor, spelar tennis, golf, cricket, Naturligtvis så är det många som har picnic och grillar. Det finns även en restaurang i parken. Om man går ut ur parken via Robertson Road Gates så kommer man till Moore Park. Här ligger området The Entertainment Quarter med stora biografer, utomhusscener, restauranger, barer och Fox filmstudio. Områdets egen sajt finns på EQ Moore Park.

Om man istället för att gå in i Centennial Park via Paddington Gates fortsätter Oxford Street rakt fram ca 20 minuter kommer man till Bondi Junction och dess stora shoppingcenter och knutpunkt för bussar. Här finns i princip allt! Fortsätter man sen att promenera ca 45 minuter västerut så kommer man till Bondi Beach där vi bodde på förra resan.

Vi tog också en lång och vacker promenad till Rose Bay via de rika förorterna Double Bay och Bellevue Hill. Rose Bay var det första stället vi bodde på när vi kom till Australien 1983 för första gången och det var här vi drack våra första Bag-in-Box, en box Riesling inköpt på bensinmacken. Det var då det……

Nu ligger två av Sydneys bästa fiskrestauranger här vid strandkanten, Pier Restaurant och Catalina. Det är suveränt att sitta här i lugnet, äta lunch och blicka ut över havet. När man sitter på Catalina och blickar ut på andra sidan bukten så ser man udden Point Piper som är det dyraste området i Sydney och här har till exempel Nicole Kidman och Keith Urban ett hus. Här finns också en liten park där man helt gratis kan se nyårsfyrverkerierna riktigt bra, Duff Reserve, och parken tar 100 personer.

I Australien är det, som på flera andra ställen i världen, många som läser Stieg Larsson och flera av servitörerna på Catalina har läst den första boken och undrar om Stieg Larsson själv blev mördad. Han är inte lika stor som ABBA ännu i Australien, men han har slagit stort här.

Catalina har fått pris för sin vinlista och deras chefssommelier blev häromåret vald till årets sommelier i Sydneys. Ostronen på Catalina ska vara de bästa i Sydney och dom är goda. Mannen bredvid oss, en av stamgästerna, äter själv två dussin! Efter ostronen äter vi en fantastiskt god laxterrine samt ugnsbakad fisk med vitlöksmos och kaprissås. Till det har vi en 2006 Cloudy Bay Te Koko Sauvignon Blanc som är en mycket olik andra Sauvignon Blanc från Nya Zeeland. Här hittar man knappt några krusbär utan här är det smörigt och gräddigt och vinet har också genomgått malolaktisk jäsning och fått ligga på franska ekfat. Vinet släpps dessutom först efter 3 år. 

Nyårsfirandet i Sydney, Sydney New Years Eve 2009/2010, är det näst största i världen sett till folkmängden, bara det på Copacabana i Brasilien är större. Cirka 1,5 miljoner människor firar runt hamnen vid Sydney Opera House. Man firar vid två tillfällen, ett fyrverkeri för barnen vid 21:00 och även det är ganska stort och sen det riktigt stora vid midnatt. I detta krisens år kostade fyrverkerierna 35 millioner, men Sydney ser det som marknadsföring.

Vill man se fyrverkerierna vid Sydney Opera House eller vid Mrs Macquaries Point, så gäller det att vara på plats redan tidigt på förmiddagen för man stänger insläppen till hamnen så snart man uppnått ett visst antal människor. Till några av de bästa utsiktsplatserna säljer man biljetter och de brukar gå åt direkt när de släpps tidigare på året.

De restauranger som har bästa utsikten har menypaket för nyårsnatten som kostar 5-8000 kronor per person. Alla hotell med utsikt är fullbokade långt i förväg och priset för nyårsnatten är ca 10 000 kronor. Många firar på någon av de ca 50 båtar som ingår i Harbour Light Parade som är en parad med upplysta båtar som kör fram och tillbaka under 5-6 timmar vid Sydney Harbour Bridge. Även dessa säljer menypaket som kostar mellan 2-7000 kronor per person och då ingår mat, dryck och musik plus att man får en av de bästa platserna framför bron. Men, då det är rätt trångt och 50 båtar ska samsas vid förutbestämda platser på tolvslaget, så har vi förstått att det ändå kan vara svårt att se fyrverkerierna riktigt bra. Man får nämligen inte reda på i förväg vilken plats den båt man bokar har framför bron och det är många av passagerarna på båten som vill stå på rätt sida av båten för att se. Det ”billigaste” sättet att se fyrverkerierna från vattnet, ca 1000 kronor per person, är med vattentaxi och det finns två bra H2O Taxis och Yellow Taxis, men de verkar inte bli tilldelade speciellt bra platser.

Från vår lägenhet i Paddington tog det ca 40 minuter att promenera ner till Sydney Opera House, så vi valde istället att se fyrverkerierna från en liten park nere vid vattnet i närheten av Rushcutters Bay som ligger cirka 15 minuters promenad från lägenheten. Där i Darling Point hade vi hittat en liten park som heter McKell Park. Man släppte in högst 500 personer och det var gratis inträde och här hade man full utsikt mot bron där fyrverkerierna är plus att man såg alla upplysta båtar i Harbour Light Parade. Dessutom så var det massor med fyrverkerier som sköts upp från pontoner som var utplacerade i hela inloppet fram till Sydney Harbour Bridge. Så här såg fyrverkerierna ut i Channel 9 i Sydney som tv sände fyrverkerierna över Australien.

Väster om Paddington innan man kommer fram till Sydney Central Railway Station och Chinatown ligger Surry Hills och här är en karta. Här finns många bra krogar och vinbarer på ett litet område och här finns också Sydneys näst bästa köttaffär, Hudson Meats Surry Hills. Några av de bästa restaurangerna och vinbarerna är Bentley Restaurant & Bar som drivs av sommelier Nick Hildebrandt, Marque som häromåret blev vald till Sydneys bästa krog på att kombinera mat och vin, Bistrode, Bird Cow Fish, Bodega, Cru 54, Foveaux, Vini och Fix St James. Här finns mer information om Sydney bästa nya vinbarer.

Oroande var dock att den gamla klassiska rockklubben Hopetown Hotel plötsligt hade slagit igen den 28 september 2009 och man vet inte om den kommer att öppna igen. Troligen så har man fått ekonomiska problem och det verkar även som grannarna har klagat. Snart finns det inga rockklubbar kvar i Sydney, här som musiklivet var så levande tidigare.

Inledning - Australien på egen hand - Resa 3
Pourt Douglas
Cairns
Rockhampton
Noosa
Sunshine Coast Hinterland - vindistrikt
Brisbane

Granite Belt - vindistrikt
Byron Bay
Hunter Valley
Blue Mountains
Sydney - Paddington & Woollahra
Sydney - Potts Point & Kings Cross
 

© Copyright 2010
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB